Slovenskí energetici chcú naďalej rozvíjať e-mobilitu

NETKY.SK • 22 September 2016, 13:24 • 2 min
Slovenskí energetici chcú naďalej rozvíjať e-mobilitu

BRATISLAVA - Slovenskí energetici veria biznisu zvanom elektromobilita. Spoločnosť Západoslovenská energetika (ZSE) očakáva, že v strednodobom horizonte môže začať byť elektromobilita zaujímavá i z finančného hľadiska.

slovakia

left justify in out

„Zatiaľ však ale celý biznis dotujeme. Je to ale do značnej miery i otázka spoločenskej zodpovednosti firiem. Elektromobilita napríklad otvára doposiaľ len tušené možnosti, ako napríklad víziu skladovania elektrickej energie práve v elektromobiloch. A to je vec, o ktorú sa zo svojej podstaty musíme zaujímať,“ uviedla pre portál vEnergetike.sk hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová.


Podobne sú na tom aj energetici z východného Slovenska, ktorí sú presvedčení, že sektor dopravy je jednou z najdynamickejšie sa meniacich oblastí ekonomiky. „Plánujeme sa mu naďalej venovať ako dôležitej súčasti našich služieb. Bude určite zaujímavé sledovať, akú silnú pozíciu si elektromobilita v konkurencii iných dopravných konceptov vybuduje,“ dodal senior špecialista komunikácie Východoslovenskej energetiky (VSE) Boris Peško.


Slovenskí energetici sa zaoberajú elektromobilitou už dlhší čas, a to najmä v oblasti výstavby nabíjacích staníc. Spoločnosť VSE má nabíjacie stanice už vo viac ako desiatich mestách. „Na rozvoji nabíjacej infraštruktúry sa naďalej podieľame,“ dodal Peško. Západoslovenská energetika sa aktívne zaoberá elektromobilitou zhruba päť rokov, teda od začiatku budovania infraštruktúry nabíjacích staníc na Slovensku.

 

„Spolu so svojimi partnermi neustále budujeme a rozvíjame infraštruktúru nabíjacích staníc pre elektromobily,“ doplnila Dobošová. ZSE plánuje v blízkosti diaľničných ťahov a rýchlostných ciest do konca roka 2017 postaviť ďalších štrnásť rýchlonabíjacích staníc a do konca roku 2018 ďalších pätnásť.


Ako rýchlo sa bude rozvíjať elektromobilita na Slovensku, bude podľa energetikov závisieť aj od postoja samotného štátu. Kľúčovým faktorom je totiž naďalej vysoká obstarávacia cena elektromobilu. Podľa Peška by rozvoju určite pomohli finančné stimuly pri nákupe elektroáut, podobne ako je to už v súčasnosti v severských krajinách, Nemecku alebo Holandsku.

 

„Za veľmi dôležitý nástroj pre rozvoj považujeme aj povinné vybavenie verejných parkovísk nabíjacími stanicami,“ dodal Peško. Západoslovenská energetika volá po prijatí Národného politického rámca pre rozvoj trhu s alternatívnymi palivami, ktorý vypracovalo ministerstvo hospodárstva. „Tento dokument, jeho schválenie a následná implementácia, otvára možnosti rozvoja e-mobility na Slovensku. Záleží ale predovšetkým na výške finančných prostriedkov, ktoré na túto aktivitu uvoľní ministerstvo financií,“ konštatovala Dobošová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies