Slovensko má podľa Poliačika vo vzťahu k cirkvám priveľa záväzkov

NETKY.SK • 3 Marec 2015, 15:51 • 2 min
Slovensko má podľa Poliačika vo vzťahu k cirkvám priveľa záväzkov

BRATISLAVA - Strana Sloboda a Solidarita (SaS) chápe a rešpektuje nesúhlasné postoje mnohých občanov sprevádzajúce správy o valorizácii platov slovenských duchovných.

slovakia

left justify in out

„Slovensko má vo vzťahu k cirkvám priveľa záväzkov a má veľmi málo možností zistiť, akú pridanú hodnotu cirkvi vytvárajú. Vatikánske zmluvy zaväzujú štát k mnohým povinnostiam, nútia ho financovať projekty v oblasti vzdelávania, zdravotnej starostlivosti či sociálnych služieb,“ uvádza poslanec liberálov Martin Poliačik. Výučba náboženstva ako povinne voliteľného predmetu zas podľa jeho slov uzatvára množstvo detí do svetonázorových bublín a oberá ich o možnosti dozvedieť sa informácie aj o inom ako kresťanskom videní sveta.

 

„Štát vôbec nevie, akými majetkami cirkev disponuje. Nedokážeme tiež ani odhadnúť objem zbierok a darov. Všetko toto vytvára zbytočný priestor pre špekulácie a živnú pôdu pre ďalšie konflikty a polarizáciu spoločnosti,“ konštatuje Poliačik. 

 

Strana Sloboda a Solidarita dlhodobo presadzuje systematickú odluku cirkví od štátu, ktorá by prispela k ich väčšej nezávislosti a zároveň by štátu vrátila kompetencie, ktoré mu boli zmluvou s Vatikánom „nezmyselne odobrané“. „Je potrebné výrazne zmenšiť objem záväzkov plynúcich z Vatikánskych zmlúv, prostredníctvom zavedenia asignačnej dane odlúčiť financovanie cirkví od štátu a zostaviť súpis cirkevných majetkov a ziskov. Len reálny prehľad o súčasnosti a dobré nastavenie pravidiel do budúcnosti môžu zabezpečiť trvalo udržateľný vzťah cirkví a štátu na Slovensku,“ uzatvára poslanec SaS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies