Slovensko čaká ďalší supertropický deň: Platí najvyššia výstraha

NETKY.SK • 11 August 2015, 11:05 • 2 min
Slovensko čaká ďalší supertropický deň: Platí najvyššia výstraha

BRATISLAVA - Slovensko zrejme zažije ďalší supertropický deň. Už takmer pre celé územie krajiny platí najvyššia výstraha pred vysokými teplotami, ktorú vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

slovakia

left justify in out

Červenou farbou, ktorá symbolizuje tretí výstražný stupeň, nie je na mape SHMÚ na dnešný deň sfarbené iba územie Oravy, Liptova a Spiša. Všade inde by dnes maximálna teplota vzduchu podľa predpovede mohla prekročiť hranicu 35 stupňov Celzia, čo je definícia supertropického dňa.

 

V južnej polovici Slovenska meteorológovia predpovedajú maximá 36 až 38 stupňov Celzia, v severnej polovici o niečo menej - 35 až 36 stupňov Celzia. V siedmich severných okresoch, kde platí iba druhý stupeň výstrahy, sa očakávajú maximá od 32 do 35 stupňov Celzia.

 

img

 

Meteorológovia varujú, že vysoká teplota predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov.

 

Extrémne horúčavy nepoľavia podľa predpovede SHMÚ ani v nasledujúcich dňoch. Na stredu (12.8.) a štvrtok (13.8.) už platí najvyššia výstraha pre celé územie krajiny.

 

Tropické dni s teplotou aspoň 30 stupňov sa na Slovensku vyskytujú už od 2. augusta. Prúdenie veľmi teplého tropického vzduchu od juhozápadu postupne zosilnelo a teplota od 6. augusta opäť vystúpila nad 35 °C. Na bratislavskej Kolibe v sobotu zaznamenali už piatu tropickú noc za sebou a zároveň 18. v tomto roku. Najvyššie nočné minimum namerali v Kuchyni, kde bolo 25,3 stupňa Celzia.

 

SHMÚ na svojej stránke uvádza, že príčinou pretrvávajúceho horúceho počasia v našej oblasti je hrebeň vysokého tlaku vzduchu vo vyšších hladinách a tlaková výš severne až severovýchodne od tohto hrebeňa. Takého podmienky neumožňujú prechod atmosférických frontov cez strednú Európu ďalej na východ a v našej oblasti sa tak udržiava horúci tropický vzduch. Počasie sa ani v nasledujúcich dňoch meniť nebude a územie Slovenska ostane vo vyššom tlaku. Horúčavy budú pretrvávať takmer celý tento týždeň s možnosťou ochladenia až cez víkend. Je tak pravdepodobné, že môže byť prekonaná doteraz najdlhšia séria dní s teplotou nad 35 stupňov Celzia z roku 2012. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies