Slovenská cirkevná provincia asi vznikla aj Husákovou zásluhou, pripúšťa Zvolenský

NETKY.SK • 30 December 2017, 10:00 • 2 min
Slovenská cirkevná provincia asi vznikla aj Husákovou zásluhou, pripúšťa Zvolenský

BRATISLAVA – Vznik slovenskej cirkevnej provincie 30. decembra 1977 bol podľa predsedu Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislava Zvolenského veľkým krokom dopredu vo vnútrocirkevnej emancipácii.

slovakia

left justify in out

Ako upozornil arcibiskup Zvolenský, vznik cirkevnej provincie prišiel v čase, keď v spoločnosti nebola priaznivá situácia pre náboženstvo, teda počas obdobia socializmu. „Vznikom slovenskej cirkevnej provincie Slovensko jestvovalo ako samostatné územie a v tomto zmysle bolo akoby takou predzvesťou aj samostatnej Slovenskej republiky,“ povedal Zvolenský s tým, že cirkev vníma vznik samostatnej provincie ako veľkú hodnotu, čo neskôr mohlo mať význam aj pre občiansku spoločnosť.

Hovorí sa, že o vznik slovenskej cirkevnej provincie sa pričinil aj bývalý prezident Československej socialistickej republiky a generálny tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Československa Gustáv Husák. „Počul som o tom. Tieto informácie však nie sú veľmi objektivizované. V každom prípade je veľmi zaujímavé, že vznik slovenskej provincie sa istým spôsobom javí ako nelogický. Takže musel tam byť nejaký zásah, keďže o všetkom rozhodovali komunisti,“ povedal Zvolenský. Svätá stolica sa podľa neho mohla snažiť, ale ak by nebol súhlas vedúcich predstaviteľov vtedajšieho štátu, v ktorom rozhodujúce slovo mali predstavitelia komunistickej strany, asi by to možné nebolo. „Keďže medzi rozhodujúcimi predstaviteľmi v štáte aj v strane bol Gustáv Husák, je vysoko pravdepodobné, že musel mať na tom podiel aj on,“ uviedol.

Iniciatíva vzniku samostatnej provincie však podľa Zvolenského vychádzala z princípu života cirkvi. „Územie, na ktorom sa aj teraz nachádzame, povedzme Bratislava alebo celé veľké územie niekdajšej Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy, sa predtým nazývalo Trnavská apoštolská administratúra. To znamenalo, že je to prechodný cirkevný subjekt. Žiaľ, tento prechodný cirkevný subjekt trval od roku 1920. Čiže v podstate na Slovensku jestvovala veľká túžba vo vnútri cirkvi, aby sa tento prechodný cirkevný subjekt premenil na stály cirkevný subjekt, ale to znamenalo aj zadefinovanie a definitívne rozhodnutie, že už toto územie nikdy nebude patriť do Ostrihomskej arcidiecézy,“ zdôraznil Zvolenský. Historický vývoj však bol podľa neho komplikovaný, nepodarilo sa to pred vojnou. Potom po vojne nastali zasa nepriaznivé spoločenské podmienky, takže sa odďaľovalo toto rozhodnutie.

 

„Rok 1977 bol zaujímavý v tom, že sa podarilo uskutočniť to, čo sa celé desaťročia vo vnútri cirkvi na Slovensku bralo ako žiaduce, ako potrebné, podnety smerom k Svätej stolici jestvovali. Len sa to nepodarilo reálne uskutočniť,“ dodal arcibiskup.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies