Existujú indície, že špeciálneho prokurátora Lipšica sleduje tajná služba!

NETKY.SK • 17 September 2021, 21:33 • 2 min
Existujú indície, že špeciálneho prokurátora Lipšica sleduje tajná služba!

BRATISLAVA – Poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) to chce riešiť na mimoriadnom rokovaní Osobitného kontrolného výboru Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS).

slovakia

left justify in out

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšíc je pravdepodobne sledovaný Slovenskou informačnou službou (SIS). Po mimoriadnom rokovaní parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť, ktorý sa zaoberal dianím v bezpečnostných zložkách štátu, to povedal poslanec Juraj Šeliga

 

Tajní sú v pätách Lipšicovi

Ako poznamenal, „sú také indície.“ Ešte dnes požiada listom predsedu parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS (Marián Saloň, Smer-SD, pozn. red.), aby zvolal mimoriadne rokovanie tohto výboru.

„To ja neviem kto. Nebudem to verejne komentovať,“ reagoval Lipšic. Podľa neho by to asi mala riešiť polícia. Námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera povedal, že si o tom nemyslí nič. „Takéto poznatky nemám,“ podotkol.

 

Zmena voľby policajného šéfa
Predseda výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽaNO) vyhlásil, že bude potrebné v čo najkratšom čase schváliť novelu zákona o štátnej službe, ktorá sa bude týkať menovania a odvolávania predstaviteľov štátnych inštitúcií.

 

Zároveň vyzve ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), aby urýchlene prišiel s novelou zákona o Policajnom zbore SR, ktorý definuje aj voľbu policajného prezidenta a viceprezidentov. Podľa Krúpu by výbor nemal voliť policajného prezidenta, ale minister vnútra, ktorý je za neho zodpovedný.

 

Únik informácií
Šéf rezortu vnútra má podľa Krúpu navrhnúť riešenie situácie na Úrade inšpekčnej služby. „Zhodli sme sa, že na budúci týždeň v stredu sa uskutoční poslanecký prieskum na Úrade inšpekčnej služby,“ uviedol Krúpa.

Podľa neho ďalšia výzva smeruje k vedeniu policajného prezídia, aby „sa urobili opatrenia na zamedzenie masívneho úniku informácií, ktoré sú účelové a majú spôsobovať chaos a ovplyvňovať verejnú mienku“.

Krúpa vyzve koalíciu, aby v čo najkratšom čase schválila vytvorenie komisie na kontrolu odposluchov, „aby sme sa pozreli na to, ako prebiehajú odposluchy, či sú zákonné a či nedošlo k nejakým zlyhaniam,“ a či nie je potrebné robiť zmeny v zákone na ochranu súkromia pred neoprávneným odpočúvaním.

 

Sporný paragraf 363
Na výbore pre obranu a bezpečnosť bola diskusia aj o paragrafe 363 Trestného poriadku, ktorý chce koalícia upraviť. Poslanec Šeliga označil za nespravodlivé, že ustanovenie tohto paragrafu sa nebude vzťahovať na väzobne stíhaných vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), pretože prípad dozoruje krajská prokuratúra, kde sa sťažnosť podáva na Generálnu prokuratúru.

 

Poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina) povedal, že rokovanie nešlo príliš do hĺbkyRiešilo sa fungovanie v policajnom zbore, policajnej inšpekcii, Generálnej a Špeciálnej prokuratúre.

 

K vyjadreniu špeciálneho prokurátora Lipšica, že za dianím v bezpečnostných zložkách je tajná služba, Pčolinský poznamenal, že „by mal čítať menej konšpiračných časopisov.“

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies