Slovenské snímky uvedie festival krátkych filmov v Oberhausene

NETKY.SK • 3 Máj 2018, 07:50 • 2 min
Slovenské snímky uvedie festival krátkych filmov v Oberhausene

BRATISLAVA - Diela Hanáka, Jakubiska, Trančíka a ďalších tvorcov uvedie Medzinárodný festival krátkeho filmu Oberhausen, ktorý sa začína vo štvrtok. V programe 64. ročníka sa v sekcii archívnych diel predstaví kolekcia slovenských filmov z obdobia 60. a 70. rokov minulého storočia.

slovakia

left justify in out

Oberhausenský festival sa vyznačuje filmami, ktoré hľadajú nové formy vyjadrovania. "V sekcii Archívy festival každoročne predstavuje vybrané filmové archívy so špeciálne zostaveným programom a s cieľom upriamiť pozornosť na často opomínanú tému archivovania a reštaurovania krátkych filmov," TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

 

Slovenskú kolekciu tvorí šestica filmov, sú medzi nimi Voda a práca (1963) Martina Slivku, Prišiel k nám Old Shatterhand (1966) Dušana Hanáka, Fotografovanie obyvateľov domu (1968) Dušana Trančíka, Oko (1968) Juraja Bindzára, Lilli Marlen (1970) Petra Mihálika a Bebeník Červeného kríža (1977) Juraja Jakubiska. "Kolekcia zachytáva najvýraznejšie stopy experimentovania v slovenskej krátkometrážnej tvorbe predovšetkým 'zlatého obdobia' 60. rokov, keď sa oslabilo politické zasahovanie a byrokratické riadenie umeleckej tvorby v znárodnenej kinematografii," hovorí Martin Kaňuch, šéfredaktor časopisu Kino-Ikon, ktorý stojí za výberom filmov.

 

Šesticu filmov premietnu pod názvom Stopy experimentovania v slovenskom krátkom filme a SFÚ ju uvedie pri príležitosti 55. výročia svojho vzniku. "O progresívnosti krátkej epizódy vývoja krátkeho filmu na Slovensku svedčí jeho napojenie na festival Oberhausene aj v minulosti, kde sa nielen často hlásil, ale nezriedka dosiahol aj úspech," dodal Kaňuch.

 

Experimentálne filmy z archívnych zbierok SFÚ budú uvedené v nedeľu 6. mája, na festivale sa predstavia popri vybraných dielach z filmových archívov z Južnej Kórey (ACC Film and Video Archive), Španielska (Filmoteca de Catalunya) a Luxemburska (Cinémathéque Luxembourg).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies