Skupina Aya predstavila v Bratislave nový štúdiový album Siedmaya

NETKY.SK • 12 November 2015, 13:46 • 2 min
Skupina Aya predstavila v Bratislave nový štúdiový album Siedmaya

BRATISLAVA - Skupina Aya predstavila v stredu večer (11.11.) v Bratislave nový, v poradí siedmy štúdiový album s príznačným názvom Siedmaya. Novú platňu im pokrstil producent Jaro Slávik. Skupina s ňou prichádza po štyroch rokoch od vydania albumu Aya – 20 rokov.

slovakia

left justify in out

Na novej platni prináša kapela zo Žiliny jedenásť pesničiek, sú nimi O tebe, Čiary, Všetko je hmlisté, Na troskách, Môj čas, Lost Passion, Divný zázrak, Niekam nás to ťahá, Be My Light, Všetko je ako má byť a Wonder. Tri z nich O tebe, Čiary a Môj čas už rotujú v slovenskom éteri. Autorsky sa pod ne podpísali gitarista Mário Tománek (hudba) a spevák Boris Lettrich (texty). Prvýkrát v histórii prichádza skupina s novinkou v podobe troch songov s anglickými textami, ktoré napísala Katarína Jaroščiaková a naspieval basgitarista Michal Bukviš. Je to nová správa z dielne skupiny, pretože výhradným spevákom skupiny bol doteraz Boris Lettrich. Pieseň Divný zázrak na albume je venovaná nebohému Richardovi Wrightovi zo skupiny Pink Floyd, ktorú chlapci z formácie Aya veľmi obdivujú. K pätici členov kapely patria ešte Stano Vandlík (klávesy) a Radko Pažej (bicie).

 

„Keď sme pred štyrmi rokmi vydali album Aya – 20 rokov, tak sme si dávali otázku – čo ďalej – lebo ten album bol akýmsi medzníkom v našej dvadsaťročnej kariére. Povedali sme si však, že pôjdeme ďalej, lebo nechceme ešte ísť do dôchodku. Hlavným motorom pri tejto novej platni bol gitarista Mário, ktorý mal tvorivé obdobie, nosil veľmi dobré nápady, ktoré sme na skúšobni už iba málo upravovali. Texty k pesničkám, ktoré sme na album vybrali, som potom napísal ja. Táto platňa je vlastne výsledkom dvoch rokov príprav, výberu a nahrávania. Konečný výsledok je dobrý, má dobrý zvuk, som veľmi rád, že nám to takto vyšlo,“ povedal pre TASR spevák a textár Boris Lettrich.

 

Prvým singlom z albumu je pieseň O tebe. „Tá pesnička mi trocha pripomína pieseň So mnou. V tom čase sme mali trocha krízu, prišli neúspechy, a chvíľu sme rozmýšľali aj o rozchode. Ale práve pieseň So mnou vznikla vtedy za pár hodín, zarezonovala v rádiách a naštartovala nás k ďalšej dráhe,“ dodal Lettrich. Piesne z nového albumu si fanúšikovia vypočujú aj na koncerte Rockové Vianoce v Žiline, ktorý kapela organizuje už 18 rokov. „Bude to už 18. ročník, doteraz sa na tomto podujatí predstavili viaceré známe skupiny zo Slovenska a Čiech, ktoré dnes niečo na hudobnej scéne znamenajú. Chceme predstaviť nové CD, prídu naši kamaráti skupina Arzén aj mladá žilinská kapela Bod omylu,“ dodal na záver Lettrich.

 

Žilinská skupina Aya vznikla v roku 1992. V októbri 1994 vydali svoj prvý album Aj ty, AYA?!. Hitmi z neho boli skladby Svet krásnych žien, Baby kakavové a Malý princ. V júni 1997 vydali druhý album Jé, jé, jé.... V máji 2000 vychádza tretí album Try a v marci 2003 štvrtý štúdiový album s názvom AYA 4:10 s hitmi Lietaj, dýchaj, buď a Modré z neba. Štvorka v názve značila štvrtý album a desiatka to, že je tomu už desať rokov od vydania prvého singla. V októbri 2007 vydali piaty štúdiový album Ale ye nám dobre. Skupina Aya hrala na dvoch albumoch Obyčajné slová (september 2005) a Ostrov (november 2006) speváka Tomáša Bezdedu. V ankete Slávik 2006 sa skupina Aya stala skokanom roka. V národnom kole pesničkovej súťaže Eurosong 2010 skončila Aya na štvrtom mieste s piesňou Do neba volám. V decembri 2011 vydali kompilačný album Aya – 20 rokov v zayatí, ktorý vyšiel pri príležitosti 20. výročia účinkovania kapely. Pred mesiacom pribudol do diskografie nový album Siedmaya.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies