Slimáky Limacina helicina sa pohybujú podobne ako okrídlený hmyz

NETKY.SK • 19 Február 2016, 14:26 • 2 min
Slimáky Limacina helicina sa pohybujú podobne ako okrídlený hmyz

BRATISLAVA - Druh vodného slimáka Limacina helicina sa pohybuje podobne ako okrídlený hmyz.

slovakia

left justify in out

Podľa amerických vedcov, ktorí drobného živočícha pozorovali s pomocou kamier s vysokorýchlostným nahrávaním, slimák prezývaný vodný motýľ máva pri pohybe časťou tela v tvare lalokov. O svojom objave výskumníci napísali v magazíne Journal of Experimental Biology. Limacina helicina je drobný dravý mäkkýš vytvárajúci siete zo slizu, ktorými chytá potravu. Z ulity namiesto svalnatej nohy vyrastajú lalokové štruktúry. Ako ukázali pozorovania živočícha, tieto štruktúry sa hýbu podobne ako krídla hmyzu, vďaka čomu sa slimák dokáže pohybovať. Ostatné druhy živočíšneho planktónu sa pritom zvyčajne pohybujú pádlovaním.


“Vyzerá, akoby lietal, ako veľmi malý hmyz,” priblížil David Murphy z Johns Hopkins University v Baltimore. Vedec so svojím tímom použil štyri vysokorýchlostné kamery sledujúce drobné množstvo tekutiny ožiarenej laserovými lúčmi. V tekutine sa pritom nachádzali lesklé častice, čo umožnilo vedcom merať pohyb vo vnútri látky. “S pomocou našich štyroch kamier vieme urobiť 3D model toku, ktorý vytvorí živočích, keď pláva,” vysvetlil Murphy, ktorý zároveň sledoval pohyb samotného slimáka. Pri pozorovaní pohybu špičiek lalokov vzhľadom na jeho telo, si vedec všimol, že vykonávajú osmičkový pohyb. “Okamžite som v tom rozpoznal niečo, čo robí skôr vínna muška,” uviedol.


Vedec si všimol aj ďalšiu podobnosť s hmyzom. Limacina helicina totiž svojimi “krídlami” udiera pod podobným strmým uhlom nábehu. Okrem toho na zdvihnutie používa rovnaký trik ako hmyz. Ide o manéver, pri ktorom hmyz pleskne krídlami a rýchlo ich od seba oddiali. “To nasaje tekutinu do medzery medzi krídlami a vytvorí drobné víry na špičkách každého krídla. Tieto víry pomáhajú vytvoriť vyzdvihnutie,” priblížil Murphy.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies