Slovák chcel nahliadnuť do útrob svojej ruky a uľahčiť študentom výuku anatómie, dnes ho poznajú všade vo svete

NETKY.SK • 28 Jún 2017, 12:59 • 2 min
Slovák chcel nahliadnuť do útrob svojej ruky a uľahčiť študentom výuku anatómie, dnes ho poznajú všade vo svete

BRATISLAVA – Bývalý študent medicíny chcel uľahčiť náročné skúšky z anatómie svojim kolegom, výsledkom je aplikácia Human Anatomy VR.

slovakia

left justify in out

Medik Tomáš Brngál svojou myšlienkou prerazil ďaleko za hranice Slovenska. Najväčší úspech zožal u študentov medicíny a mnohých lekárov. Svojim start-upom Virtual Medicine jednoducho dobil svet. Za úspechom tejto aplikácie stojí virtuálna realita, prostredníctvom ktorej viete nahliadnuť rovno do svojej ruky.

 

„Keď som si prvýkrát vyskúšal virtuálnu realitu, bol som úplne užasnutý nad tým, aké možnosti poskytuje a aký má potenciál. Spomenul som si na to, ako som sa učil na skúšku z anatómie. Predstavoval som si, ako sa pozerám na vlastnú ruku a vidím cez ňu rôzne jej anatomické štruktúry. Napadlo mi, že práve vďaka týmto novým technológiám by sme dokázali vytvoriť takúto aplikáciu,“ hovorí pre HN Brngál, dnes už generálny riaditeľ spoločnosti Virtual Medicine.
 

Svojmu kamarátovi Milošovi Svrčekovi, ktorý sa venoval IT technológiam, predstavil svoju myšlienku a spoločnými silami sa im podarilo aplikáciu doviesť do úspešného konca. Vďaka týmto dvom mladíkom, ktorí získali prvenstvo v prestížnej súťaži národných startupov Start v Bratislave, sa odprezentujú na medzinárodnej súťaži v Tel Avive. Tá je naplánovaná na september 2017. Pôvodnou myšlienkou bolo urobiť projekt virtuálnej anatómie v rozšírenej realite, ktorá však v tom čase ešte nebola na trhu. Prednosť preto dostala virtuálna realita, ktorej experti pripisujú veľkú budúcnosť.

 

Na začiatku bolo ústredným uľahčenie ťažkého štúdia študentom, ktorí sa dovtedy na skúšky pripravovali pomocou anatomického atlasu. Tomáš hľadal medzi rôznymi videami uverejnených na internete, no aj napriek rôznym pokročilejším videám, nenašiel nič, čo by výrazne dopomohlo k učeniu.  „Navrhol som Milošovi, aby sme sa spojili a urobili to po svojom – 3D aktívnejšie a zábavnejšie. Tak sme začali na internátnej izbe v Mlynskej doline úplne od nuly. Nemali sme okrem našich starších počítačov a headsetu pre virtuálnu realitu nič,“ uviedol vynaliezavý Slovák.

 

Vo vysokoškolskom mestečku na Mlynoch v Bratislave si zriadili malú kanceláriu, z ktorej pracujú dodnes na zdokonaľovaní aplikácie, kde si v konečnom dôsledku aj zriadili sídlo firmy Virtual Medicine. „Mnohé predmety na medicíne sú veľmi abstraktné, napríklad imunológia, kde sa učíte o rôznych molekulách. Myslím si, že je omnoho efektívnejšie raz tieto molekuly vidieť a zažiť v 3D, niečo s nimi interaktívne urobiť, než keď si o nich hoci aj stokrát prečítate", uviedol Tomáš.

Títo dvaja študenti sa pričinili pri vzniku novej Virtuálnej anatomickej učebni, v ktorej sa používajú náhľadové súpravy, tzv. headsety s virtuálnou realitou.


„My sme to pre školu urobili úplne zadarmo. Univerzita nezaplatila ani euro. Všetko to išlo vďaka spolupráci s firmami. Tie nakúpili hardvér, my sme dodali softvér. Študenti sa z toho učia a my od nich dostávame spätnú väzbu. Je to taká vzájomná symbióza,“ vysvetľuje výhody takéhoto modelu Brngál.

 

Firmu založili v roku 2014 dvoja nadšenci, no dnes ich tím tvorí dokopy 14 členov. „My sa študentov pýtame na ich skúsenosti s naším produktom a na základe toho sa ho potom snažíme vylepšiť. Vždy, keď máme nejaký negatívny ohlas, tak uvažujeme, ako tieto nedostatky odstrániť a urobiť pre študentov čo najlepšiu službu“, povedal Brngál.

 

Hlavným cieľom spoločnosti naďalej ostáva, urobiť z anatómie zaujímavý predmet a zjednodušiť náročnosť samotného učenia.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies