BRATISLAVA - Rebarbora má kyslastú chuť, samotná sa nedá jesť, surová už vôbec nie, musí sa tepelne spracovať s cukrom. A aj potom si zachováva svoju príslovečnú kyslosť, ale v prijateľnejšej chuťovej podobe. Konzumujú sa len šťavnaté stonky, ktoré môžu byť podľa odrody zelené, žlté či červené. So zberom rebarbory sa poponáhľajte, kým sa v dužinatých stonkách nenahromadilo príliš veľa kyseliny šťaveľovej. Najlepšie urobíte, ak stihnete zber ešte v máji a úrodu správnym spôsobom uskladníte. Rebarbora je zelenina, no pre jej kyslastú chuť a využitie na prípravu koláčov, kompótov či džemov, ju považujeme skôr za skoré jarné ovocie. Upečte si napríklad rebarborovú tortu podľa nášho receptu.
Jahodovo-rebarborová mriežkovaná torta
Suroviny:
Cesto: 500 g múka hladká, 250 g maslo, 150 g cukor práškový, 1 ks vajce
Plnka: 250 g jahody, 250 g rebarbora, 100 g džem jahodový, 100 g (alebo kryštálový), cukor práškový, 1 bal cukor vanilkový, z 1 citróna šťava citrónová, 100 g strúhanka
Postup:
Zo surovín na cesto pripravíme linecké cesto, ktorého tri štvrtiny vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Pripravíme si okrúhlu formu s priemerom 32 cm. Cesto uložíme do formy. Zvyšnú tretinu cesta použijeme na vytvorenie mriežky.
Plnka: Jahody a rebarboru očistíme a nakrájame na kocky, zmiešame s ostatnými ingredienciami a rozotrieme na cesto. Zo zvyšného cesta vytvoríme mriežku – pásy s hrúbkou 0,5 cm a šírkou 2 cm poukladáme na plnku. Dáme do rúry, ktorú sme vyhriali na 180 °C, a pečieme 20 – 25 minút.
Cheesecake s rebarborou
Suroviny:
150 g čokoládových sušienok, 80 g masla, 200 ml smotany na šľahanie, 4 plátky želatíny , 100 ml smotany na varenie, 500 g tvarohu, 150 g práškový cukor, 2 stonky rebarbory, 3 lyžice trstinového cukru, 200 ml červeného džúsu
Postup:
Kúskom masla vytrieme tortovú formu, zbytok rozpustíme v malom hrnčeku. V mixéri alebo valčekom rozdrvíme sušienky a zmiešame ich s rozspusteným maslom. sušienkovú zmes uhladíme na dno formy. Formu dáme do mrazničky. Smotanu vyšľaháme do tuha a necháme vychladiť. Želatínu namočíme na päť minút do studenej vody, medzitým uvedieme k varu smotanu na varenie, stiahneme ju z plameňa a postupne do nej primiešame želatínu, kým sa nerozpustí. Tvaroh premiešame s cukrom,pridáme vychladnutú smotanu so želatínou a šľahačkou. Zmes pridáme na sušienkový základ, uhladíme a dáme do chladničky na 6 hodín alebo cez noc. .Stonky rebarbory umyjeme, ošúpeme a prekrojíme na tri časti, podusíme s cukrom a džúsom do mäkka. Rebarborou ozdobíme cheesecake.
Bábovka s rebarborou
Suroviny:
1 štipka soľ, 500 g rebarbora, 250 g zmäknuté maslo alebo margarín, 150 g cukor
1 balíček vanilínový cukor, 1 balíček Finess citrónová kôra Dr.Oetker, 5 ks vajce, 380 g hladká múka, 4 KL kypriaci prášok do pečiva
Na ozdobenie:
1 balíček poleva svetlá Dr.Oetker
Postup:
Na prípravu cesta rebarboru umyjeme (nelúpeme) a nakrájame na kúsky asi 2 cm dlhé. V mise vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni maslo alebo margarín s cukrom, vanilínovým cukrom a citrónovou kôrou dohladka. Pridáme vajcia a múku zmiešanú s kypriacim práškom a soľou a na strednom stupni vyšľaháme dohladka. Vmiešame rebarboru a cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Elektrická rúra: 170 °C, Teplovzdušná rúra: 150 °C, Plynová rúra: stupeň 3. Doba pečenia: asi 60 minút. Bábovku necháme asi 10 minút vo forme ochladnúť. Potom ju opatrne vyklopíme. Na ozdobenie rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Polevou ozdobíme bábovku a necháme stuhnúť.
Tip: Pred stuhnutím polevy môžeme bábovku posypať hoblinkami tmavej čokolády.
Rebarborový džem so zázvorom
Asi 1 kg olúpaných a nakrájaných stoniek rebarbory dajte do väčšej keramickej misy a pridajte 1 kg želírovacieho cukru, kôru a šťavu z jedného citróna, 50 g nastrúhaného čerstvého zázvoru a nechajte odstáť minimálne dve hodiny. Ak chcete, môžete pridať aj jeden pomaranč. Masu vlejte do širšieho hrnca a zohrievajte na miernom ohni, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom ju varte asi 15 minút. Rebarbora musí byť mäkká. Hrniec odstavte, po dvoch minútach džemom začnite napĺňať sterilizované poháre a okamžite ich uzavrite. Džem odložte do tmavej miestnosti alebo prikryte dekou.
Studená polievka z jahôd a rebarbory
Suroviny: 4 stonky rebarbory, 300 ml bieleho vína, 1 zvitok škorice, cukor podľa chuti, 1 lyžičku vanilkového cukru, 400g jahôd, šťava a ostrúhaná kôra z jedného pomaranča, 50 ml smotany (vyšľahaná) a lístky mäty na ozdobenie
Postup:
Rebarboru umyjeme a nakrájame na 3 cm dlhé kusy, šupky necháme voľne variť s vínom, škoricou a 2-3 lyžicami cukru po dobu 10 minút. Zlejeme cez sito a nalejeme späť do hrnca. Vo vývare povaríme asi 5 minút kusy rebarbory, pridáme 300 ml vody, osladíme podľa chuti cukrom a ochutíme vanilkovým cukrom. Očistené a na polovičky nakrájané jahody pridáme do hrnca s pomarančovou šťavou a nastrúhanou kôrkou. Hotovú polievku vychladíme a necháme ešte 1 až 2 hodiny stáť v chlade. Podávame ozdobenú so šľahačkou a mätovými lístkami.
Prajeme dobrú chuť.
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.