Pre intenzívny dážď zasahuje na severe viac ako 110 hasičov

NETKY.SK • 22 Máj 2019, 16:18 • 2 min
Pre intenzívny dážď zasahuje na severe viac ako 110 hasičov

BRATISLAVA - Pre intenzívny dážď na Slovensku zasahuje vo viacerých severných okresoch viac ako 110 profesionálnych a dobrovoľných hasičov.

slovakia

left justify in out

Ich pomoc je potrebná najmä v Žilinskom kraji, a to v okresoch Čadca, Žilina, Bytča a Martin, kde boli doposiaľ privolaní k 22 udalostiam. O tom informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

 

Situácia je aktuálne najvážnejšia v obci Kotešová, kde hasiči odčerpávajú vodu zo zaplavených ulíc a pivníc. "V súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou zasahujú v zasiahnutých okresoch aj dobrovoľní hasiči z Turzovky, Oščadnice, Makova, Staškova, Varína, Trnového, Kotešovej, Staškova, Turan, Bytče, Skalitého a Svrčinovca. Na rieke Kysuca a Ľubochnianka bol vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity," spresnila Križanová.

 

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred dažďom v takmer vo všetkých krajoch, okrem Košického. Varuje aj pred povodňami z trvalého dažďa. Najvyšší, 3. stupeň výstrahy pred povodňami platí momentálne pre okresy Námestovo, Čadca, Tvrdošín, Myjava a Senica.

 

"Na západe výraznejšie zrážky ustanú už v priebehu nasledujúcej noci a štvrtka (23. 5.), na severe však bude s prestávkami pršať až do piatka (24. 5.). Vyskytnú sa aj búrky, v nasledujúcich dňoch s najväčšou pravdepodobnosťou na východe a v Banskobystrickom kraji, v stredu aj v Žilinskom kraji. Naopak, na západe je pravdepodobnosť veľmi nízka," podotkol SHMÚ.

 

Hovorca SHMÚ Ivan Garčár priblížil, že v stredu ráno zaznamenali na slovenskom úseku Dunaja výrazný vzostup. Vodný stav v stanici Devín bol 495 centimetrov, čo predstavuje zvýšenie od utorňajšieho rána o 174 centimetrov.

 

img

 

V Bratislave mal hodnotu 593 centimetrov a rozdiel od utorka je 152 centimetrov. "Vzhľadom na predpovede zrážok, keď má v Dolnom Rakúsku a v Alpách napršať ešte miestami 15 až 30, ojedinele až do 40 milimetrov a štvrtok do troch milimetrov, predpokladáme v hornej časti slovenského úseku Dunaja ustálenosť pri vysokom vodnom stave (v Devíne 510 cm), s opätovným miernym vzostupom po polnoci," spresnil Garčár.

 

Vo štvrtok v popoludňajších hodinách dosiahne hladina úroveň 550 centimetrov, ktorá bude pretrvávať až do piatka polnoci. V sobotu (25. 5.) už očakávajú mierny pokles.

 

V súčasnosti je podľa SHMÚ v povodí Kysuce a Oravy, na hornej Topli, hornej Ondave, hornom Laborci, Ladomírke a Uhu mierny vzostup až vzostup vodných hladín, na ostatných tokoch východného Slovenska prevláda ustálenosť vodných hladín.

 

"Vzhľadom na predpovedané vysoké úhrny zrážok (60 - 100 milimetrov) na stredu a štvrtok i aktuálnu nasýtenosť v povodí Váhu (v horských oblastiach Tatier aj vodné zásoby v snehovej pokrývke) očakávame na miestach s výdatnými zrážkami vzostup až výrazný vzostup s možnosťou dosiahnutia stupňov povodňovej aktivity (SPA), predovšetkým v povodí horného Váhu, Myjavy a Žitavy. V severnej a východnej časti povodia Váhu očakávame dosiahnutie úrovne zodpovedajúce 2. SPA," spresnil Garčár. Najvyššie úhrny zrážok sú očakávané v prihraničnej oblasti s Poľskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona