Minister obrany chce riešiť bezpečnostnú stratégiu hneď,ako to umožní situácia s pandémiou

NETKY.SK • 11 Apríl 2020, 09:10 • 2 min
Minister obrany chce riešiť bezpečnostnú stratégiu hneď,ako to umožní situácia s pandémiou

BRATISLAVA - Prijatie bezpečnostnej a obrannej stratégie je jednou z vecí, ktorej sa chce nový minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) venovať v prvej časti volebného cyklu, hneď po tom, ako to umožní situácia v súvislosti s výskytom nového koronavírusu.

slovakia

left justify in out

„Nebudeme vychádzať z dokumentu, ktorý bývalá vláda schválila, no do parlamentu nepredložila, ale chceme urobiť nové dokumenty,“ uviedol v rozhovore. Vyžaduje si to podľa neho kvalitnú prácu väčších tímov.

 

Dlhodobý plán rozvoja obrany nepovažuje za „až takú zásadnú otázku“. Bývalá vláda ho podľa Naďa „hneď roztrhala“, keď nakúpila o miliardu drahšie stíhačky, ako očakávala. Zároveň v ňom bude treba zohľadniť dôsledky krízy spôsobené pandémiou nového koronavírusu. Aktualizovať ho chce preto v procese podľa toho, ako to bude nevyhnutné.

 

Za schválenie novej bezpečnostnej stratégie sa po vymenovaní v stredu (8. 4.) vyslovil aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS).

 

"Dnes ju potrebujeme ako soľ, a to aj s ohľadom na dnešný vývoj, ale aj za posledné dva, tri roky. Svet sa mení pred našimi očami a SR musí reagovať, ale musí mať hlavne jeden názor na to, ako sa k svetu chceme postaviť," skonštatoval.

 

Predchádzajúci vládny kabinet schválil Obrannú stratégiu SR a Bezpečnostnú stratégiu SR jednohlasne v októbri 2017. Do Národnej rady SR dokumenty neboli predložené, preto ich Slovensko definitívne neodobrilo.

 

Bezpečnostná stratégia je verejným dokumentom v oblasti bezpečnostnej politiky štátu. Reflektuje prepojenosť vnútornej a vonkajšej dimenzie bezpečnosti, teda aj potrebu komplexného prístupu k bezpečnostnej politike. Kľúčovým prvkom je kontinuita proeurópskej a proatlantickej orientácie bezpečnostnej politiky SR, založenej na širokej politickej zhode.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona