Sloboda zvierat pokračuje v kampani proti násilnému výkrmu husí a kačíc

NETKY.SK • 9 November 2016, 14:59 • 2 min
Sloboda zvierat pokračuje v kampani proti násilnému výkrmu husí a kačíc

BRATISLAVA - Organizácia na ochranu zvierat Sloboda zvierat sa pripojila k celoeurópskej kampani, ktorá od Európskej komisie žiada dodržiavanie zákazu násilného výkrmu husí a kačíc na špecialitu foie gras.

slovakia

left justify in out

Petícia s názvom Stop Gavage (Zastavme štopovanie) žiada tiež vydanie zákazu na výrobu tohto kulinárskeho produktu. "Najúčinnejší spôsob, ako môžete pomôcť ukončiť utrpenie s menom foie gras, je prijať záväzok, že foie gras a výrobky z foie gras nikdy jesť nebudete. Nepodporujte reštaurácie, ktoré majú v ponuke foie gras," uviedla vo vyhlásení predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová s tým, že násilný výkrm zvierat je v EÚ síce zakázaný, no napriek tomu sa toleruje a túto špecialitu ponúkajú v obchodoch i reštauráciách v celej Únii. EK dostala od občanov už viacero výziev, aby bola legislatíva riadne a bez výnimiek dodržiavaná, len minulý rok minulý rok jej ochranári opäť odovzdali petíciu s 320-tisíc podpismi.

 

"Kruté ilegálne praktiky naďalej pokračujú," dodala Dugovičová. Výroba foie gras je zakázaná vo viacerých krajinách, no zákaz zahŕňa iba výrobu, nie predaj produktu. Krajiny so zákazom výroby zahŕňajú Veľkú Britániu, Rakúsko, Česko, Dánsko, Fínsko, Nemecko, Taliansko, Luxemburg, Nórsko, Poľsko a Švédsko.

 

Nútené prikrmovanie, ktoré podľa všetkých vedeckých poznatkov spôsobuje zbytočné utrpenie a poranenia, je v rozpore so smernicou Komisie z roku 1998, ktorá zakazuje “podávanie krmiva či tekutiny spôsobom, ktorý môže spôsobovať zbytočné utrpenie či poranenie".

 

Slovenská legislatíva zakazuje podávať zvieratám potravu obsahujúcu látky alebo predmety, ktoré im spôsobujú bolesť, utrpenie alebo ich inak poškodzujú. Zakazuje tiež používať podnety, predmety alebo pomôcky vyvolávajúce bolesť. "Je neprijateľné, aby sa Komisia ďalej vyhovárala, zatiaľ čo desiatky miliónov zvierat každoročne trpí v nelegálnych podmienkach. Napriek množstvu vedeckých dôkazov, oficiálnych sťažností a hodín rokovaní sa nič nezmenilo," uzatvára Sloboda zvierat.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies