Slovenská pošta dnes vydáva známku Empírové divadlo v Hlohovci

NETKY.SK • 25 Január 2013, 12:09 • 2 min
Slovenská pošta dnes vydáva známku Empírové divadlo v Hlohovci

Slovenská pošta dnes vydáva známku Empírové divadlo v Hlohovci - Zaujímavosti Nová poštová známka Empírové divadlo v Hlohovci sa dnes dostáva do obehu v počte dva milióny kusov. Slovenská pošta ju vydáva v emisnom rade Kultúrne dedičstvo Slovenska pri prí

slovakia

left justify in out

img

Nová poštová známka Empírové divadlo v Hlohovci sa dnes dostáva do obehu v počte dva milióny kusov. Slovenská pošta ju vydáva v emisnom rade Kultúrne dedičstvo Slovenska pri príležitosti tohtoročných osláv 900. výročia prvej písomnej zmienky o tomto meste. 

Známka má nominálnu hodnotu 90 centov, autorom výtvarného návrhu je Igor Piačka, rytcom Martin Činovský, vytlačila ju Poštovní tiskárna cenin Praha, a. s. Zobrazený je na nej anjelik putti nesúci divadelné atribúty.

Empírové divadlo v Hlohovci je jedinou zachovanou stavbou súkromného šľachtického divadla na Slovensku, v roku 1801 ho dal postaviť gróf Jozef Erdődy s manželkou Alžbetou pri príležitosti návštevy cisára Františka II. Stojí v anglickej záhrade hlohovského zámku, pôvodne slúžilo na organizovanie divadelných a operných predstavení i koncertov pre členov grófskej rodiny, príbuzných a okolitých zemepánov, neskôr bolo sprístupnené aj verejnosti. Gróf Jozef Erdődy bol oduševneným mecenášom umenia, skladateľ Joseph Haydn mu venoval jeden svoj opus a Ludwig van Beethoven ho v Hlohovci navštívil počas svojho pobytu v Dolnej Krupej a Piešťanoch.

Budova Empírového divadla je stavba obdĺžnikového tvaru, kontrastom k jeho jednoduchému architektonickému členeniu je zaujímavá výzdoba exteriéru a interiéru. Je povestné svojou výbornou akustikou, kapacitu má 130 návštevníkov. Mesto pred niekoľkými rokmi zrekonštruovalo fasádu a opravilo strechu. 

Súčasťou vydania známky je aj pečiatka a obálka prvého dňa, ktorú rovnako pripravil Igor Piačka v spolupráci s rytcom Ľubomírom Žálecom. Vyšla v náklade 3100 kusov. Slávnostné uvedenie je naplánované nadnes na 15. hodinu v Hlohovci za účasti tvorcov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies