Slovensko pomohlo Filipínam sumou 20-tisíc eur

NETKY.SK • 12 November 2013, 09:47 • 2 min
Slovensko pomohlo Filipínam sumou 20-tisíc eur

BRATISLAVA - Slovensko pomohlo Filipínam, ktoré minulý týždeň zasiahol ničivý tajfún, sumou 20-tisíc eur. Finančnú humanitárnu pomoc odovzdal šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák námestníkovi ministra zahraničných vecí Filipín Evanovi P. Garciovi na 11. stretnutí ministrov zahraničných vecí Ázia-Európa (ASEM) v indickom Dillí.

slovakia

left justify in out

"Filipínsky partner ocenil rýchlu reakciu slovenskej strany a gesto solidarity, ktoré prispeje k obnove krajiny zničenej prírodným živlom a jej obyvateľom. Slovensko je naďalej pripravené podieľať sa na pomoci tejto ostrovnej krajine v rámci pomoci organizovanej Európskou úniou," napísal tlačový odbor rezortu diplomacie.

Slovensko ostrovnému štátu pravdepodobne poskytne aj humanitárnu pomoc. Európska únia vyslala na Filipíny expertov, aby zhodnotili, akú konkrétnu humanitárnu pomoc budú potrebovať. "Až na základe takýchto informácií sa bude ďalej postupovať. Medzi najčastejšie poskytovanú humanitárnu pomoc patrí zdravotnícky materiál, núdzové stravovanie, prikrývky, stany a postele," povedal agentúre SITA Petar Lazarov z tlačového odboru ministerstva vnútra. 

Ničivý tajfún Haiyan, ktorý na Filipínach v piatok dosiahol rýchlosť až 320 kilometrov za hodinu, si podľa doterajších odhadov vyžiadal v centrálnej časti krajiny životy okolo 10-tisíc ľudí. Viac ako 430-tisíc Filipíncov je odkázaných na pomoc v evakuačných centrách. Podľa dostupných štatistík filipínskej vlády zničil tajfún viac ako 23-tisíc obydlí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies