Slovenská ekonomika v budúcom roku spomalí na 2,1 %

NETKY.SK • 17 September 2012, 10:52 • 2 min
Slovenská ekonomika v budúcom roku spomalí na 2,1 %

Slovenská ekonomika v budúcom roku spomalí na 2,1 % - Slovensko Slovensko v budúcom roku porastie pomalšie, ako očakávalo Ministerstvo financií (MF) SR ešte v júni. Kým vtedy predpovedali analytici rezortu rast hrubého domáceho produktu (HDP) o 2,6 %, mom

slovakia

left justify in out

img

Slovensko v budúcom roku porastie pomalšie, ako očakávalo Ministerstvo financií (MF) SR ešte v júni. Kým vtedy predpovedali analytici rezortu rast hrubého domáceho produktu (HDP) o 2,6 %, momentálne je to už len 2,1 %. Vyplýva to z dnes zverejnenej aktualizovanej prognózy.
      Odhad rastu na tento rok necháva ministerstvo na pôvodnej hodnote 2,5 %. Slovensko za to vďačí automobilkám, keďže nábeh ich nových exportných kapacít v prvom polroku bol podľa Inštitútu finančnej politiky (IFP) nečakane rýchly.
      Už budúci rok však dôjde k spomaleniu výkonu slovenského hospodárstva. "Rast ekonomiky tlmí najmä zhoršenie výhľadu ekonomík našich obchodných partnerov. Mierny dodatočný vplyv majú aj konsolidačné opatrenia potrebné na dosiahnutie deficitu verejných financií pod 3 % HDP," pripúšťa IFP. Hlavným rizikom novej prognózy je naďalej neistota týkajúca sa dlhovej krízy v eurozóne.
      Záporný príspevok konsolidácie rozpočtu k rastu HDP v budúcom roku vyčísľujú analytici rezortu vo výške 0,5 percentuálneho bodu (p.b.). "Väčšina opatrení na príjmovej strane rozpočtu ovplyvní predovšetkým výšku podnikových ziskov, investičných výdavkov, ako aj disponibilné príjmy najmä vysokopríjmových domácností. Zvyšnú časť balíčka predstavujú opatrenia na výdavkovej strane, ktoré obmedzia bežné výdavky a investície verejného sektora," vysvetľuje IFP.
      Neistota ohľadom budúceho vývoja v eurozóne a zníženie očakávaného rastu ekonomiky budú pôsobiť aj proti výraznejšiemu zvyšovaniu zamestnanosti. Rezort financií predpokladá, že počet pracujúcich by mal v budúcom roku stúpnuť o 1800 osôb alebo 0,1 %. "Výraznejší rast zamestnanosti sa očakáva od roku 2014, kedy by zamestnanosť mala rásť o 0,7 %," avizuje IFP. Miera nezamestnanosti by mala v roku 2013 stagnovať na úrovni 13,9 % a následne postupne klesať k 13 % v roku 2015.
      Aj keď by mal byť rast cien v budúcom roku nižší ako v rokoch 2011 a 2012, oproti predchádzajúcej prognóze ministerstvo financií zvyšuje svoj odhad inflácie, a to kvôli rýchlejšiemu očakávanému rastu cien potravín najmä pod vplyvom globálneho vývoja. V tomto roku by tak rast cien mal dosiahnuť 3,7 % a v budúcom roku 3,1 %. "V horizonte rokov 2014 až 2015 očakávame stabilizáciu inflácie k úrovni 2 %," konštatujú analytici rezortu.
      Zároveň avizujú, že mzdy by mali v budúcom roku rásť pomalšie ako sa predpokladalo v júnovej prognóze, a to o 0,4 %. Od roku 2014 by mala reálna mzda na Slovensku rásť v priemere o 2,4 % ročne, predpokladá ministerstvo financií.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies