Situácia v Devíne je momentálne stabilizovaná

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 18:53 • 2 min
Situácia v Devíne je momentálne stabilizovaná

BRATISLAVA - Situácia v bratislavskom Devíne je momentálne stabilizovaná, uviedla to pre agentúru SITA starostka mestskej časti Ľubica Kolková.

slovakia

left justify in out

Starostka verí, že Dunaj už viac v mestskej časti stúpať nebude, meracia stanica v Devíne hlási momentálne výšku hladiny 973 centimetrov. Šéf bratislavského krízového štábu v Bratislave Ľubomír Andrassy uviedol, že Dunaj by nemal vystúpiť nad hranicu 1 040 centimetrov, a teda mobilná protipovodňová hrádza v meste by mala vodu zvládnuť, ak už nenastane mimoriadna situácia. "Nemôžeme však ešte kričať hop, lebo ešte sme nepreskočili, treba byť stále v pohotovosti," dodal Andrassy.

Presakujúcu vodu momentálne v Devíne odčerpávajú na Slovanskom nábreží a pod Hradom Devín. Viac ako stovka vojakov ostáva v Devíne do približne 20:00, potvrdil to médiám minister obrany Martin Glváč. Vojaci dnes v najohrozenejšej mestskej bratislavskej časti pripravili vrecia s pieskom, ktoré použijú v prípade potreby. Situácia je podľa Andrassyho stabilizovaná pri Slovnafte, kde riešili priesaky vody, ako aj pri Einsteinovej ulici v bratislavskej Petržalke, kde rovnako presakovala voda. Podľa Andrassyho teraz nehrozí uzavretie hlavného ťahu. Podľa šéfa krízového štábu v Bratislave voda v Dunaji momentálne pulzuje, čo znamená, že na chvíľu vystúpi o pár centimetrov a následne na to klesne.

To, že Dunaj v Bratislave už kulminuje, potvrdili vodohospodári i hydrometeorológovia. Ako pre agentúru SITA povedal hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Ľubomír Krno, hladina Dunaja vo vodomernej stanici Devín je na úrovni 970 až 971 centimetrov a je ustálená a v stanici Bratislava, ktorá je v centre hlavného mesta, sa pohybuje na hranici 1 030 až 1 031 cm a v týchto úrovniach sa bude pohybovať niekoľko hodín, možno aj do rána. "Nepredpokladá sa, že by hladina Dunaja v Bratislave ešte stúpala," konštatoval pre SITA Krno. Aj podľa hovorcu Slovenského hydrometeorologického ústavu Ivana Garčára sa Dunaj dostal do fázy kulminácie po 14:00. Krízový štáb v Bratislave by mal v hlavnom meste opäť zasadať v piatok o 13:30.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies