Situácia po povodniach v Košickom kraji sa zlepšuje iba pomaly

NETKY.SK • 17 Máj 2014, 11:38 • 2 min
Situácia po povodniach v Košickom kraji sa zlepšuje iba pomaly

KOŠICE - Situácia v Košickom kraji sa po povodniach zlepšuje iba pomaly. Najkritickejší stav je na rieke Torysa pri Košických Olšanoch, kde je tretí stupeň povodňovej aktivity a hladina dosahuje 588 centimetrov. Torysa vystúpila z koryta a zaplavila okolité lúky a polia. Vyplýva to z informácií na stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

slovakia

left justify in out

V Sadoch nad Torysou vysoká hladina Torysy spôsobila stúpanie spodnej vody, a zrejme aj menšie priesaky za hrádzou, a zaplavila v lokalite Zdoba časť dvoch ulíc, niekoľko garáží i záhrad. Na mieste zasahovali hasiči, ktorí sa snažili vodu odčerpať čerpadlami. Časť záhrad a dvorov zaplavila voda aj v Košickej Polianke a Nižnej.

 

Povodňová situácia na rieke Hnilec sa zlepšila. V Stratenej a Švedlári je podľa SHMÚ druhý stupeň a v Jaklovciach prvý stupeň povodňovej aktivity. Ako dnes dopoludnia informoval starosta Švedlára Oska Münnich, hladina trochu klesla, ale teraz už zase prší. „Pokračujeme v záchranných prácach, ale ide to pomaly, lebo pôda je rozmočená a stroje majú problémy. U nás sále platí tretí stupeň povodňovej aktivity. Ponecháme ho v platnosti až do pondelka a na základe vývoja počasia a situácie rozhodneme o ďalšom postupe,“ povedal Münnich. Tretí stupeň povodňovej aktivity trvá aj v Gelnici. Situáciu tu v lokalite Turzov komplikujú aj vytekajúce banské vody. 

 

Na rieke Hornád pri Kysaku stále platí tretí stupeň povodňovej aktivity a výška hladiny sa od dnešného rána drží na úrovni 390 cm. Zvýšenú hladinu spôsobuje vypúšťanie vody z Ružínskej priehrady. Na dolnom toku Hornádu v Ždani je vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity, hladina dosahuje 529 cm.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies