Škripek: Sulíkov prestup v EP posilní slovenské záujmy vo frakcii

NETKY.SK • 2 Október 2014, 18:08 • 2 min
Škripek: Sulíkov prestup v EP posilní slovenské záujmy vo frakcii

BRATISLAVA - Europoslanec Branislav Škripek (OĽaNO) tvrdí, že vstup Richarda Sulíka (SaS) do frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) môže posilniť slovenské záujmy v rámci frakcie.

slovakia

left justify in out

"Existujú viaceré hodnotové otázky, na ktorých sa s pánom Sulíkom nezhodujem, no politicky ho rešpektujem, lebo jeho vstup môže posilniť slovenské záujmy v rámci frakcie," uviedol Škripek v stanovisku zaslanom agentúre SITA. "Predpokladám, že pána Sulíka pritiahla do frakcie najmä demokratická atmosféra a ťah za reformami. Pevne verím, že ho fungovanie v našej skupine konzervatívcov pozitívne inšpiruje," vyjadril sa Škripek.

 

Predseda strany Sloboda a Solidarita Sulík vstupuje v Európskom parlamente do frakcie ECR. Doteraz v europarlamente pôsobil v Aliancii liberálov a demokratov (ALDE). Škripek pripomína, že ECR je frakcia Európskeho parlamentu, ktorá stojí na jasných konzervatívnych základoch. "Politická kultúra je v tejto skupine na vysokej úrovni. Jej členovia rešpektujú demokratické princípy v slobode vyjadrovania sa a hlasovania. V otázkach etiky, morálky a svedomia má každý autonómiu hlasovania," uvádza. 

 

SaS o sebe tvrdí, že je liberálna strana, ktorá vyznáva pravicové ekonomické hodnoty, so zameraním na slobodu podnikania a znižovania daní a odvodov. V Európskom parlamente však majú liberáli podľa hovorkyne strany Kataríny Svrčekovej ekonomicky i politicky bližšie k socialistom. "Zistil som, že zastávajú federalistický koncept EÚ a zo slovenského pohľadu predstavujú najvýraznejších eurooptimistov. So svojimi názormi som bol v tejto frakcii osamotený. Vo všetkých dôležitých hlasovaniach som hlasoval v súlade s mojím presvedčením a zároveň v rozpore s odporúčaním frakcie,“ povedal o svojom prestupe Sulík. K vstupu do novej frakcie ho viedli dva dôvody. „Najbližšie politické názory z celého EP zdieľam s predstaviteľmi nemeckej Alternative für Deutschland, ktorej program i predstaviteľov poznám. Ich členstvo v tejto frakcii bolo pre mňa rozhodujúcim faktorom. Ďalšou nespornou výhodou je oveľa väčší stupeň slobody vyjadrovania mojich názorov, na ktorú som dostal osobnú garanciu lídrov tejto frakcie,“ uviedol Sulík. Ako dodal, určite sa nezhodne so všetkými členmi ECR v otázkach slobody jednotlivca, zato so všetkými sa zhodne v tom, aké právomoci má mať Európska únia a akú agendu majú riešiť členské štáty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies