Slovensko má najnižšiu mieru nelegálnych cigariet

NETKY.SK • 31 Máj 2013, 11:05 • 2 min
Slovensko má najnižšiu mieru nelegálnych cigariet

BRATISLAVA - Slovensko má najnižšiu mieru nelegálnych cigariet zo všetkých členských krajín Európskej únie. Od roku 2006 finančná správa odhalila osem nelegálnych výrobní cigariet a zaistili v nich takmer 30 miliónov cigariet.

slovakia

left justify in out

Tejto nelegálnej činnosti sa u nás venujú vysoko špecializované a sofistikované zločinecké skupiny, ktoré majú prepojenia aj v okolitých členských štátoch, informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Zaistené cigarety sú pre svoju nízku kvalitu ešte škodlivejšie ako oficiálne predávané cigarety. 

Čínske či ukrajinské cigarety končia v spaľovniach. Vlani na Slovensku zaistili vyše 15 miliónov kusov cigariet, v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi ich počet klesá. Najviac prípadov zaevidovali na michalovskom colnom úrade, čo je spôsobené blízkou ukrajinskou hranicou. Najvyužívanejšia je pašerácka cesta z Ukrajiny, kde sa cena legálne predávaných cigariet pohybuje okolo eura za škatuľku. Okrem Slovenska sú cieľovými krajinami Česko, Rakúsko, Nemecko, Taliansko, či Veľká Británia. Pašeráci nevyužívajú len hraničné priechody, ale najmä "zelenú“ a "modrú“ hranicu, uviedla Macíková. Zelenou hranicou sa rozumie prenášanie cigariet v rôzne upravených krosnách nosičmi mimo hraničných priechodov, obyčajne cez severný, hustejšie zalesnený a členitejší terén ukrajinsko-slovenskej hranice. Modrá hranica zase znamená pašovanie v rôznych gumových raftoch alebo drevených pňoch po riekach Tisa a Uh. Tie spúšťajú z ukrajinskej strany na lane a následne ich u nás zachytávajú. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies