Škandály s potravinami nie sú, Česi zveličujú, tvrdí poľský minister

NETKY.SK • 29 September 2013, 12:49 • 2 min
Škandály s potravinami nie sú, Česi zveličujú, tvrdí poľský minister

VARŠAVA/PRAHA - Čechom by preto odporúčal namiesto riešenia afér hľadať pozitívne stránky kvalitných poľských potravín.

slovakia

left justify in out

Na poľskom poľnohospodárskom veľtrhu Polagra, ktorý sa tento týždeň konal v Poznani, zľahčoval poľský minister poľnohospodárstva a regionálneho rozvoja Stanislaw Kalemba opakované problémy s poľskými potravinami. Uviedol tiež, že Česko škodí aj sebe, keď kritizuje Poľsko.

Informoval o tom dnes český spravodajský portál Novinky.cz.

Aféry s technickou soľou, ktorú poľské firmy pridávali do potravín dovážaných do ČR ako jedlú soľ, alebo s konským výsekovým mäsom obsahujúcim zakázané antibiotiká podľa Kalembu česká strana umelo zveličuje.

"To sú zlé slová, keď hovoríme o škandáloch. A ako by ste nazvali smrť šiestich desiatok osôb v dôsledku otravy metylalkoholom a kde bol jeho zdroj?" odpovedal minister poľnohospodárstva na otázku, či uvedené škandály prispeli k poklesu vývozu poľských potravín do Česka.

Poľské úrady vraj nevolia také silné slová v súvislosti s metanolovou aférou, počas ktorej zomrelo po konzumácii v Česku vyrábaného alkoholu vyše 60 ľudí a niekoľko osôb aj v Poľsku. "My tomu nehovoríme škandál, pre dobrú spoluprácu treba voliť iné slová. Keby sme to tak nazývali, tak toto (metanol) bol najväčší škandál," vyhlásil Kalemba v poľskom meste Poznaň.

Česku síce stále patrí tretie miesto v rebríčku vývozu poľských potravín za Nemeckom a Britániou, ale tento rok v máji začal objem ich exportu do Českej republiky klesať - čo odborníci dávajú do súvislosti práve s potravinovými aférami. Napríklad v Nemecku sa podľa médií zdraviu škodlivé poľské potraviny neobjavujú.

Kalemba takisto povedal, že zhoršenie spolupráce ešte viac než poľských potravinárov postihlo tých českých. Čechom by preto odporúčal namiesto riešenia afér hľadať pozitívne stránky kvalitných poľských potravín.

Podľa ministra totiž poľský export do ČR mierne klesol, ale ešte viac klesol vývoz českých potravín do Poľska - takže na tom strácajú najmä Česi. "Vojna k ničomu nevedie, treba spolupracovať," uviedol poľský politik, keď na veľtrhu prezentoval desiatky poľských firiem ocenených za kvalitu svojich produktov.

Značná časť z nich však svoje výrobky do Česka vôbec nevyváža - kvalitní miestni potravinári sa často zameriavajú na lokálny trh, aby nemuseli kvôli trvanlivosti do produktov pridávať konzervačné látky, informoval web Novinky.cz.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies