Caliphate: Žena ako dominantná súčasť radikalizácie vo švédskych trhlinách

NETKY.SK • 8 Október 2021, 10:09 • 2 min
Caliphate: Žena ako dominantná súčasť radikalizácie vo švédskych trhlinách

Kalifát mal premiéru na švédskej Sveriges Television v januári tohto roka. Okamžite sa stal najsledovanejším seriálom na ich streamovacej službe SVT Play. S kúpou autorských práv nečakal dlho ani Netflix, ktorý seriál uvádza už od marca.

slovakia

left justify in out

Švédsky režisér, pôvodne narodený v Sarajeve, Goran Kapetanovič, má už za sebou zopár krátkometrážnych filmov a predovšetkým oceňovanú snímku Moja teta v Sarajeve z roku 2016, ktorá je inšpirovaná jeho životom. Tvrdohlavá dcéra, žijúca vo Švédsku, konfrontuje otcovo mladšie bosnianske ,,ja" na ceste do Sarajeva, z ktorého sa mu v čase balkánskej vojny podarilo utiecť. Podobné prvky sa objavujú aj v seriáli Kalifát.

 


Kalifát je spleť príbehov troch žien s arabskými koreňmi. Pervin žije v sýrskej Rakke s manželom teroristom a malou dcérou. Je zúfalá a chce naspäť do Švédska, čo sa zdá ako neuskutočniteľný nápad. Cez telefón jej v tom pomáha švédska policajtka Fatima, ktorá bola v tom čase na stope pripravovanému teroristickému útoku ISIS v centre Stockholmu. A ako posledný tu máme príbeh dcéry adaptovaných arabov Sullejky, ktorá začína pod vplyvom kamaráta Ibeho objavovať radikálny Islam. Kritické myslenie je zahmlené romantickými predstavami a snami o úteku z domova rovno do Rakky.

img
 

Seriál je tak trochu európskou verziou Homeland. Ibaže tam, kde cítia Američania obrovskú potrebu lámať surový príbeh vlastenectvom a citmi, zostávajú Švédi len pri surovosti, ktorá však hlavným hrdinkám prospieva.
 

img

 

Dej je inšpirovaný skutočnou udalosťou (Bethnal Green trio) o troch stredoškolských dievčatách, ktoré v roku 2015 členovia Islamského štátu zlákali do svojich radov. Dievčatá sa dostali do mesta Rakka, kde dve z nich zahynuli. Pre americký magazín Variety sa vyjadril Wilhelm Berhman, tvorca seriálu Kalifát, že obsadenie žien do pozície dominantných postáv nebol pôvodný zámer. Ale priznáva, že pôvodnou inšpiráciou k filmu bola práve fotka troch britských tínedžeriek v novinách, ktoré chceli utiecť z domova a pridať sa k ISIS.

 

img

 

Najviac cenné informácie pre dej čerpali scenáristi Niklas Rockström a Behrman z konzultácií so švédskou tajnou službou. Zo získaných poznatkov boli často zaskočení, väčšina z nich sa dostala aj do samotného seriálu. „Občas stačia týždne, aby sa z človeka s bežným životom stal niekto, kto je ochotný nechať všetko tak a odísť,“ hovorí Behrman.
 

img


S chladnosťou a nekorektnosťou severským krajinám vlastnou Kalifát ukazuje, že kolískou pre mladých radikálov nemusia byť chudobné predmestia alebo väzenia, hoci sa im tu dostáva dostatok priestoru. Väčšia pozornosť sa dostáva školám a nespokojnosti mladých so svojimi rodičmi, výchovou alebo celkovým životom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona