Slovenská ekonomika by mala podľa OECD vzrásť o 3,5 %

NETKY.SK • 9 November 2015, 15:09 • 2 min
Slovenská ekonomika by mala podľa OECD vzrásť o 3,5 %

PARÍŽ - Slovenská ekonomika by mala podľa Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD), vzhľadom na výrazný tohtoročný rast v rokoch 2016 a 2017 posilniť približne o 3,5 %.

slovakia

left justify in out

OECD uviedla, že zlepšenie situácie na pracovnom trhu a rastúce mzdy posilnia súkromnú spotrebu. Navyše solídny rast eurozóny a uvoľnenie finančných podmienok podporí investície a export. Rozšírenie daňového základu, zlepšenie výberu daní a posilnenie kapacity daňovej správy sú podľa OECD pre Slovensko kľúčové.


Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj však zhoršila prognózu rastu svetovej ekonomiky. Kým v novembri 2014 OECD očakávala, že tohtoročný rast bude vo výške 3,7 %, podľa jej najnovšej prognózy by mala svetová ekonomika v tomto roku posilniť o 2,9 % a v budúcom roku o 3,3 %. V septembri však OECD predpokladala tohtoročný rast vo výške 3 % a odhad pre rok 2016 počítal s rastom vo výške 3,6 %. V roku 2017 by si globálna ekonomika mala polepšiť o 3,6 %.


Dôvodom pre zhoršenie prognózy je veľmi nízka úroveň svetového obchodu, avšak prijaté opatrenia Číny a iných krajín by podľa OECD mali zabezpečiť zlepšenie situácie v budúcom roku. Svetový obchod by mal v tomto roku posilniť o 2 %, pričom za posledných päť dekád zaznamenal tak nízku úroveň len päťkrát. "Je to veľmi znepokojujúce," povedala hlavná ekonómka OECD Catherine Mann.


Aj napriek zhoršeniu prognóz rastu svetovej ekonomiky a pomalému tempu rastu svetového obchodu, OECD odporúča Federálnemu rezervnému systému (Fed) zvýšiť úrokové sadzby, keďže ekonomika USA a Európy sa postupne uzdravuje. Hospodárstvo USA by malo v tomto roku posilniť o 2,4 %, v budúcom roku o 2,5 % a v roku 2017 o 2,4 %. OECD mierne zhoršila prognózu rastu pre eurozónu, ktorá by si v tomto roku mala polepšiť o 1,5 % a v budúcom o 1,8 %. Predchádzajúce odhady predpovedali rast o 1,6 % v roku 2015 a o 1,9 % v budúcom roku. OECD však zlepšila vyhliadky hospodárskeho rastu Číny. Prognózu na tento rok zlepšila z 6,7 % na 6,8 %, no prognózu na rok 2016 nezmenila, ostala vo výške 6,5 %.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies