SkyToll dostane za prevádzku mýta za minulý rok viac peňazí

NETKY.SK • 27 Január 2011, 12:29 • 2 min
SkyToll dostane za prevádzku mýta za minulý rok viac peňazí

SkyToll dostane za prevádzku mýta za minulý rok viac peňazí

slovakia

left justify in out

img

Prevádzkovateľ mýta SkyToll, a. s., dostane za prvý rok prevádzky systému od štátu viac, a to pre zvýšený počet transakcií. "Som presvedčený, že cena za mýto bude vyššia," podotkol na dnešnej tlačovej konferencii generálny riaditeľ spoločnosti Matej Okáli.
Podľa zmluvy mal SkyToll v rámci ročnej platby zabezpečiť 388 miliónov transakcií. Rozšírením počtu mýtnych úsekov o viac ako 700 na 1600 totiž automaticky stúpol aj počet transakcií. Podľa Okáliho ho spoločnosť za minulý rok odhaduje na 477 miliónov.
SkyToll by mal podľa zmluvy o prevádzkovaní mýtneho systému dostať za každú jednu transakciu navyše 0,03 eura. Okrem toho predstavuje platba za minulý rok podľa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), a. s., sumu 94,6 milióna eur. Z tejto čiastky dostával SkyToll každý mesiac pomernú časť. Ako upozornil Okáli, platby štátu prevádzkovateľovi systému sú najvyššie počas prvých štyroch rokov, keď sa splácajú investičné náklady na výstavbu systému.
Na mýtnom sa vlani za prvý rok prevádzky vybralo 141,6 milióna eur. Za užívanie vymedzených úsekov ciest na diaľniciach a rýchlostných cestách zaplatili dopravcovia viac ako 87,5 milióna eur. Na vymedzených úsekoch ciest prvej triedy to bolo 49,6 milióna eur. "Toto je skutočne svetový unikát," podotkol Okáli.
Kamionisti mali tiež možnosť platiť mýtne formou ticketingu, ktorý slúži výhradne pre zahraničných dopravcov. Za tickety celkovo zaplatili 4,5 milióna eur. Túto formu platenie budú môcť využiť do konca marca tohto roka.
Z celkovej sumy vybraného mýta viac ako 42 % zaplatili prevádzkovatelia vozidiel zo zahraničia. V elektronickom mýtnom systéme bolo ku koncu decembra 2010 evidovaných viac ako 188.885 aktívnych palubných jednotiek, z ktorých vyše 66 % užívali vozidlá zo zahraničia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies