Slovensko už ukončilo rokovania s USA o dohode FATCA

NETKY.SK • 17 Apríl 2014, 16:22 • 2 min
Slovensko už ukončilo rokovania s USA o dohode FATCA

BRATISLAVA - Slovensko už ukončilo rokovania o návrhu dohody so Spojenými štátmi americkými, ktorá sa týka zlepšenia dodržiavania medzinárodných predpisov v oblasti daní a implementácie FATCA.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrení Ministerstva financií SR sa tak stalo 11. apríla 2014. Na základe dohody FATCA tak bude po jej ratifikácii možná vzájomná automatická výmena informácií na daňové účely.

 

Dohoda FATCA je medzinárodnou zmluvou, ktorá po podpise vlády podlieha ratifikácii prezidentom. Ešte sa však musí ukončiť certifikácia slovenského znenia príslušnými orgánmi USA a pripomienkové konanie. No Slovensko je už podľa vyjadrení rezortu financií zaradené na zozname jurisdikcií, ktoré sú americkým ministerstvom financií na účely uplatňovania zrážkovej dane považované za tie, s ktorými je dohoda vecne vyriešená. Transakcie slovenských finančných inštitúcií vykonávané v USA by tak od 1. júla 2014 nemali podliehať podľa MF zvýšenej zrážkovej dani vo výške 30 %.

 

Zákon týkajúci sa FATCA reportingu nadobudne účinnosť od 1. júla 2014. Daňový zákon FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) prijali v USA v roku 2010 ako súčasť balíčka zákonov HIRE (Hiring Incentives to Restore Employment). Účelom tohto zákona je zabrániť americkým občanom vyhýbať sa zdaneniu príjmov prostredníctvom ich prevodu do zahraničných finančných inštitúcií a investícií do zahraničných aktív. FATCA kladie na zahraničné finančné inštitúcie zvýšené nároky na postup identifikácie týchto amerických osôb. 

 

Banky na Slovensku dosahy reportingu v rámci FATCA analyzujú a pripravujú sa na zavedenie. Budú nútené prevziať na seba zodpovednosť za daňový reporting. Vláda USA tak zrejme nepriamo zvýši náklady bánk. Reportovať do USA budú banky z celého sveta a teda aj zo Slovenska. Ak nie, banky v USA budú z platieb vyplácaných do zahraničia zrážať pokutu vo výške 30 % z hodnoty platby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies