Slovenská filharmónia zahrá so zaujímavými hosťami

NETKY.SK • 11 Január 2017, 12:13 • 2 min
Slovenská filharmónia zahrá so zaujímavými hosťami

BRATISLAVA – Zaujímavých hostí aj program sľubuje tohtotýždňová dvojica symfonických koncertov Slovenskej filharmónie. V bratislavskom sídle filharmonikov, v Redute, bude za dirigentským pultom vo štvrtok a piatok, 12. a 13. januára stáť oceňovaný mladý ruský dirigent Sergey Neller.

slovakia

left justify in out

Publikum si na úvod koncertov vypočuje Akademickú slávnostnú predohru op. 80 Johannesa Brahmsa, dielo umelcovej vďaky senátu Wroclawskej univerzity za udelenie čestného doktorátu. Nasledujúci Koncert pre husle a orchester D dur č. 1 op. 19 od Sergeja Prokofieva zahrá s filharmonikmi ich ďalší hosť, známy slovenský huslista pôsobiaci v Nemecku, Juraj Čižmarovič. Čižmarovič sa v Nemecku stal koncertným majstrom viacerých orchestrov, napríklad Gürzenich orchester či WDR Rundfunkorchester v Kolíne nad Rýnom a presadil sa aj ako dirigent a organizátor hudobného života.

 

Druhá polovica symfonických večerov prinesie hudobnú báseň pre veľký orchester Smrť a vykúpenie op. 24 od Richarda Straussa. Oba koncertné večery uzavrie predohra k hudobnej dráme Richarda Wagnera Majstri speváci norimberskí. Koncerty sa v Slovenskej filharmónii začnú o 19:00 a záujemcovia o ich program môžu využiť akciu na lístky. Každý, kto si v pokladni Slovenskej filharmónie kúpi vstupenku, totiž získa druhú za polovičnú cenu. Akcia platí aj na ďalšie januárové koncertné štvrtky a piatky v Redute, ktoré sa uskutočnia 19., 20., 26. a 27. januára a tiež na koncert Hommage a Bohdan Warchal plánovaný na 22. januára.

 

Dirigent tohtotýždňovej dvojice symfonických koncertov, zároveň aj skladateľ a klavirista Sergey Neller (1986) vzbudil pozornosť vo svete klasického hudobného umenia ako držiteľ druhej ceny z prestížnej súťaže Gustav Mahler Conducting Competition organizovanej orchestrom Bamberskí symfonici v roku 2016. „Odkedy ho v Neue Zürcher Zeitung označili za "enormne talentovaného", začal byť Neller na základe svojho dramatického štýlu a hlbokého porozumenia hudbe vnímaný ako mimoriadny zjav nastupujúcej generácie. Viedol renomované telesá ako Tonhalle Orchester Zürich, Orchestre Régional de Cannes, Bamberských, Berlínskych a Brandenburských symfonikov, Gstaad Festival Orchester, Philharmonie Argovia a Brandenburský štátny orchester Frankfurt. Na základe toho jeho dirigentská kariéra nabrala kurz razantného vzostupu,“ priblížila dirigenta Tolstova. Neller sa narodil v Rusku, kde študoval kompozíciu a klavír na moskovskom Konzervatóriu P. I. Čajkovského. Pokračoval štúdiom dirigovania na Universität der Künste Berlin ako štipendista Nadácie Konrada Adenauera.

 

 

V rokoch 2002 - 2006 bol štipendistom renomovanej Nadácie Mstislava Rostropoviča. V tomto období skomponoval svoju prvú operu Tintagiles, ktorej libreto je založené na divadelnej hre Mauricea Maeterlinka. Opera, ktorá mala premiéru v Helikon Opera v Moskve, vzbudila veľkú pozornosť v hudobnom svete. V roku 2010 dokončil svoju druhú operu Faidra na motívy ruského básnika a divadelného dramatika Alexeja Parina. Neller je tiež úspešným koncertným klaviristom a víťazom viacerých medzinárodných súťaží v Rakúsku, Bulharsku, Taliansku a USA. Predstavil sa v Európe, Severnej Amerike a Austrálii a nahral diela Chopina, Medtnera, Oborina a Skriabina, dodala v tlačovej správe Slovenská filharmónia.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies