Slovensko pošle Ukrajine vybavenie za 1,7 milióna eur

NETKY.SK • 16 Február 2022, 11:25 • 2 min
Slovensko pošle Ukrajine vybavenie za 1,7 milióna eur

BRATISLAVA - Štát poskytne Ukrajine dva odmínovacie systémy Božena 5 a zdravotnícky materiál. Vláda tak reagovala na ukrajinskú výzvu o pomoc. Počas rokovania vlády o tom informoval premiér Eduard Heger spolu s ministrom obrany Jaroslavom Naďom (obaja OĽaNO) a šéfom diplomacie Ivanom Korčokom (nominant SaS).

slovakia

left justify in out

Slovensko urobí v dohľadnej dobe všetky potrebné kroky na to, aby dokázalo pomôcť ukrajinským občanom odmínovať „obrovské polia na území Ukrajiny“, povedal Naď. „Hovorí sa o miliónoch kusoch mín. Toto je to, čo Ukrajina potrebuje a čím by sme vedeli pomôcť,“ poznamenal.

 

 

Korčok uvítal tento krok vlády. Boženy majú byť podľa neho vnímané ako obranné zariadenia, ktoré majú pomôcť civilistom, aby neumierali. „Vnímam to ako súčasť širšieho diplomatického úsilia, kde tým najvyšším cieľom, ktorý máme, je dosiahnuť politické a diplomatické riešenie napätia, ktoré tu máme celé týždne,“ uviedol Korčok.

 

Prečítajte si tiež: Rusko ukončilo vojenské cvičenie na Kryme

 

Premiér deklaroval, že spolu s európskymi partnermi vyvíjajú všetko úsilie k deeskalácii konfliktu na Ukrajine, k dohode a mierovému riešeniu. „Všetci si uvedomujeme, že akýkoľvek konflikt by bol katastrofou pre všetky strany,“ podotkol.

 

 

Západ, ale najmä USA, už týždne upozorňujú, že Rusko by mohlo napadnúť Ukrajinu, keďže v blízkosti jej hraníc sústredilo vyše 100 000 vojakov a v uplynulých dňoch vykonáva v južnom Bielorusku spoločné cvičenie s tamojšou armádou. Rusko tvrdenia o príprave invázie odmieta a tvrdí, že pre nikoho nepredstavuje žiadnu hrozbu.

 

K téme: AKTUALIZÁCIA: Rusko sťahuje časť vojakov, cvičenia však pokračujú

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies