Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
21. sep. 2020Matúš
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
29.05.2017 09:00 Gurmán
Skvelé recepty z rebarbory
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
29.05.2017 09:00 Gurmán

Skvelé recepty z rebarbory



BRATISLAVA - Rebarbora má kyslastú chuť, samotná sa nedá jesť, surová už vôbec nie, musí sa tepelne spracovať s cukrom. A aj potom si zachováva svoju príslovečnú kyslosť, ale v prijateľnejšej chuťovej podobe. Konzumujú sa len šťavnaté stonky, ktoré môžu byť podľa odrody zelené, žlté či červené. So zberom rebarbory sa poponáhľajte, kým sa v dužinatých stonkách nenahromadilo príliš veľa kyseliny šťaveľovej. Najlepšie urobíte, ak stihnete zber ešte v máji a úrodu správnym spôsobom uskladníte. Rebarbora je zelenina, no pre jej kyslastú chuť a využitie na prípravu koláčov, kompótov či džemov, ju považujeme skôr za skoré jarné ovocie. Upečte si napríklad rebarborovú tortu podľa nášho receptu.


 

Jahodovo-rebarborová mriežkovaná torta

 

Suroviny:

Cesto: 500 g múka hladká, 250 g maslo, 150 g cukor práškový, 1 ks vajce

Plnka: 250 g jahody, 250 g rebarbora, 100 g džem jahodový, 100 g (alebo kryštálový), cukor práškový, 1 bal cukor vanilkový, z 1 citróna šťava citrónová, 100 g strúhanka  


Postup:
Zo surovín na cesto pripravíme linecké cesto, ktorého tri štvrtiny vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Pripravíme si okrúhlu formu s priemerom 32 cm. Cesto uložíme do formy. Zvyšnú tretinu cesta použijeme na vytvorenie mriežky.


Plnka: Jahody a rebarboru očistíme a nakrájame na kocky, zmiešame s ostatnými ingredienciami a rozotrieme na cesto. Zo zvyšného cesta vytvoríme mriežku – pásy s hrúbkou 0,5 cm a šírkou 2 cm poukladáme na plnku. Dáme do rúry, ktorú sme vyhriali na 180 °C, a pečieme 20 – 25 minút.

 

 

 

Cheesecake s rebarborou


Suroviny:
150 g čokoládových sušienok,  80 g masla, 200 ml smotany na šľahanie, 4 plátky želatíny , 100 ml smotany na varenie, 500 g tvarohu, 150 g práškový cukor, 2 stonky rebarbory,  3 lyžice trstinového cukru, 200 ml červeného džúsu


Postup:
Kúskom masla vytrieme tortovú formu, zbytok rozpustíme v malom hrnčeku. V mixéri alebo valčekom  rozdrvíme sušienky a zmiešame ich s rozspusteným maslom. sušienkovú zmes uhladíme na dno formy. Formu dáme do mrazničky. Smotanu vyšľaháme  do tuha a necháme vychladiť. Želatínu namočíme na päť minút do studenej vody,  medzitým uvedieme k varu smotanu na varenie, stiahneme ju z plameňa a postupne do nej primiešame  želatínu, kým sa nerozpustí. Tvaroh premiešame s cukrom,pridáme vychladnutú smotanu so želatínou a šľahačkou. Zmes pridáme na sušienkový základ, uhladíme a dáme do chladničky na 6 hodín alebo cez noc. .Stonky rebarbory umyjeme, ošúpeme a prekrojíme na tri časti, podusíme s cukrom a džúsom do mäkka. Rebarborou ozdobíme cheesecake.


 

 

 

Bábovka s rebarborou

 

Suroviny:
1 štipka soľ, 500 g rebarbora, 250 g zmäknuté maslo alebo margarín, 150 g cukor
1 balíček vanilínový cukor, 1 balíček Finess citrónová kôra Dr.Oetker, 5 ks vajce, 380 g hladká múka, 4 KL kypriaci prášok do pečiva 

 

 

Na ozdobenie:

1 balíček poleva svetlá Dr.Oetker

 

Postup:

Na prípravu cesta rebarboru umyjeme (nelúpeme) a nakrájame na kúsky asi 2 cm dlhé. V mise vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni maslo alebo margarín s cukrom, vanilínovým cukrom a citrónovou kôrou dohladka. Pridáme vajcia a múku zmiešanú s kypriacim práškom a soľou a na strednom stupni vyšľaháme dohladka. Vmiešame rebarboru a cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Elektrická rúra: 170 °C, Teplovzdušná rúra: 150 °C, Plynová rúra: stupeň 3. Doba pečenia: asi 60 minút.  Bábovku necháme asi 10 minút vo forme ochladnúť. Potom ju opatrne vyklopíme. Na ozdobenie rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Polevou ozdobíme bábovku a necháme stuhnúť.


Tip: Pred stuhnutím polevy môžeme bábovku posypať hoblinkami tmavej čokolády.

 

 

Rebarborový džem so zázvorom 

Asi 1 kg olúpaných a nakrájaných stoniek rebarbory dajte do väčšej keramickej misy a pridajte 1 kg želírovacieho cukru, kôru a šťavu z jedného citróna, 50 g nastrúhaného čerstvého zázvoru a nechajte odstáť minimálne dve hodiny. Ak chcete, môžete pridať aj jeden pomaranč. Masu vlejte do širšieho hrnca a zohrievajte na miernom ohni, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom ju varte asi 15 minút. Rebarbora musí byť mäkká. Hrniec odstavte, po dvoch minútach džemom začnite napĺňať sterilizované poháre a okamžite ich uzavrite. Džem odložte do tmavej miestnosti alebo prikryte dekou.

 

 

Studená polievka z jahôd a rebarbory

 

Suroviny: 4 stonky rebarbory, 300 ml bieleho vína, 1 zvitok škorice, cukor podľa chuti, 1 lyžičku vanilkového cukru, 400g jahôd, šťava a ostrúhaná kôra z jedného pomaranča, 50 ml smotany (vyšľahaná) a lístky mäty na ozdobenie

 

Postup: 

Rebarboru umyjeme a nakrájame na 3 cm dlhé kusy, šupky necháme voľne variť s vínom, škoricou a 2-3 lyžicami cukru po dobu 10 minút. Zlejeme cez sito a nalejeme späť do hrnca. Vo vývare povaríme asi 5 minút kusy rebarbory, pridáme 300 ml vody, osladíme podľa chuti cukrom a ochutíme vanilkovým cukrom. Očistené a na polovičky nakrájané jahody pridáme do hrnca s pomarančovou šťavou a nastrúhanou kôrkou. Hotovú polievku vychladíme a necháme ešte 1 až 2 hodiny stáť v chlade. Podávame ozdobenú so šľahačkou a mätovými lístkami.

 

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: netky KŠ, YouTube

Foto:  pixabay.com



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok