Plagiátorstvo trápi aj českú politickú scénu

NETKY.SK • 4 August 2020, 17:00 • 2 min
Plagiátorstvo trápi aj českú politickú scénu

Slovenskú politickú scénu ostatné týždne zamestnali viaceré plagiátorské kauzy. No nie sme jedinou krajinou, kde sa podobné prípady dejú. Najznámejšími sú prípady plagiátorstva či podozrenia z odpisovania vysokých politikov minulosti či súčasnosti. Rozprávali sme sa s českým senátorom Ladislavom Kosom o tom, ako sa s podobným prípadom stretol aj v komunálnej politike.

slovakia

left justify in out

Niekdajší maďarský prezident Pál Schmitt (na snímke AP nižšie) sa pre plagiátorstva postu hlavy štátu vzdal. Pre plagiátorstvo odstúpil aj rumunský premiér Victor Ponta. Mexický prezident Enrique Peña Nieto takto za svoje texty považoval aj tretinu práce, ktorú skopíroval. Neodstúpil. Podozreniam čelí aj španielsky premiér premiér Pedro Sanchez. Podozreniam čelila aj Ursula von der Leyenová, ktorá rovnako z politiky neodišla, ale zastáva post šéfky Európskej komisie. Prípadov je mnoho.

 

img

 

Taťána Malá

Môžu v budúcnosti podobné prípady zásadne otriasť aj politickou scénou v Českej republike. Člen hornej komory českého parlamentu Ladislav Kos priznáva, že tieto podozrenia zastihli už aj našich západných susedov, ale neznamenalo to pre politiku značné posuny. „Tendencie o ktorých píšete, v politickom prostredí ČR existujú, ale nie sú úplne zásadným hýbateľom politickej scény,“ povedal s tým, že spomenul práve medializované nedostatky diplomovej práce ministerky Taťány Malej, ktorá vo vláde Andreja Babiša skončila veľmi rýchlo.

 

Perlička z Prahy 11

Kos sa niekoľko rokov venuje aj komunálnej politike. „Každopádne, ako perličku vám uvediem opačný problém, ktorý v súčasnej dobe riešime,“ povedal s tým, že ten sa týka mestskej časti Praha 11, kde pôsobí ako opozičný poslanec. V roku 2011 médiá kritizovali vtedajšieho starostu Dalibora Mlejnského. „Koncom toho roku o ňom vyšli v médiách články, ktoré poukazovali, že odpísal diplomovú prácu, ktorou sa prezentoval na záver magisterského štúdia. Ako opozícia sme tieto informácie prevzali a informovali v našich médiách (miestne noviny, ktoré občas vydávame a web),“ doplnil s tým, že hnutie, s ktorým kritizoval vedenie radnice, túto kauzu nevytiahlo. „Podotýkam, že sme iba prevzali správu, neboli sme hýbateľmi kauzy,“ zdôraznil.

 

img

 

Prišla žaloba

Politik pripomína, že ani mediálny tlak v spomenutej dobe nestačil. „Starosta Mlejnský ani po tejto kauze neodstúpil,“ doplnil český senátor s tým, že táto aktivita mala svoje následky. „Po ôsmych rokoch od tejto udalosti podal na Hnutí pro Prahu 11 Dalibor Mlejnský žalobu za ohováranie a poškodzovanie dobrého mena. Žaloba má asi 45 bodov, jedným zo žalobných bodov je i obvinenie z opísania diplomovej práce,“ doplnil Ladislav Kos s tým, že aj v českej politike sa dejú podobné kauzy.

 

img

 

Krčál i Ondráček

V Česku mali problém s plagiátorstvom aj Petr Krčál, ktorý bol ministrom práce a sociálnych vecí. Odstúpil kvôli tomu, že do diplomovej práce skopíroval 17 strán vlastnej bakalárskej práce. Problém mal aj poslanec za KSČM Zdeněk Ondráček. Portál iDnes píše, že „medzi citovanými pasážami si však vypomáha celými odstavcami doslovne odpísanými z iných študentských prác, prípadne len tu a tam ľahko pozmení slovosled, vymení či pridá slovo“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies