Slovensko je svetovou veľmocou v značení turistických chodníkov

NETKY.SK • 16 September 2015, 08:39 • 2 min
Slovensko je svetovou veľmocou v značení turistických chodníkov

BRATISLAVA – Množstvom, hustotou a značením turistických chodníkov patrí Slovensko medzi svetové veľmoci. To tvrdí ich dlhoročný užívateľ a knižný propagátor domácej turistiky Daniel Kollár z Vydavateľstva DAJAMA.

slovakia

left justify in out

"Naozaj sa máme čím pýšiť. Väčšina týchto chodníkov je veľmi dobre značená v garancii Klubu slovenských turistov z hľadiska výberu, technických pomôcok, orientačných smerovníkov, šípok, tabúľ. Naozaj sa môžeme smelo porovnávať s tými 'najkrajinami'. Dokonca si myslím, že patríme medzi absolútnu špičku. Máloktoré krajiny v Európe majú takú hustú sieť turistických chodníkov ako my. Keď dĺžku viac ako 14.000 km značených chodníkov prepočítame na rozlohu Slovenska alebo na počet obyvateľov, tak sme absolútna svetová veľmoc," uviedol pre TASR Kollár.

 

Podľa neho naša krajina je z turistického a geomorfologického hľadiska veľmi zaujímavo členená a tie chodníky akoby do nej prirodzene zapadali. Pritom všetky pohoria na severozápadnom, severnom, strednom a severovýchodnom Slovensku sú veľmi dobre prístupné a doslova poprepletané chodníkmi, ktoré spĺňajú bezpečný a orientačne zaujímavý pohyb v prírode. Veľa podobných chodníkov je aj v nížinatých lokalitách.

 

"Výborné na našich chodníkoch je, že neudávajú kilometrové ale časové vzdialenosti. Tie sú z hľadiska užívateľov oveľa dôležitejšie. Nie je päť kilometrov po rovine ako päť kilometrov neustáleho stúpania, prípadne klesania. Takže tá priemerná vzdialenosť počítaná na priemerne zdatného chodca je ideálna," zdôvodňuje Kollár.

 

Zároveň pripomína, že fenoménom ostatných rokov na našom území sú náučné chodníky, ktoré výrazne pribúdajú. Aj preto, že mnohé sú financované z prostriedkov Európskej únie. Už ich je vyše 300 a okrem bezpečného pohybu v teréne poskytujú rôzne zaujímavé informácie zvedavým turistom. Ich garantmi sú obce, mestá alebo kraje a dopĺňajú sieť značených chodníkov. K takým patria aj v kúpeľných a iných lokalitách takzvané chodníky miestneho charakteru, ktorými samosprávy alebo ďalší vlastníci podľa svojich štandardov vytvárajú informačnú sieť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies