Skupina Metalinda predstavila kompilácia Best Of

NETKY.SK • 5 November 2010, 13:03 • 2 min
Skupina Metalinda predstavila kompilácia Best Of

Skupina Metalinda predstavila kompilácia Best Of - Kultúra Best Of  Metalinda je štrnásty album tejto rockovej skupiny, ktorý vo štvrtok večer (4. 11.

slovakia

left justify in out

img

Best Of  Metalinda je štrnásty album tejto rockovej skupiny, ktorý vo štvrtok večer (4.11.) v bratislavskom hoteli Albrecht uviedol do života známy slovenský rocker Martin Ďurinda.
Vychádza v roku, keď táto kapela oslavuje 25 rokov účinkovania. Kompilačný album mapuje úspešnú históriu, ktorú začali v roku 1990 prvým hitom Ján Amos džínový.
"Kapela si za 25 rokov prežila svoje, nahrala veľa dobrých skladieb, absolvovala veľa dobrých koncertov," povedal Martin Ďurinda. "Ale keď vznikla Metalinda, Tublatanka už bola na scéne," doplnil s úsmevom.
"Tie naše rockové cesty sa často prelínali, hrali sme spolu na veľa pódiách po celom Československu. Peter Sámel drží túto kapelu už dlho pokope a zložil veľa dobrej muziky," dodal na záver.  
Zostavu albumu tvorí 23 piesní z obdobia rokov 1990 až 2010, prvou je Slnko nevychádzaj z roku 1992, po nej Zaľúbená žaba (1991), Ján Amos džínový (1990), Maj May (1995), Austrália (1998), English Is How Know (1994), Víno, pizza, makaróny (1995), Angie (1992), K Bohu (1991), prvú desiatku uzatvára pieseň Jago (1990). Medzi ďalšími sú skladby Sviečku mi rozsvieť (2005), Niečo bolo, niečo je (1995), Slnko svieti nám (2002) či Tak aspoň chvíľu to so mnou skús (1992). Bonusom na albume sú skladby Chcem pre teba žiť (2009) a Keď strácam dych (2010), s ktorými súťažila kapela v národnom kole piesňovej súťaže Eurosong. Tie vychádzajú na CD po prvýkrát. Záverečnou na albume je pieseň Nebo zastav dážď, ktorú v roku 2007 s kapelou naspieval Jožo Ráž.        "Mám jednu vlastnosť, že mne sa tie zlé veci vymazávajú z pamäti, na zlé veci nespomínam, iba na tie dobré, a tých dobrých bolo veľmi veľa. Pripravujeme dokument pre Slovenskú televíziu, bude to profil skupiny Metalinda, budú tam dokumenty, ktoré sme točili v Austrálii, v Amerike, bude tam koncertné turné Noc s Metalindou, rôzne videoklipy, bude to prierez našej histórie, našich najkrajších zážitkov, ktoré sme zažili a bola ich spústa," uviedol pre TASR líder Metalindy, gitarista Peter Sámel.
"chceme odohrať ešte veľa dobrých koncertov, budeme radi, keď sa stretneme s fanúšikmi, dobre sa zabavíme a dodáme si pozitívnu energiu, ktorá nám niekedy chýba," dodal.
"Tie roky, čo som bol v Metalinde, bolo veľmi zaujímavé a pekné obdobie, či už koncerty alebo nahrávanie albumov, desať sme ich spolu urobili, prajem chalanom, aby im to vydržalo ďalej, dnes mám aj ja svoju kapelu a robím si svoju muziku," uviedol pre TASR Pavol Drapák, ktorý bol v rokoch 1990 až 2000  spevákom kapely. Najúspešnejšou podľa neho bola skladba Ján Amos džínový a Slnko nevychádzaj.
"Nie je ťažké začať hrať, ale vydržať toľko rokov, tam sa naozaj ukáže pevná vôľa, ukáže sa aj kvalita pesničiek, ktoré kapelu tlačia cez to celé obdobie, cez poslucháčov a fanúšikov, ktorí sú stále ochotní prísť si nás vypočuť. Veď pre nich hráme. Kapela prešla všetkými ťažkými obdobiami, časom najväčšej slávy, časom neúspechu, mediálneho zatracovania, dnes si žijeme vlastným životom, máme za sebou kus poctivo urobenej práce," dodal basový gitarista Fero Gašparík.        
Medzi gratulantmi bol aj líder skupiny Elán Jožo Ráž. "Doniesol som chalanom fľašu, aby mali album čím pokrstiť," povedal pre TASR. "Sú to dobrí muzikanti, čo je hlavné – vydržali, a kto vydrží, ten je spasený. S Elánom pomaly končíme československé turné, budúci týždeň máme Liptovský Mikuláš, v decembri Bratislavu a tým oficiálnu časť končíme. Nová platňa sa predáva na koncertoch, potom ide do predajní, je o ňu záujem, takže som rád," dodal.
Texty väčšiny hitov sú z pera Pavla Jursu. "Absolvoval som dve podoby muzikantského šťastia, boli to skupiny Elán a Metalinda, pre ktoré som napísal texty," vyznal sa na stretnutí Jursa.
Rocková formácia Metalinda vznikla v roku 1983, ich prvými nahrávkami boli skladby Únik a Klub milionárov, potom ich účinkovanie prerušila vojenská služba. Po nej v roku 1986 prišiel do skupiny spevák Pavol Drapák. V roku 1990 vydali prvý album Metalinda s hitom Ján Amos džínový, predaj prevýšil 50.000 výliskov. V roku 1991 vydali druhý album Za všetky prachy s hitom Zaľúbená žaba.
Na svojom konte majú dnes 13 vydaných albumov, na trinástom s názvom Metalinda No.13 spieva ako hosť Jožo Ráž skladbu Nebo zastav dážď. V závere augusta 2008 hrali v Strážnici na spoločnom koncerte s fínskou skupinou Apocalyptica. Ich štrnástym albumom je práve táto hitová kompilácia Best Of.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies