Slovensko má mandát na rokovanie s EP o bezvízovom režime pre Gruzínsko

NETKY.SK • 5 Október 2016, 14:13 • 2 min
Slovensko má mandát na rokovanie s EP o bezvízovom režime pre Gruzínsko

BRUSEL - Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák dnes na spoločnej tlačovej konferencii so šéfom gruzínskej diplomacie Micheilom Džanelidzem oznámil, že veľvyslanci členských štátov EÚ sa dohodli na spoločnej pozícii k liberalizácii vízového režimu pre občanov Gruzínska.

slovakia

left justify in out

Lajčák prítomným novinárom pripomenul, že slovenské predsedníctvo v Rade EÚ tak dostalo mandát, aby rokovalo s Európskym parlamentom. Táto inštitúcia musí takisto odobriť predmetný návrh, ktorý umožní Gruzíncom návštevu krajín EÚ po dobu 90 dní.

 

Džanelidze poďakoval Lajčákovi za osobnú zaangažovanosť v tejto otázke a ocenil, že členské štáty EÚ podporujú proeurópske snahy Gruzínska a jeho reformy.

Lajčák pre TASR zdôraznil, že dnešný deň je významný pre slovenské predsedníctvo, lebo Slovensko od Výboru stálych predstaviteľov 28 členských štátov dostalo poverenie na rokovania s Európskym parlamentom o vízovej liberalizácii s Gruzínskom. Po pozitívnom stanovisku Európskej komisie už aj Rada tento návrh podporuje a teraz sa čaká na postoj europarlamentu.

 

"My vstúpime do týchto rokovaní okamžite a bezodkladne. Kedy sa celý proces podarí dokončiť úspešne, bude záležať aj od druhého procesu, ktorý prebieha v Európskom parlamente a o ktorom my takisto rokujeme v mene Rady," spresnil Lajčák.

 

Ide o dohodu o tzv. suspenzačnom mechanizme, ktorý umožní zastaviť výkon bezvízového režimu s krajinami, ktoré z neho ťažia, v prípade, že by počet návštevníkov z týchto krajín prevýšil isté limity.

 

Lajčák upozornil, že Slovensko na čele EÚ rokuje o oboch týchto procesoch s europarlamentom, pretože je dohoda, že bezvízový styk s Gruzínskom vstúpi do platnosti spoločne s týmto mechanizmom

 

"Nemôžem hovoriť, kedy presne sa to udeje. Pretože je to v rukách Európskeho parlamentu, ale my ako predsedníctvo sa budeme snažiť, aby to bolo čo najskôr, pretože dosiahnutie bezvízového styku s Gruzínskom a Ukrajinou patrí medzi priority slovenského predsedníctva," uviedol Lajčák.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies