Slovensko a Poľsko spojil nový most

NETKY.SK • 24 September 2015, 09:51 • 2 min
Slovensko a Poľsko spojil nový most

MNÍŠEK NAD POPRADOM – Nový cestný most na slovensko-poľskej hranici v obci Mníšek nad Popradom v okrese Stará Ľubovňa je už otvorený.

slovakia

left justify in out

Spája spomínanú obec s poľskou obcou Piwniczna ponad rieku Poprad. Spustiť do prevádzky ho mali už minulý týždeň, nakoniec sa to podarilo až v stredu 23. septembra. „Je to zavŕšenie tridsaťročnej práce, pretože práve toľko rokov sa o tomto moste rozprávalo. Nahradil cestu, ktorá tam bola v havarijnom stave pätnásť rokov a znepríjemňovala život vodičom,“ povedal dnes pre agentúru SITA starosta Mníšku Peter Žemba.

 

Nový most je dlhý 320 metrov a projektovaný na záťaž 512 ton. Podľa Žembu jeho otvorenie pomôže nielen veľkej časti Mníšku a samotnému okresu, ale aj celému kraju a rovnako aj celému regiónu na poľskej strane. „Verím, že sa na oboch stranách rozvinie cestovný ruch, prospeje to aj menším živnostníkom a bude to určite k spokojnosti veľkej skupiny ľudí,“ uviedol. Hoci vodiči už hraničný most môžu využívať, jeho slávnostné otvorenie spolu so strihaním pásky sa podľa starostu uskutoční pravdepodobne v piatok 2. októbra 2015.

 

Rozpočet stavby predstavuje takmer sedem miliónov eur s DPH, pričom financovanie projektu bolo kombinované. Projekt na strane Slovenskej republiky bol spolufinancovaný z prostriedkov Európskej únie, poľská strana podľa hovorkyne Slovenskej správy ciest (SSC) Zuzany Hromcovej financovala stavbu formou refundácie platieb voči objednávateľovi, ktorým je Slovenská správa ciest Bratislava. So stavebnými prácami na moste sa začalo v marci 2012, v polovici júna tohto roku bola na moste vykonaná zaťažkávacia skúška.

 

Podľa SSC mala pôvodná cesta od hraničného prechodu po štátnu hranicu a ďalej na území Poľskej republiky nevyhovujúce šírkové, smerové a výškové parametre. „Rekonštrukcia cesty by bola z geologickej štruktúry územia finančne a technicky náročná,“ informuje SSC. Z toho dôvodu bola navrhnutá preložka cesty I/68 s premostením rieky Poprad.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies