VIDEO: Kábulom otriaslo ďalších šesť výbuchov! K vyčíňaniu sa prihlásili teroristi z IS, Biden sľubuje odvetu

NETKY.SK • 27 August 2021, 07:08 • 2 min
VIDEO: Kábulom otriaslo ďalších šesť výbuchov! K vyčíňaniu sa prihlásili teroristi z IS, Biden sľubuje odvetu

KÁBUL - V afganskej metropole došlo zo štvrtka na piatok k ďaľším šiestim výbuchom. Pri samovražedných útokoch zomrelo najmenej 60 ľudí vrátane 12 amerických vojakov.

slovakia

left justify in out

Po samovražednom útoku pri kábulskom letisku došlo v afganskej metropole k ďalšej veľkej explózii. Podľa hovorcu hnutia Taliban výbuch spôsobili príslušníci americkej armády, keď likvidovali muníciu. Informovala agentúra Reuters. 

 

Podľa dvoch svedkov k výbuchu došlo vo vzdialenosti približne troch až štyroch kilometrov od letiska v Kábule. K explózii pritom došlo len niekoľko hodín po tom, ako sa pri vchode na letisko odpálil samovražedný útočník, pri ktorom zomreli desiatky ľudí.

 

 

Kábulom otriaslo až šesť výbuchov

Podľa agentúry TASS bolo v Kábule vo štvrtok zaznamenaných až šesť výbuchov. Svetové agentúry píšu o samovražedných bombových útokoch, ktoré sa odohrali neďaleko letiska Hámida Karzaja v Kábule, pri ktorých zahynulo najmenej 60 afganských civilistov a 150 ďalších utrpelo zranenia

 

Ministerstvo obrany USA potvrdilo, že o život prišlo aj najmenej 12 príslušníkov americkej armády a 15 ďalších utrpelo zranenia. K útokom sa prihlásila teroristická skupina Islamský štát (IS). Afganské militantné hnutie Taliban, ktoré nedávno obsadilo krajinu, tieto útoky odsúdilo.

 

 

Američania pokračujú v evakuácii

V Afganistane sa stále môže nachádzať približne 1 000 amerických občanov, informovalo vo štvrtok ministerstvo zahraničných vecí USA.

 

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken ešte v stredu vyhlásil, že v krajine sa stále nachádza približne 1 500 amerických občanov. Ministerstvo však vo štvrtok potvrdilo, že asi 500 z nich odvtedy evakuovali.

 

Medzičasom sa s americkým veľvyslanectvom v afganskej metropole Kábul skontaktovalo ďalších 500 ľudí, ktorí tvrdili, že sú Američanmi a chcú odísť z krajiny. Podľa ministerstva však väčšina z nich zrejme nebude občanmi USA. Na odchod z krajiny sa aktuálne pripravuje asi 750 občanov USA, dodalo ministerstvo. 

 

 

Biden sľúbil tvrdú odvetu

Americký prezident USA Joe Biden iba pár hodín od prvého útoku vyhlásil, že nariadil vojenským veliteľom vypracovať operačné plány na útoky na vedenie, majetok a zariadenia teroristickej organizácie IS. 

 

Biden označil zabitých amerických vojakov za "hrdinov, ktorí sa zapojili do nebezpečnej, nezištnej misie na záchranu životov ostatných". Podľa jeho slov boli súčasťou v dejinách nevídaného evakuačného úsilia, pri ktorom sa podarilo "za 11 dní dostať do bezpečia viac ako 100 000 amerických občanov, amerických partnerov a Afgancov, ktorí nám a ďalším pomáhali".

 

"Tí, ktorí vykonali tento útok, ako aj ktokoľvek iný, kto želá Amerike ujmu, vedzte: Neodpustíme. Nezabudneme. Budeme vás prenasledovať a prinútime vás zaplatiť," prehlásil. 

 

 

Biden tiež sľúbil, že "odpovieme silou a precízne - v čase, na mieste a spôsobom, ktorý si sami zvolíme". Podľa televízie CNN však odmietol poskytnúť podrobnosti o načasovaní akcie.

 

"Títo teroristi z IS nevyhrajú. Zachránime Američanov. Dostaneme našich afganských spojencov von. Naša misia bude pokračovať. Amerika sa nenechá zastrašiť," zdôraznil Biden.

 

Na otázku, či si myslí, že bolo chybou spoliehať sa na Taliban, že zaistí obvod kábulského letiska, Biden odpovedal: "Nie, nemyslím.. Nikto im (talibom) neverí... Ale je v ich vlastnom záujme, aby sme odišli." Podľa Bidena zatiaľ neexistujú dôkazy o nejakej tajnej dohode medzi Talibanom a IS, ktorá by mala za následok útoky na letisko.

 

Evakuácia ľudí pokračuje

Biden ďalej povedal, že evakuačná misia USA bude pokračovať a nenechajú sa "odradiť teroristami". Taktiež zdôraznil, že si za svojím rozhodnutím stiahnuť sa z Afganistanu stojí.

 

"Nikdy som nebol toho názoru, že by sme mali obetovať americké životy, aby sme sa pokúsili vytvoriť demokratickú vládu v Afganistane; v krajine, ktorá nikdy v celej svojej histórii nebola zjednotenou krajinou," povedal.

 

 

"Našim záujmom bolo zabrániť al-Káide, aby sa znova objavila, v prvom rade dostať (Usámu) bin Ládina, zmiesť al-Káidu v Afganistane a zabrániť tomu, aby sa to už neopakovalo. Ako som už stokrát povedal, terorizmus metastázoval po celom svete. Máme väčšie hrozby prichádzajúce z iných krajín, oveľa bližšie k USA... Dámy a páni, bolo načase ukončiť 20-ročnú vojnu," doplnil.

 

Biden zároveň potvrdil 31. august ako konečný termín odchodu amerických vojakov z Afganistanu. Ale ako poznamenal, aj po tomto termíne sa USA pokúsia evakuovať z krajiny niektorých afganských žiadateľov o špeciálne imigrantské víza.

 

Mohlo by vás zaujímať: Na kábulskom letisku došlo explózii! Samovražedný útočník sa odpálil priamo pri vchode

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies