Slovenskí strážcovia prírody sa stali členmi európskej federácie

NETKY.SK • 9 August 2017, 06:00 • 2 min
Slovenskí strážcovia prírody sa stali členmi európskej federácie

BRATISLAVA – Slovenskí strážcovia prírody sa pridružili k ich európskym kolegom. Ako informuje Štátna ochrana prírody (ŠOP), Asociácia strážcov chránených území Slovenska (ASCHÚS) sa totiž pričlenila k novozaloženej Európskej rangerskej federácii (ERF). Stalo sa tak na 4. Európskom kongrese strážcov prírody, ktorý zorganizovali v českých Litoměřiciach pod záštitou Svetovej federácie strážcov IRF.

slovakia

left justify in out

„Strážcovia sú jedna veľká rodina, ktorá má spoločný cieľ, a to ochranu našej spoločnej prírody. Viem, že práca strážcu je mimoriadne náročná na čas, odbornú a fyzickú zdatnosť ako aj morálnu odolnosť. Strážca musí byť často sám v teréne a nesmie brať ohľad na to, či je leto, zima, či prší, sneží alebo praží slnko. Hlavne však musí byť v službe v čase zvýšenej návštevnosti chránených území, teda cez soboty a nedele a v čase prázdnin. V službe sa stretáva s rôznymi ľuďmi, niektorí z nich sa dopúšťajú priestupkov, niekedy aj trestných činov na úseku ochrany prírody a krajiny. Sú časté prípady, keď je slovne napádaný pre výkon svojej práce,” vyzdvihol prácu strážcov prírody generálny riaditeľ ŠOP Milan Boroš.

 

img


Strážcovia prírody sa dlhodobo sťažujú na nedostatočnú podporu ich činnosti zo strany štátu vrátane ich nedostatočného počtu. Chceli byť tiež zjednotiť ich uniformy v jednotlivých národných parkoch a chránených územiach, upraviť právomoci a zlepšiť organizáciu práce. ASCHÚS eviduje 50 strážcov slovenskej prírody. Ich hlavnou náplňou práce je sledovanie dodržiavania zákona o ochrane prírody a krajiny, pričom sa zameriavajú na poškodzovanie brehových porastov, zásahy do vodných tokov, odvodňovanie mokradí, vjazd motorovým vozidlom a jeho státie, neusmernený pohyb návštevníkov v chránenom územní, zber lesných plodov či stanovanie na nevyhradených miestach.

 

img


Strážcovia prírody sa však zúčastňujú aj na sčítaní vtáctva a veľkých šeliem a monitoringu výskytu chránených druhov rastlín. K ich úlohám patrí tiež označovanie chránených území a činnosti zamerané na ochranu a zachovanie rastlinných a živočíšnych druhov ako kosenie, výruby na plochách s výskytom vzácnych druhov, budovanie zábran pri migračných úsekoch obojživelníkov, odstraňovanie inváznych rastlinných druhov ako aj inštalácia hniezd. Špecifickú pozornosť venujú starostlivosti o poranené živočíchy. Nezanedbateľná je aj ich výchovná a osvetová činnosť pri zlepšovaní ekologického povedomia ľudí.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies