Slovensko poskytlo dočasné útočisko ďalším 110 utečencom

NETKY.SK • 4 Máj 2016, 14:45 • 2 min
Slovensko poskytlo dočasné útočisko ďalším 110 utečencom

BRATISLAVA – V Núdzovom tranzitnom centre (Emergency Transit Centre – ETC) v Humennom prijali počas prvých štyroch mesiacov tohto roku 110 utečencov prevažne somálskej a sudánskej národnosti.

slovakia

left justify in out

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) v SR na svojom webe vysvetľuje, že sú to ľudia, ktorí museli v dôsledku pretrvávajúcich konfliktov opustiť domovskú krajinu bez možnosti návratu. Na Slovensku ostanú dočasne, kým ich neprijme krajina, do ktorej budú natrvalo presídlení.

 

Slovenská republika poskytla utečencom dočasné útočisko na základe trojstrannej dohody medzi vládou SR, Úradom Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a IOM. V Humennom zotrvajú maximálne šesť mesiacov, počas ktorých sa budú pripravovať na život v novej krajine. “Absolvujú bezpečnostné pohovory, zdravotné prehliadky, sériu očkovaní, kurzy kultúrnej orientácie a po ukončení príprav ich IOM prepraví zo Slovenska do krajiny trvalého presídlenia," uvádza webová stránka IOM.

 

Od roku 2009, odkedy sa program humanitárneho transferu organizuje, poskytlo ETC v Humennom doteraz dočasné útočisko 980 utečencom 10 národností.

 

IOM v spolupráci s partnermi prepravila zo Slovenska do krajín trvalého presídlenia už 851 utečencov, ďalší sa na svoje presídlenie pripravujú. Väčšina presídlených utečencov našla trvalý domov v USA, ďalší v Kanade a Nórsku.

 

Aktivity IOM v projekte financuje vláda Spojených štátov amerických prostredníctvom programu USRAP – United States Refugee Admission Program, alebo podobnými programami iných presídľovacích krajín. Aktivity IOM v poskytovaní očkovaní financujú ministerstvo zahraničných vecí a zdravotníctva USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies