Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
11. aug. 2020Zuzana
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
16.10.2017 09:00 Gurmán
Skvelé hrnčekové koláče
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
16.10.2017 09:00 Gurmán

Skvelé hrnčekové koláče



BRATISLAVA - Šetria čas, sú krásne jednoduché a vždy skvelo chutia. Reč je o hrnčekových koláčoch. Nemusíte mať žiadnu váhu, žiadne odmerky, ale postačí vám iba hrnček alebo klasická šálka. Aj takto viete upiecť chutný koláčik s ovocím, s krémom a dokonca aj koláč bez múky. Nechajte sa inšpirovať týmito receptami, ktoré chutia naozaj božsky.


Brusnicovo-čokoládový hrnčekový koláč

 

Suroviny:

1 hrnček uvarená káva, 1 hrnček olej, 1 hrnček polohrubá múka, 3/4 hrnčeka kryštálový cukor, 1/2 hrnčeka granko, 1 pohár brusnicový džem, 1 téglik smotana na šľahanie, 150 g čokoláda, 6 ks vajce, 1 balíček prášok do pečiva, 1 KL kakao, tuk na vymastenie plechu, hrubá múka na vysypanie plechu

 

Postup: 

Vo veľkej mise dôkladne zmiešame vajcia, cukor, múku, granko, olej, kakao a prášok do pečiva. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme zhruba 30 minút. Po upečení ešte horúci koláč pokvapkáme studenou kávou, aby navlhol, no nerozmočil sa. Necháme úplne vychladnúť. Na vychladnutý koláč natrieme tenkú vrstvu džemu. V menšom hrnci zohrejeme smotanu, v ktorej za stáleho miešania rozpustíme čokoládu. Povaríme 5 minút, odstavíme a necháme vychladnúť. Ešte tekutú čokoládovú polevu nanesieme navrch koláča a necháme stuhnúť. Pred podávaním nakrájame na rezy.

 

 

Maková bábovka

 

Suroviny:

1 pohár nemletý mak, 2 poháre práškový cukor, 1 pohár olej, 3 poháre polohrubá múka, 2 ks vajce, 1 balíček prášok do pečiva, 1 pohár mlieko, tuk na vymastenie, múka na vysypanie formy

 

Postup:

Do misy preosejeme múku. Pridáme k nej mak, cukor a prášok do pečiva. Do múčnej zmesi zapracujeme mlieko s olejom a vajcami. Zmes dôkladne zmiešame a nalejeme do tukom vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečieme 40 až 50 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Po upečení vyklopíme a necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.

 

 

 

Škoricové hniezda s polevou

 

Suroviny:

Cesto:1 hrnček mlieko, 4.5 hrnčeka hladká múka, 1/2 hrnčeka kryštálový cukor, 2 ks vajce, 1/3 hrnčeka rozpustené maslo, 2.5 ČL sušené droždie
Plnka: 1 hrnček hnedý cukor, 2.5 PL mletá škorica, 1/3 hrnčeka rozpustené maslo
Poleva: 250 g neochutený krémový syr, 1.5 hrnčeka práškový cukor, 2 PL maslo, pár kvapiek vanilkovej esencie alebo extraktu, hladká múka na posypanie dosky, tuk na vymastenie plechu

 

Postup:

 

Vo väčšej mise zmiešame vlažné mlieko, múku, cukor, vajcia, maslo a droždie. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, zakryjeme a na teplom mieste necháme 45 minút kysnúť. Po vykysnutí cesto ešte raz premiesime a na pomúčenej doske vyvaľkáme na veľký obdĺžnik. Cesto pokvapkáme rozpusteným maslom a posypeme cukrom a škoricou. Zo širšej strany cesto zrolujeme a nakrájame na slimáky s hrúbkou 4 cm. Slimáky poukladáme rezom nahor na vymastený plech v dostatočných rozostupoch. Plech zakryjeme a slimáky necháme ešte 30 minút kysnúť. Potom slimáky dáme na 15 až 20 minút piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Po upečení vyberieme a necháme vychladnúť. V miske vyšľaháme syr, cukor, maslo a esenciu na hladkú polevu. Vychladnuté slimáky podľa chuti ozdobíme polevou a podávame.

 

 

 

Šťavnatý hrnčekový kokosový koláčik bez vajíčka

 

Suroviny: 

(1 šálka = 200 ml) 1 šálka bieleho jogurtu, 1 šálka mlieka, 1 šálka oleja, 1 šálka kokosu, 2 šálky kr. cukru, 2 šálky polohrubej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru. Na polevu: 100 g čokolády, 3 lyžice oleja

 

Postup:

Pripravíme si veľkú misu a drevenú varešku. Pripravíme si plech o veľkosti 20 x 17 cm a dno vymažeme tukom a vysypeme hrubou múkou. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Kr. cukor rozmiešame v bielom jogurte a pridáme všetky ostatné suroviny. Drevenou vareškou premiešame v miske a celú hmotu nalejeme do plechu a pečieme cca pol hodinu. Po pol hodine pečenia skontrolujeme cesto špáradlom a v prípade, že sa na špáradlo nenalepí cesto, cesto z rúry vyberieme a necháme vychladnúť. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a pridáme olej. Nalejeme na koláč a pekne rozotrieme. Čokoládu necháme stuhnúť a krájame ostrým horúcim nožom.

 

 

Hrnčekový celozrnný koláč so slivkami

 

Suroviny:

2,5 hrnčeka, múka ražná celozrná hladká, 1/2 hrnčeka, cukor kryštálový, 1/2 hrnčeka, olej rastlinný
200 ml mlieko polotučné, 1 prášok do pečiva, 3 vajcia, 1 kg slivky čerstvé vykôstkované

 

Postup:
Najskôr si pripravíme slivky (umyjeme, vykôstkujeme, rozpolíme). V miske zmiešame 2 a pol hrnčeka ražnej celozrnnej múky s 1/2 hrnčeka kryštálového cukru a 1/2 hrnčeka oleja. Zo vzniknutého cesta si trochu odoberieme na posýpku. Pridáme 200 ml mlieka, prášok do pečiva a 3 vajcia. Zmes dobre rozmiešame. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Cesto je hustejšie, takže ho treba poriadne rozotrieť. Na vrch poukladáme rozpolené slivky. Ja som dala 1 kg sliviek, husto tesne vedľa seba, lebo ich máme radi a koláč je potom svieži. Pokojne dajte toľko, koľko Vám vyhovuje. Nakoniec koláč posypeme posýpkou, ktorú sme si na začiatku odložili. Dáme piecť na 15-20 minút pri 180 stupňoch. 

 

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: netky KŠ

Foto:  pixabay.com, internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok