Skupina Slovnaft v 1. polroku s prevádzkovou stratou 5,8 milióna eur

NETKY.SK • 17 August 2010, 12:05 • 2 min
Skupina Slovnaft v 1. polroku s prevádzkovou stratou 5,8 milióna eur

Skupina Slovnaft v 1. polroku s prevádzkovou stratou 5,8 milióna eur - Slovensko Skupina Slovnaft v druhom štvrťroku tohto roka vykázala dobrú výkonnosť napriek plánovaným generálnym revíziám a technickým zarážkam.

slovakia

left justify in out

Skupina Slovnaft v druhom štvrťroku tohto roka vykázala dobrú výkonnosť napriek plánovaným generálnym revíziám a technickým zarážkam.
      V prvom polroku síce hospodárenie skupina ukončila s prevádzkovou stratou na úrovni 5,8 milióna eur, z toho v druhom štvrťroku v hodnote 3 miliónov eur. V júni, po ukončení revízií, však už badať pozitívny trend vývoja, informoval hovorca spoločnosti Anton Molnár.
      "Pod stratu sa okrem revízií podpísal aj znížený dopyt po motorových palivách na exportných trhoch na začiatku roka," konštatoval Molnár. Mierne pozitívny obrat nastal aj v petrochemickom segmente, kde sa napriek odstávkam podarilo v 1. polroku medziročne znížiť stratu o 5,5 milióna eur.
      Kapitálové výdavky skupiny Slovnaft dosiahli v 1. polroku 52,2 milióna eur, z čoho takmer polovica smerovala do generálnych revízií výrobných jednotiek rafinérie.
      Export v 2. štvrťroku klesol o 20 %, a to najmä z dôvodu obmedzenia výroby spôsobeného generálnymi revíziami. Aj napriek poklesu exportu sa tržby v zvýšili o 21 %, najmä vďaka vyšším kótovaným medzinárodným cenám ropy a ropných produktov, ako aj lepšiemu predaju na domácom trhu o 10 %.
      Zvýšený domáci predaj bol predovšetkým reakciou na zníženie spotrebnej dane na naftu začiatkom roka, ako aj na postupné oživenie ekonomiky. Okrem týchto externých faktorov je za zlepšeným domácim predajom aj zvýšené úsilie spoločnosti získať nových zákazníkov a tiež posilniť lojalitu súčasných.
      V 1. polroku spoločnosť vyrábala biobenzíny s prídavkom etanolu a ETBE a motorovú naftu s nízkym obsahom síry, z čoho 83,2 % predstavovala motorová nafta s prídavkom komponentu MERO (metylester repky olejnej). Slovnaft, a.s., ku koncu júna prevádzkoval 209 čerpacích staníc.
      "V druhom štvrťroku sme v rámci plánovaných generálnych revízií investovali do údržby a opravy technologických zariadení, ktoré sú predpokladom na zvýšenie efektívnosti, kvality výroby a udržanie prevádzkovej spoľahlivosti rafinérie. Napriek technickej a investičnej náročnosti tohto procesu sa spoločnosti podarilo udržať si dobrú výkonnosť. Očakávame, že v najbližšom období bude externé prostredie naďalej poznačené všeobecnou opatrnou ekonomickou konjunktúrou, na ktorú je spoločnosť pripravená reagovať," povedal k výsledkom predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti .

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies