SKOK: Nová nemocnica by sa mala stavať cez VOP,aby zarobili ľudia, nie súkromník

NETKY.SK • 11 Február 2015, 12:47 • 2 min
SKOK: Nová nemocnica by sa mala stavať cez VOP,aby zarobili ľudia, nie súkromník

BRATISLAVA - Nová bratislavská nemocnica by sa nemala stavať pomocou projektu verejno-súkromného partnerstva (PPP), ale cez verejno-občianske partnerstvo (VOP).

slovakia

left justify in out

Kým na PPP projekte zarobí vláde spriaznený súkromný investor, na VOP získajú občania. Tvrdia to nezaradení poslanci NRSR a zakladatelia vznikajúcej strany SKOK Juraj Miškov a Jozef Kollár.
     

Model financovania cez VOP vychádza podľa Rastislava Antala (tiež zakladá SKOK) z toho, že štát založí špeciálnu obchodnú spoločnosť len za účelom postavenia a následného prevádzkovania nemocnice. "Investičné náklady projektu by boli hradené zo 60 percent z bankového úveru štandardnými obchodnými podmienkami s komerčnou bankou a so štandardným úrokom a 40 percent investičných nákladov by bolo financovaných prostredníctvom štátnych dlhopisov, ktoré by štát vydal a retailovým (maloobchodným) spôsobom umiestnil na trh," opísal na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Antal.
     

Spomínané štátne dlhopisy by si mohli nakupovať len ľudia, žiadne firmy. "Naschvál hovoríme fyzické osoby, lebo nechceme, aby sa na tomto partnerstve zúčastnili právnické osoby," zdôraznil Antal. Jeden občan by si podľa návrhu SKOK-u mohol nakúpiť dlhopisy len do istej sumy. "Napríklad do výšky 10.000 eur," uviedol.
     

Nazdáva sa, že keď je vláda schopná garantovať súkromnému investorovi výnos 15,6 percenta, tak by mala byť schopná a ochotná garantovať aj občanom, ktorí by sa chceli zúčastniť na financovaní tohto projektu, také isté podmienky. Antal je presvedčený, že ak by vláda vydala takéto dlhopisy, bol by o ne u ľudí záujem. Doba splatnosti by bola 20 rokov a prevádzkovanie by mal na starosti zahraničný prevádzkovateľ, ktorý dokáže prevádzkovať nemocnicu ziskovo.
     

Kollár porovnal financovanie cez PPP a VOP. Ziskovosť by bola porovnateľná, kľúčový je podľa neho príjemca. Kým pri PPP by profitoval súkromný investor spriaznený s vládou, pri VOP by to bola špeciálna projektová organizácia 100-percentne vlastnená štátom. "Čiže, prevádzkové výnosy po odpočítaní nákladov a bankových dlhov by boli príjmom štátneho rozpočtu," uviedol Kollár.
     

Výnosnosť investície by bola pri PPP 15,6 percenta, pri VOP do 15,6 percenta. Opäť s tým rozdielom, že pri PPP by štát garantoval výnos súkromnému investorovi, pri VOP by zarobili tisícky občanov, ktoré by sa zapojili. Kollár poukázal aj na ďalšie pozitíva VOP oproti PPP. Zároveň upozornil, že projekt VOP je v zahraničí odskúšaný. "Len si spomeňte na asi tri roky dozadu. Česká republika takéto vládne dlhopisy umiestnené maloobchodným spôsobom pre občanov úspešne emitovala. Tak nechajme zarobiť ľuďom," vyhlásil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies