Slovensko je podstatne silnejšie, než bolo pred parlamentnými voľbami

NETKY.SK • 21 Október 2010, 11:47 • 2 min
Slovensko je podstatne silnejšie, než bolo pred parlamentnými voľbami

Slovensko je podstatne silnejšie, než bolo pred parlamentnými voľbami

slovakia

left justify in out

img

Slovenská republika má na medzinárodnom poli oveľa pevnejšie postavenie a výrazne vyššiu autoritu ako pred júnovými parlamentnými voľbami. Na dnešnej tlačovej konferencii k 100 dňom vlády to vyhlásil minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda.
      Pri svojom tvrdení sa opieral o argumenty v niekoľkých oblastiach. Jedným z nich je upevnenie a zlepšenie susedských vzťahov. "Teší ma fakt, že sa nám podarilo uvoľniť napätie vo vzťahu k Maďarskej republike," poznamenal.
      Ako ďalej pokračoval, SR sa razantne ujala ročného predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke. V tejto súvislosti sa zamerala na regionálnu spoluprácu a kľúčové témy dôležité pre občanov, ako je energetická bezpečnosť či rómska problematika.
      Pri európskej a transatlantickej agende šéf slovenskej diplomacie poukázal na schopnosť Slovenska riešiť problémy, ale aj vyargumentovať a obhájiť svoj postoj pri odmietnutí pôžičky Grécku. Vzťahy s USA považuje za veľmi dôležité, keďže ide nielen o vojenskú či ekonomickú, ale aj vedecko-technickú veľmoc. "USA vnímajú SR ako partnera, ktorý dokáže prispieť k riešeniu globálnych problémov," zdôraznil Dzurinda s tým, že ministerstvo sa pustilo do získavania nových investícií.
      Vyzdvihol aj prechod obchodných radcov z ministerstva hospodárstva pod jeho rezort. Označil to za citlivú problematiku, pri ktorej nebolo jednoduché sa dohodnúť. Ako dodal, SR nepotrebuje dvojité úrady v zahraničí, ale jednotnú zahraničnú službu so silným ekonomickým rozmerom.
      "Keď chceme hovoriť do vonkajších záležitostí, musíme si vedieť pozametať pred vlastným prahom," podotkol na margo preverovania zmlúv z minulosti. MZV vedie rokovania s druhými stranami tak, aby sa v prípade ich nevýhodnosti dali zmluvy opraviť.
      Dzurinda avizoval, že pripravuje opatrenia, aj čo sa týka diplomatického zboru v zahraničí. Špekulovať o nich dopredu ale nechcel. "K výmenám príde, ale nie preto, aby som sa niekomu mstil," uistil. Prihliadať bude na profesionalitu veľvyslancov a výkon ich služby. Pripomenul, že obmena diplomatického zboru je normálna profesionálna práca.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies