Skinheadi útočili na rockovom koncerte, zabili jedno dievča

NETKY.SK • 30 August 2010, 13:06 • 2 min
Skinheadi útočili na rockovom koncerte, zabili jedno dievča

Skinheadi útočili na rockovom koncerte, zabili jedno dievča

slovakia

left justify in out

Desiatky skinheadov vyzlečených do pol pása v nedeľu na rockovom koncerte v ruskom meste Miass napadli s palicami v rukách skupinu asi 3000 ľudí. Útok si vyžiadal jednu obeť a desiatky zranených. S odvolaním sa na miestne médiá o tom informovala agentúra Associated Press.
      Motív útoku v meste Miass v Čeľjabinskej oblasti zatiaľ nie je známy. Úrady o incidente nezverejnili žiadne informácie. Spravodajská televízia Rossija-24 oznámila, že pri útoku zahynulo 14-ročné dievča. Podľa svedkov na mieste zasahovalo 14 sanitiek.
      Skinheadské hnutie je v Rusku hlboko zakorenené. Útoky proti tmavým cudzincom najmä v Moskve a St. Peterburgu sú v ostatných rokoch relatívne bežné. Vlaňajšia vražda právnika Stanislava Markelova a novinárky Anastasie Baburovovej podnietila Kremeľ k zásahu proti ultranacionalistom, ktorým sa vraždy pripisujú. V apríli tohto roku moskovský súd zakázal hnutie Slovanský zväz, ktorého ruská skratka SS vraj zámerne napodobňovala nacistické ozbrojené oddiely. Líder Slovanského zväzu Dmitrij Demuškin vtedy vyhlásil, že hnutie presadzovalo svoju agendu zákonným spôsobom a jeho zákaz iba povzbudí najradikálnejších ultranacionalistov.
      Krajne pravicové skupiny sa v Rusku začali hojne objavovať po páde Sovietskeho zväzu v roku 1991. K ich vzrastu prispeli aj dve čečenské vojny a prílev kaukazských imigrantov do ruských miest.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies