Slovenské národné divadlo: Zrkadlo dejinám strednej Európy nastaví hra Mercedes Benz

NETKY.SK • 4 Január 2017, 13:05 • 2 min
Slovenské národné divadlo: Zrkadlo dejinám strednej Európy nastaví hra Mercedes Benz

BRATISLAVA - Históriu i celkom nedávnu minulosť strednej Európy a grófskeho uhorského rodu Esterházyovcov oživí najnovší titul Činohry Slovenského národného divadla (SND).

slovakia

left justify in out

Hra Mercedes Benz s podtitulom Historická revue v dvoch častiach má v bratislavskom sídle národného divadla na Pribinovej ulici premiéru už tento víkend. Hru napísal jeden z najuznávanejších maďarských spisovateľov súčasnosti Péter Esterházy špeciálne na objednávku Činohry SND na motívy svojho svetoznámeho románu Harmonia caelestis, v ktorom čerpá z histórie a osudov vlastného rodu previazanými s dejinnými udalosťami bývalého Uhorska a strednej Európy. V réžii šéfa Činohry SND Romana Poláka a dramaturgii a preklade Petra Kováča si ju publikum po prvý raz v Štúdiu SND pozrie v predpremiére v piatok 6. januára o 19:00 a v dvoch svetových premiérach, v sobotu 7. januára o 19:00 a v nedeľu 8. januára o 18:00, agentúru SITA o tom informovalo SND. Maďarský spisovateľ Péter Esterházy zomrel minulý rok v lete, 14. júla vo veku 66 rokov. Rodák z Budapešti a laureát radu prestížnych maďarských i zahraničných cien sa tak premiéry svojej hry na doskách prvej slovenskej divadelnej scény nedožil.

 

Hra voľne nadväzuje na Madáchovu klasickú drámu Tragédia človeka, keďže v jej úvode Pán a Lucifer uzavrú novú stávku. Ide v nej o legendárnu rodinu uhorských dejín Esterházyovcov. "Vezmi im šťastie a stavme sa, že ani vtedy sa neobrátia proti mne, ani v tom prípade nezradia dobro," povie Pán podobne ako v kauze Jób. Na základe jeho slov prefíkaný Lucifer uvrhne celé generácie kniežat a grófov do nepokojného víru uhorskej a teda aj naše histórie, do pohnutých a krvavých udalostí 20. storočia. Lucifer v úlohe pokušiteľa a aj v iných maskách sa snaží v dejinných skúškach zlomiť mužských príslušníkov rodu, avizuje SND novinku. V jednotlivých epizódach tejto rodinnej kroniky, ktoré sú občas tragické, inokedy ironicko-komické, sa zjavujú slávne postavy členov aristokratickej rodiny alebo osôb, ktoré s ňou boli spojené. Na scénu sa dostanú popri aristokracii i revolucionári, Turci a komunisti, Haydn aj eštebáci a popritom z času na čas zaznie neuveriteľný, radostný i zdesený smiech Janis Joplin zo záveru jej skladby Mercedes Benz. "Dejiny Esterházyovského rodu patria rovnako do maďarskej ako slovenskej histórie. V priebehu hry sa postavy občas opýtajú, v akej krajine sa nachádzajú a odpoveď znie: Tu." Ich príbeh je zvláštnou cestou do vzdialenej i blízkej minulosti strednej Európy okorenenou jedinečne duchaplným a paradoxným Esterházyovským slovným humorom, pre ktorý jeho knihy milujú čitatelia dnes vlastne už na celom svete, dodáva SND v anotácii k hre. Jednotlivé postavy stvárnia členovia Činohry SND Martin Huba, Robert Roth, Ondrej Kovaľ, Ľuboš Kostelný, Dušan Jamrich, Anna Javorková, Dominika Kavaschová, Monika Potokárová, Vladimír Obšil a Ján Gallovič. Na hre sa ďalej podieľali aj Pavel Borák (scéna), Peter Čanecký (kostýmy) a Lucia Chuťková (hudba).

 

Po premiérových uvedeniach si záujemcovia hru Mercedes Benz môžu najbližšie pozrieť aj 10., 13. a 28. januára. Viac informácií o programe národného divadla možno nájsť na jeho webstránke https://www.snd.sk.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies