Situácia na Ukrajine: "Luhanské sebaobranné sily" potvrdili zostrelenie ukrajinského lietadla

NETKY.SK • 14 Jún 2014, 16:30 • 2 min
Situácia na Ukrajine: "Luhanské sebaobranné sily" potvrdili zostrelenie ukrajinského lietadla

KYJEV - "Luhanské sebaobranné sily" potvrdili zostrelenie ukrajinského vojenského dopravného lietadla.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

16:27 -  Pri Porošenkovom sídle objavili silnú nálož

Silnú bombovú nálož objavila ochranka ukrajinského prezidenta Petra Porošenka pri jeho sídle v centre Kyjeva. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa zdroj z prostredia bezpečnosti.
      

"Zariadenie našli v noci nadnes pri bráne, ktorou vchádzajú prezidentské vozidlá. Bola to nádoba s piatimi granátmi a kilogramom kovových matíc," povedal zdroj bez ďalších podrobností.
      

Nález výbušniny potvrdila aj hovorkyňa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU), ktorú citovali noviny Kyiv Post. Porošenkova kancelária vo veci bezprostredne nevydala žiadne vyhlásenie. 
      

Podľa ukrajinského spravodajského servera Tema sa bomba našla na ulici v blízkosti prezidentského sídla. Nálož bola objavená po tom, ako miestni obyvatelia upozornili prezidentskú ochranku na neznámych mužov vo vojenských uniformách. Na neďalekom plote sa údajne našiel papier s nápisom: "Ak nezastavíte vojnu, vojna príde k vám".
      

Nový ukrajinský prezident prisľúbil dnes zodpovedajúcu reakciu na zostrelenie vojenského lietadla proruskými separatistami na východe krajiny, pri ktorom zahynulo v noci nadnes všetkých 49 vojakov na palube, a prisľúbil potrestanie zodpovedných "teroristov". 
      

Súčasne zvolal nadnes mimoriadnu schôdzku popredných predstaviteľov ukrajinskej obrany a bezpečnosti. 

 

15:27 - Ukrajinský prezident prisľúbil primeranú reakciu na zostrelenie lietadla

Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko prisľúbil zodpovedajúcu reakciu na zostrelenie vojenského lietadla proruskými separatistami na východe krajiny, pri ktorom zahynulo v noci nadnes všetkých 49 vojakov na palube. 
      

"Všetci, zapletení do cynických aktov terorizmu takéhoto rozsahu, musia byť potrestaní. Ukrajina potrebuje mier, avšak teroristi budú čeliť adekvátnej odozve," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré zverejnila tlačová služba ukrajinského prezidenta. 
      

K zostreleniu dopravného lietadla ukrajinskej armády sa prihlásila proruská domobrana Luhanskej oblasti. Na stroj podľa vlastných slov zaútočili raketou po tom, ako "okupanti" z ukrajinskej armády odmietli ultimátum na opustenie letiska v Luhansku.
      

Ochranka ukrajinského prezidenta zneškodnila v noci nadnes silné výbušné zariadenie, ktoré objavila pri jeho sídle v Kyjeve. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa zdroj z prostredia bezpečnosti.
      

"Zariadenie našli v noci pri bráne, ktorou vchádzajú prezidentské vozidlá. Bola to debna s piatimi granátmi a kilogramom kovových matíc," povedal zdroj bez ďalších podrobností.

img

 

13:19 - "Luhanské sebaobranné sily" potvrdili zostrelenie ukrajinského lietadla

Pre agentúru RIA Novosti uviedli, že stroj zasiahli raketou. Pri útoku, ku ktorému došlo v noci nadnes, zahynulo všetkých 49 vojakov na palube, deväť z nich tvorilo posádku, uviedol úrad ukrajinského generálneho prokurátora.
      

Hovorca samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Alexej Toporov podľa agentúry AP oznámil, že stroj zostrelili po tom, čo "okupanti" odmietli ultimátum na opustenie letiska v Luhansku.
      

Lietadlo Iľjušin Il-76 sa práve približovalo k luhanskému letisku, keď sa dostalo pod paľbu z protilietadlových zbraní a ťažkých guľometov, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na ministerstvo obrany. Na palube bol podľa neho "vojenský personál, stroje, výbava a zásoby". Rezort vo vyhlásení vyjadril "úprimnú sústrasť rodičom, príbuzným a priateľom" vojakov. Čin separatistov označil za "cynický a zradný".
      

Podľa agentúry AP ide o tvrdú ranu pre ukrajinské sily, ktoré sa snažia potlačiť separatistov na východe krajiny. Incident vyvoláva otázky ohľadne prístupu separatistov k zbraniam.
      

Denník Kyiv Post označil dnešok za najsmrteľnejší od začiatku konfliktu. Väčšinu z obetí podľa neho tvoria výsadkári z 25. dnepropetrovskej vzdušnej brigády.
      

"Hrozná tragédia, 50 ukrajinských vojakov zahynulo v lietadle, ktoré zasiahla raketa teroristov," reagoval na Twitteri ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Deščycia.
     

 Expremiérka Julija Tymošenková bola v reakcii rýchlejšia ako jej rival a víťaz prezidentských volieb Petro Porošenko. "Ja a naša frakcia vo Verchovnej rade čakáme na rázne iniciatívy od úradov na nastolenie mieru. Zaručujem, že všetky majú našu jednomyseľnú podporu," uviedla Tymošenková vo vyhlásení na svojej internetovej stránke.
      

Ďalší prezidentský kandidát, Oleh Ľaško, na Facebooku napísal, že plánoval letieť lietadlom, ktoré bolo zostrelené. "Neskôr som naliehavo odcestoval do Mariupolu zúčastniť sa na operácii na oslobodenie mesta od teroristov. Toto je dôvod, prečo som nebol v lietadle, ktoré dnes teroristi zostrelili pri Luhansku," vysvetlil. Zdôraznil, že sa "nezastaví, kým neoslobodíme Ukrajinu, môj rodný Luhansk od teroristickej nákazy".
      

Exminister obrany Anatolij Hrycenko, ktorý takisto kandidoval za prezidenta, na Facebooku napísal: "Je to ďalšia, bohužiaľ, veľmi tvrdá a tragická lekcia pre tých na Ukrajine a vo svete, ktorí sa stále snažia upokojiť Putinovu agresiu rokovaniami a nechcú si uvedomiť, že to nie je boj populácie východného regiónu krajiny za decentralizáciu. Je to skutočná vojna Putina, ktorý chce zničiť Ukrajinu!"
      

Na otázku denníka Kyiv Post, či udalosť podnieti Spojené štáty a Európsku úniu, aby uvalili tvrdšie sankcie voči Moskve a poskytli vojenskú pomoc Ukrajine, Hrycenko povedal: "Musí."
      

K útoku sa na Twitteri vyjadril aj švédsky minister zahraničných vecí Carl Bildt: "Zostrelenie dopravného lietadla na východe Ukrajiny je hrozným zločinom proruských separatistov. Úprimnú sústrasť všetkým pozostalým."

img

 

11:55 - Ukrajina dnes očakáva v Kyjeve delegácie EK a Ruska

Ukrajina dnes očakáva v Kyjeve príchod delegácií Európskej komisie (EK) a Ruska. Obe bývalé sovietske republiky totiž súhlasili, že pod záštitou komisie obnovia tento víkend rokovania o spornej cene za ruský plyn. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z ukrajinskej vlády, ktorý nechcel byť menovaný.
      

"Príchod zástupcov EK je už potvrdený a teraz čakáme na potvrdenie ruskej strany," uviedol zdroj. Komisia je sprostredkovateľom rozhovorov. Moskva dala totiž Ukrajine ultimátum do 16. júna, aby zaplatila časť z dlhu za doterajšie dodávky plynu. V opačnom prípade je vraj pripravená zastaviť vývoz plynu na Ukrajinu, čo vyvoláva obavy z prerušenia jeho transportu do Európy cez ukrajinskú vetvu plynovodu.
      

Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan v piatok (13.6.) navrhol Rusku obnovenie rokovaní buď v Kyjeve, alebo inom európskom meste.
      

Európska únia (EÚ) sa okrem toho v piatok večer dohodla s Ruskom, že usporiada rokovania na najvyššej úrovni, na ktorých sa zúčastnia aj predstavitelia Ukrajiny, o nadchádzajúcom podpise dohody o voľnom obchode medzi Bruselom a Kyjevom. Moskva totiž pohrozila, že po podpísaní dohody prijme opatrenia na ochranu svojej ekonomiky. Ukrajinská vláda by mala podpísať dohodu s EÚ 27. júna. Rusko sa však obáva, že to uškodí jeho hospodárstvu.
      

Vlani v novembri pritom Brusel odmietol trilaterálne rokovania s Ruskom o asociačnej dohode s Ukrajinou, ktorá sa považuje za historický a prelomový zlom na ceste Kyjeva na Západ a vymanenie sa spod vplyvu Moskvy.
      

Nová ponuka však stále neumožní Rusku zasahovať do zmluvy medzi EÚ a Ukrajinou, otvára len cestu k trojstranným rozhovorom o dôsledkoch.

 

09:20 - Separatisti zostrelili lietadlo, zahynulo 49 vojakov, potvrdila armáda

Ukrajinská armáda potvrdila smrť 49 vojakov, ktorí boli na palube lietadla zostreleného v noci nadnes na východe krajiny. Podľa hovorcu armády Vladyslava Selezňova útok spáchali proruskí separatisti, píše agentúra Reuters.
      

Lietadlo Iľjušin Il-76 sa približovalo k letisku v Luhansku, keď sa dostalo pod paľbu z protilietadlových zbraní a ťažkých guľometov, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na ministerstvo obrany. Na palube bol podľa neho "vojenský personál, stroje, výbava a zásoby".
      

Rezort vo vyhlásení vyjadril "úprimnú sústrasť rodičom, príbuzným a priateľom" vojakov. Čin separatistov označil za "cynický a zradný".

 

08:12 -  Vláda chce od soboty kontrolovať celú hranicu s Ruskom

Po celé týždne trvajúcich bojoch na východe Ukrajiny chce vláda v Kyjeve od soboty znova kontrolovať celú hranicu s Ruskom. Na všetkých cestách k hranici umiestnia jednotky s obrnenými vozidlami, ktoré budú útočiť na ozbrojených votrelcov, oznámil dnes podľa agentúry Interfax hovorca ukrajinského ministerstva vnútra.
      

Vládne jednotky uviedli, že dosiaľ dostali pod kontrolu približne 120 kilometrov dlhý pás pohraničného územia, ktoré predtým opustila pohraničná stráž. V rukách separatistov je však stále približne 184 kilometrov dlhý úsek, informovala agentúra DPA.
      

Experti v Kyjeve podľa nej nevylučujú, že cez toto pohraničné územie by mohli vzbúrencom dodávať z Ruska zbrane. Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko sa v telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom sťažoval na údajné vniknutie ruských tankov na ukrajinské územie.
      

Gubernátor Dnepropetrovskej oblasti, oligarcha Ihor Kolomojskyj navrhol výstavbu 1920 kilometrov dlhého elektrického plota s ostnatým drôtom a mínami na celej hranici s Ruskom. Projekt za 100 miliónov eur je podľa neho potrebný na zastavenie "agresívnej politiky voči Ukrajine", dodáva DPA.

 

07:25 - Ruský vrtuľník údajne preletel hranicu a sledoval ukrajinský vojenský konvoj

Ruský bojový vrtuľník typu Mi-35 narušil ukrajinskú hranicu a sledoval kolónu ukrajinskej armády, povedal dnes pre denník Ukrajinská pravda hovorca protiteroristickej operácie (ATO) Vladyslav Selezňov.
      

"Vrtuľník palebnej podpory ozbrojených síl Ruska Mi-35 narušil v priestore Kujbyševo ukrajinskú hranicu... Vrtuľník po istý čas sledoval náš vojenský konvoj," informoval Selezňov.
      

Na cezhraničný prienik sa sťažovala Ukrajina aj vo štvrtok. Obvinila Rusko, že dovolilo separatistickým vzbúrencom prekročiť rusko-ukrajinskú hranicu na troch tankoch a iných bojových vozidlách a zapojiť sa do bojov proti ukrajinskej armáde.
      

Kritike však čelí tiež samotný Kyjev. Ruský prezident Vladimir Putin dnes poveril rezort diplomacie, aby voči nemu vzniesol oficiálnu sťažnosť. Dôvodom je informácia, že na ruskom území bolo objavené ukrajinské bojové vozidlo pechoty (BVP).
      

Ruskí pohraniční tvrdia, že ho objavili v noci nadnes v Kujbyševskom okrese v Rostovskej oblasti, pri hranici s ukrajinskou Luhanskou oblasťou, napísala agentúra DPA.
     

Vozidlo bolo podľa pohraničnej stráže 150 metrov od hranice na ruskom teritóriu. Keď ho našli, bolo prázdne. Posádka sa však neskôr preň vrátila. "Tento pokus prekazili pohraničníci a votrelci sa stiahli," informoval hovorca pohraničnej stráže Vasilij Malajev.
      

Podľa agentúry ITAR-TASS Moskva vyzvala Ukrajinu, aby prestala s provokáciami na ruskej hranici. "Bráni to rusko-ukrajinskému dialógu, ktorý sa sotva začal," vyhlásilo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Dodalo, že prienik ukrajinského bojového vozidla hrubo porušuje základné normy medzinárodného práva.
      

Hovorca ATO Vladyslav Selezňov vyjadril pochybnosti nad obvineniami. Povedal však, že tvrdenia preskúmajú.

 

07:21 - Rusko posiela separatistom tanky a raketomety

Rusko dodalo separatistom na východe Ukrajine v uplynulých dňoch tanky, ťažké zbrane a raketomety. Uvádza sa to v piatkovom vyhlásení amerického ministerstva zahraničných vecí, ktoré sprostredkovala agentúra Reuters.

 

Hovorkyňa ministerstva Marie Harfová pred novinármi uviedla, že Rusko poslalo separatistom počas uplynulých troch dní tri tanky T-64, niekoľko raketometov MB-21 a ďalšie vojenské vybavenie. "Toto je neprijateľné," vyhlásila Harfová.
      

Na záberoch z niekoľkých miest na východe Ukrajiny, ktoré boli zverejnené na internete, možno vidieť tanky, ktoré predtým boli na základni na juhozápade Ruska. Podľa hovorkyne to isté platí aj pre raketomety, ktoré sa napokon objavili v meste Luhansk.
      

"Rusko bude tvrdiť, že tieto tanky patria ukrajinským silám, ale v tej oblasti nie sú žiadne ukrajinské tanky," uviedla hovorkyňa. "Domnievame sa, že tie tanky sa tam dostali z Ruska," dodala Harfová.
      

Samotná Ukrajina vo štvrtok obvinila Rusko, že dovolilo separatistickým vzbúrencom prekročiť rusko-ukrajinskú hranicu na troch tankoch a iných bojových vozidlách a zapojiť sa do bojov proti ukrajinskej armáde. Minister vnútra Arsen Avakov síce priamo neobvinil Rusko, že na Ukrajinu posiela tanky; jasne však povedal, že za nedodržanie sľubu sprísniť kontrolu na rusko-ukrajinských hraniciach je zodpovedný ruský prezident Vladimir Putin.
      

O situácii sa vo štvrtok zhovárali ukrajinský prezident Petro Porošenko so svojim ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Podľa Harfovej americký šéf diplomacie John Kerry vyjadril obavy zo situácie v rozhovore s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies