Situácia na Ukrajine: Ruské a proruské úrady na Kryme nepovolili vstup lídrovi krymských Tatárov

NETKY.SK • 3 Máj 2014, 19:10 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Ruské a proruské úrady na Kryme nepovolili vstup lídrovi krymských Tatárov

KYJEV - Najmenej 42 ľudí zahynulo v piatok pri pouličných bojoch medzi stúpencami a odporcami Ruska v čiernomorskom prístave Odesa, ktoré vyvrcholili požiarom budovy odborovej organizácie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:03 - Obetiam v Odese mohol zabrániť včasný a správny zásah polície

Prokuratúra Odeskej oblasti začala vyšetrovať postup príslušníkov polície mesta Odesa , lebo svojou nečinnosťou v piatok v centre mesta umožnili masové nepokoje, ktoré spolu s požiarom Domu odborov vyústili do desiatok obetí na životoch. Vo vysielaní televízie TSN o tom dnes informoval oblastný prokurátor Ihor Boršuľak.
      

Prokurátor vyjadril presvedčenie, že ak by polícia a ďalšie orgány konali včas, obetiam bolo možné zabrániť. V súvislosti s udalosťami z 2. mája bol už z funkcie odvolaný náčelník mestskej správy polície. 
      

Rovnaký názor na príčinu tragédie v Odese má aj gubernátor Odeskej oblasti Volodymyr Nemyrovskyj. Stratám na životoch bolo možné sa vyhnúť, ak by "policajti nezapredali svoju vlasť, svoje svedomie a držali sa prísahy ukrajinskému ľudu".      
      

Ukrajinské ministerstvo vnútra dnes vydalo vyhlásenie, podľa ktorého Dom odborov v Odese podpáli aktivisti, ktorí budovu obsadili. Podľa ruskej agentúry ITAR-TASS toto oficiálne vyhlásenie protirečí výpovediam očitých svedkov aj videozáznamom z miesta činu.
      

Na Ukrajine vyhlásili dnes dvojdňový štátny smútok za obete zrážok a požiaru v Odese, ako aj ľudí, ktorí prišli o život počas protiteroristickej operácie v Donbase. V meste Odesa, kde vyhlásili trojdňový smútok, dnes podvečer odslúžili smútočnú bohoslužbu za obete tragédie. 
      

ITAR-TASS spresnila, že pamiatku obetí si dnes uctili aj v Moskve, kde ruský premiér Dmitrij Medvedev vyjadril sústrasť príbuzných obetí zrážok a požiaru. 

img

 

18:41 - Doneckí separatisti vyhlásili mobilizáciu a podriadili si silové štruktúry

Predstavitelia tzv. vlasteneckého hnutia Východný front informovali dnes v Donecku o mobilizácii v oblasti.
      

Podľa separatistov regiónu je nutné vytvoriť jednotný front národného odporu.
      

Samozvaný líder Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin súčasne oznámil, že Doneck si podriaďuje všetky silové štruktúry, vrátane tamojšej pobočky Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU). Všetci ich velitelia a príslušníci, ktorí nesúhlasia s avizovaným riešením, by mali služby zanechať, inak budú z nej uvoľnení.
      

Opatrenia sú reakciou na prebiehajúcu antiteroristickú operáciu ukrajinských vládnych síl.
      

Informoval o tom webový server 0629.com.ua a internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda.
      

Separatisti v Luhanskej oblasti vyhlásili už skôr v priebehu dnešného dňa vojnu Kyjevu. Podľa slov predstaviteľov tzv. Štábu armády juhovýchodu ešte 29. apríla o 14.00 h vypršalo ultimátum, ktoré samozvaný gubernátor oblasti Valerij Bolotov dal ukrajinskému vedeniu, a tak mienia aktívne konať.
      

Medzi ich plánmi figuruje zavedenie zákazu vychádzania a rovnako mobilizácia mužov.

 

18:26 - Ruské a proruské úrady na Kryme nepovolili vstup lídrovi krymských Tatárov

Ruské a proruské úrady na Kryme dnes nedovolili jednému z vodcov krymských Tatárov vstup na územie polostrova. Parlament krymských Tatárov v súvislosti s tým prijal rozhodnutie, že Mustafa Džemilev, ktorému nedovolili návrat na Krym, sa vráti do Kyjeva. 
      

Incident medzi Džemilevom a príslušníkmi ruských jednotiek ministerstva vnútra a proruskou krymskou políciou sa odohral dnes dopoludnia na hraniciach Krymu a Ukrajiny, pri kontrolnom stanovišti neďaleko mesta Armjansk, kde asi 5000 krymských Tatárov vytvorilo živý štít, aby Džemilovovi umožnili vrátiť sa na Krym po tom, ako mu ruské úrady návrat zakázali kvôli jeho nesúhlasu s anexiou Krymského polostrova k Ruskej federácii. 
      

Napriek ich akcii sa Džemilev na Krym nedostal. V nárazníkovej zóne medzi ukrajinskou a krymskou hranicou zostalo na krátky čas zablokovaných asi 1000 príslušníkov tatárskej komunity. Ruské sily potom vytvorili koridor, ktorým sa Tatári vrátili na polostrov.   
      

Krymskotatársky parlament v súvislosti s prípadom vyzval príslušníkov etnika, aby na polostrove prehradili všetky cesty, kým ruské a proruské úrady na Kryme Džemilevovi nedovolia návrat do vlasti. Predseda parlamentu Refat Čubarov súčasne vyslovil presvedčenie, že Džemilovova kauza bude vyriešená do 18. mája, keď si krymskí Tatári pripomínajú výročie stalinských deportácií. 
      

Proruské krymského vedenie pred časom Džemilevovi na päť rokov zakázalo vstup na polostrov. 
      

Ukrajinské MZV dnes na margo tohto opatrenia uviedlo, že ruská strana opäť "hodila rukavicu" celému krymskotatárskemu národu. Ukrajinská diplomacia vyjadrila presvedčenie, že ide o pomstu za Džemilevov jasný postoj v podobe "neuznania pseudoreferenda" o štatúte Krymského polostrova a jeho anexie Ruskom, ako aj o pokus o potlačenie národno-oslobodzovacieho hnutia krymskotatárskeho národa.
      

Ukrajinské MZV konštatuje, že "provokácia" proti Džemilevovi je hrubým porušením všetkých medzinárodných a rusko-ukrajinských zmlúv, prejavom xenofóbie, šovinizmu a netolerantnosti - "svojských súčasnému ruskému režimu".          

 

17:45 - Rusko považuje za nevyhnutné odvolanie protiteroristickej operácie na Ukrajine

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes v rozhovore so šéfom americkej diplomacie Johnom Kerrym vyhlásil, že USA by mali využiť svoj vplyv a primať "kyjevský režim", aby okamžite zastavil vojenské operácie na juhovýchode Ukrajiny.


Lavrov upozornil, že "trestná operácia" ukrajinských bezpečnostných síl na juhovýchode Ukrajiny vrhá krajinu do "bratovražedného konfliktu". Ruský minister preto vyzval vedenie USA, aby využilo svoj vplyv na "nimi ochraňovaný kyjevský režim" a "prinútilo ho okamžite zastaviť bojové operácie na juhovýchode, stiahnuť svoje jednotky a prepustiť na slobodu" účastníkov konfliktu.
 

Lavrov súčasne apeloval na posilnenie roly sprostredkovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), s ktorej úradujúcim predsedom, švajčiarskym ministrom zahraničných vecí Didierom Burkhalterom sa dnes v telefonáte zhodli na nevyhnutnosti dôsledného plnenia ženevskej dohody o situácii na Ukrajine.
      

"Šanca na to stále existuje," uvádza sa vo vyhlásení ruského MZV, ktoré pripomína, že predpokladom úspechu je účasť všetkých ukrajinských oblastí na celonárodnom dialógu o ústavnej reforme a vylúčenie z neho "teroristov" z radikálneho hnutia Pravý sektor.
      

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes vo vyhlásení uviedlo, že Burkhalter a Lavrov odsúdili stupňovanie násilia na Ukrajine, najmä vyčíňanie radikálov v Odese.
      

Lavrov naliehal aj na Burkhaltera, aby OBSE využila svoj vplyv na vládu v Kyjeve a žiadala odvolanie prebiehajúcej "vojenskej operácie proti civilistom" na juhovýchode Ukrajiny. 
      

Obaja diplomati vyslovili spokojnosť s výsledkom misie ruského emisára Vladimira Lukina, ktorej cieľom bolo dnes prepustenie pozorovateľov OBSE zadržiavaných od 25. apríla samozvaným proruským vedením v meste Slovjansk.
      

Ruské MZV ocenilo odvahu a humanizmus "síl domobrany Slovjanska", ktoré Lukinovi odovzdali členov misie OBSE bez ohľadu na eskaláciu konfliktu zo strany vládnych síl, na ktorých strane sú aj aktivisti Pravého sektora oblečení do uniforiem Národnej gardy. Obyvatelia Slovjanska - "obrancovia mesta" - prejavili obavu o bezpečnosť občanov cudzích štátov - aby sa nedostali do ohrozenia počas "trestnej operácie", uvádza sa vo vyhlásení ruského MZV.
      

Minister zahraničných vecí ČR Lubomír Zaorálek dnes v rozhovore pre verejnoprávnu Českú televíziu spochybnil deklaráciu o tom, že prepustenie tímu OBSE bolo prejavom dobrej vôle separatistov. Tí si podľa jeho názoru skôr uvedomili, že by sa stali kriminálnikmi, ak by sa pozorovateľom čokoľvek prihodilo.   

img

 

17:11 - Pozorovatelia OBSE sú už v Donecku, večer ich čakajú v Berlíne

Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť s spoluprácu v Európe (OBSE), ktorých od 25. apríla zadržiavali proruskí separatisti v Slovjansku, dorazili dnes popoludní do Donecka, kam ich v rámci spoločnej humanitárnej misie sprevádzal aj osobitný vyslanec ruského prezidenta Vladimir Lukin a generálny tajomník Rady Európy Thorbjorn Jagland.  
      

Ako informovala agentúra ITAR-TASS, presun zo Slovjanska do Donecka sa nezaobišiel bez incidentov, keď ukrajinské vládne sily údajne kvôli Lukinovi zadržali celý konvoj a odvolali sa na protiteroristickú operáciu. 
      

Samotný Lukin v telefonickom rozhovore pre ITAR-TASS, že pozorovatelia OBSE nemohli opustiť Slovjansk bezprostredne po prepustení kvôli prestrelke na jednom z kontrolných postov. 
      

Ak pôjde všetko podľa plánu, už dnes v neskorých večerných hodinách by na palube lietadla Bundeswehru mali prepustení pristáť vo vojenskej časti berlínskeho letiska Tegel.

 

15:39 - Väčšina zadržaných v Odese je z Ruskej federácie a Podnesterska

Väčšinu zadržaných v súvislosti s masovými nepokojmi v uliciach juhoukrajinského prístavného mesta Odesa tvoria občania Ruskej federácie a obyvatelia Podnesterska.
      

Informácie priniesla dnes tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na oficiálne zdroje rezortu vnútra v Kyjeve.
      

Podľa nich došlo v Odese k zadržaniu celkove 172 ľudí, 127 z nich zostáva za mrežami pre dôvodné podozrenie z aktívnej účasti na nepokojoch.
      

Šéf miestnych policajných zložiek Petro Luciuk už skôr uviedol, že za piatkové pouličné boje, ktoré vyústili do podpálenia Domu odborov, môžu zadržaní čeliť obvineniam pohybujúcim sa v rozmedzí od účasti na nepokojoch až po úmyselnú vraždu.
      

Podľa aktualizovanej bilancie krvavého piatka v Odese prišlo v pouličných zrážkach a pri požiare Domu odborov o život celkove 46 ľudí, okolo 200 utrpelo zranenia, 25 z nich ťažké. Medzi zranenými boli aj dve desiatky príslušníkov bezpečnostných zložiek.

 

15:11 - Separatisti z Luhanskej oblasti vyhlásili vojnu Kyjevu

Separatisti v Luhanskej oblasti vyhlásili dnes vojnu Kyjevu. Podľa slov predstaviteľov tzv. Štábu armády juhovýchodu ešte 29. apríla o 14.00 h vypršalo ultimátum, ktoré samozvaný gubernátor oblasti Valerij Bolotov dal ukrajinskému vedeniu, a tak mienia aktívne konať.
      

Medzi ich plánmi figuruje zavedenie zákazu vychádzania a mobilizácia mužov.
      

Informácie priniesol pôvodne internetový server 0642.ua, z ktorého ich prevzali aj ďalšie ukrajinské médiá.
      

Medzi požiadavkami proruských aktivistov neboli iba otázky, týkajúce sa štatútu ruského jazyka a práv rusky hovoriaceho obyvateľstva na Ukrajine, ale aj prerušenie antiteroristickej operácie vládnych síl, rozpustenie všetkých ozbrojených zoskupení typu Pravého sektora či amnestia pre všetkých ozbrojencov zadržiavaných orgánmi Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU).

 

14:48 - Kramatorsk: Ukrajinské sily kontrolujú už aj letisko a miestne sídlo SBU

Sídlo pobočky Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) v Kramatorsku neďaleko Slovjanska na východe krajiny je opäť pod kontrolou ukrajinských síl, konkrétne príslušníkov Národnej gardy Ukrajiny.
      

K oslobodeniu objektu, ktorý obsadili a okupovali proruskí separatisti, došlo v rámci aktívnej fázy antiteroristickej operácie prebiehajúcej v regióne a sprevádzanej ťažkými bojmi.
      

Informovala o tom tlačová agentúra UNIAN.
      

Už v skorých ranných hodinách získali ukrajinské jednotky kontrolu nad televíznou vežou v Kramatorsku a neskôr aj nad miestnym letiskom a kontrolnými stanoviskami rozmiestnenými v okolí mesta.
      

Ulice mesta však aj dnes popoludní pripomínajú bojisko, horia v nich autobusy a trolejbusy, ktoré miestni obyvatelia podpálili s cieľom narušiť postup ukrajinských jednotiek a ich ťažkej techniky. Navyše je počuť streľbu, informovala ukrajinská agentúra.
      

Podľa materiálu internetového serveru lifenews.ru prišli v Kramatorsku o život traja ľudia, ďalšia osoba utrpela zranenia.

img

 

14:25 - Na Ukrajine vyhlásili dvojdňový štátny smútok za obete z Odesy a Donbasu

Na Ukrajine vyhlásili dnes dvojdňový štátny smútok za obete zrážok a požiaru v Odese, ako aj zosnulých pri realizácii antiteroristickej operácie v Donbase. Príslušný dekrét podpísal dočasný prezident Oleksandr Turčynov, informovala tlačová agentúra UNIAN.
      

Mesto Odesa vyhlásilo už skôr trojdňový smútok za obete krvavého piatka.
      

Ukrajinské oficiálne zdroje súčasne potvrdili, že všetci vinníci za obete na životoch ponesú trestnoprávnu zodpovednosť a že mierou ich previnenia sa bude zaoberať už zriadená špeciálna vyšetrovacia pracovná skupina.
      

Počet obetí piatkových pouličných zrážok v Odese a požiaru tamojšieho Domu odborov sa podľa miestnych úradov vyšplhal na 46, všetkých zosnulých medzičasom identifikovali. Dnes v skorých ranných hodinách zomrel na následky zranení v nemocnici aj poslanec tamojšieho oblastného zastupiteľstva Vjačeslav Markin (Strana regiónov).
      

Lekársku pomoc potrebovalo okolo 200 ľudí, 25 z nich sa nachádza v ťažkom stave. Medzi zranenými boli aj dve desiatky príslušníkov bezpečnostných zložiek.
      

Napriek výzve veliteľa odeskej polície obyvateľom, aby po piatkových násilnostiach medzi stúpencami kyjevskej vlády a ich protivníkmi zostali pokojní, prišla dnes popoludní z prístavného mesta správa, podľa ktorej sa neznáme ozbrojené osoby v "maskáčoch" zmocnili v jednom z autosalónov 17 motorových vozidiel. V nich potom smerovali neznámym smerom.

 

14:04 - Nepokoje v Odese plánovali a financovali zo zahraničia

Ukrajinská tajná služba SBU v sobotu uviedla, že nepokoje v Odese vyvolali ilegálne vojenské skupiny z Ruska a moldavského odštiepeneckého regiónu Podnestersko. "Nepokoje, ku ktorým došlo 2. mája v Odese a ktoré viedli k zrážkam a mnohým obetiam, sú výsledkom zahraničného zasahovania," povedala hovorkyňa SBU na tlačovej konferencii. Podľa jej slov bývalí vysokí predstavitelia z vnútorného kruhu proruského prezidenta Viktora Janukovyča zaplatili týchto "sabotérov", aby vyvolali konflikt. Konkrétne spomenula bývalého premiéra Serhija Arbuzova a bývalého šéfa daňovej správy doneckej oblasti Oleksandra Klymenka, ktorí sa dnes "skrývajú v susednej krajine".

 

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov naopak obvinil z tragédie Západ a vládu v Kyjeve. "Kyjev a ich západní sponzori prakticky provokujú krviprelievanie a nesú zaň priamu zodpovednosť," povedal Peskov. Konanie májových prezidentských volieb za tejto situácie zároveň označil za "absurdné". 

 

Najmenej 42 ľudí zahynulo v piatok pri pouličných bojoch medzi stúpencami a odporcami Ruska v čiernomorskom prístave Odesa, ktoré vyvrcholili požiarom budovy odborovej organizácie. Proruskí separatisti sa zabarikádovali vo vnútri budovy a obe strany po sebe hádzali zápalné fľaše. Samotný požiar si vyžiadal z celkového počtu najmenej 37 obetí. Ide o najkrvavejší incident od začiatku povstania vo februári, keď z krajiny utiekol proruský prezident Viktor Janukovyč. Šéf miestnej polície Petro Luciuk pre agentúru Reuters povedal, že v súvislosti s násilnosťami zatkli viac než 130 osôb. Obyvatelia Odesy k miestu tragédie prinášali ráno kvety a zapaľovali sviečky. Vedenie mesta vyhlásilo trojdňový smútok. 

 

13:40 -  Ukrajinská tajná služba: Ťažké boje v Kramatorsku; východ zachvacuje vojna

Náčelník protiteroristického centra ukrajinskej tajnej služby SBU generál Vasyl Krutov dnes uviedol, že v meste Kramatorsk na východe Ukrajiny, južne od bašty vzbúrencov Slovjanska, prebiehajú ťažké boje.
      

Na tlačovej konferencii v Kyjeve poskytol podľa agentúry Reuters len málo podrobností, uviedol len, že "okolo Kramatorska sa strieľa a sú tam ozbrojené zrážky... To, čoho sme svedkami v Doneckej oblasti a vo východných oblastiach, nie je už iba nejaké krátkodobé povstanie - je to naozaj vojna".
      

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov dnes už skôr oznámil, že ukrajinské jednotky získali na úsvite v Kramatorsku kontrolu nad televíznou vežou.
      

"Aktívna fáza operácie (proti proruským separatistom) pokračovala na úsvite. Nezastavujeme sa," napísal Avakov na svojej facebookovej stránke. Informácie o prípadných obetiach operácie však nepodal, zaznamenala agentúra AP.

 

11:47 - Kremeľ: Za krviprelievanie v Odese nesú zodpovednosť Kyjev i Západ

Za krviprelievanie v ukrajinskom meste Odesa nesú zodpovednosť rovnako vláda v Kyjeve, ako aj jej podporovatelia na Západe, vyhlásil dnes Dmitrij Peskov, hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina.
      

"Kyjev a západní sponzori v skutočnosti vyvolávajú krviprelievanie a nesú za to priamu zodpovednosť. Oni musia pochopiť, že zodpovednosť leží práve na nich" citovala agentúra RIA Novosti z Peskovovho vyjadrenia pre novinárov ohľadne súčasnej situácie na juhovýchode Ukrajiny.
      

Peskov tiež uviedol, že myšlienka konania prezidentských volieb na Ukrajine koncom tohto mesiaca sa vďaka piatkovým násilnostiam, pri ktorých zomreli desiatky ľudí, stala absurdnou, vyberá agentúra Reuters z aktuálnej správy RIA Novosti.

 

11:00 - Západných pozorovateľov z OBSE v Slovjansku prepustili

Vojenskí pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), zadržiavaní na východnej Ukrajine proruskými separatistami, boli v meste Slovjansk prepustení, informovala dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na vyhlásenie ruského vyslanca Vladimira Lukina.
      

"Prepustili všetkých... (z tých,) ktorí boli na mojom zozname," povedal splnomocnenec ruského prezidenta, monitorujúci situáciu v regióne.
      

Prepustenie západných pozorovateľov v Slovjansku, zadržiavaných vyše týždňa, potvrdil podľa agentúry Reuters aj vodca proruských separatistov Viačeslav Ponomariov, ktorý zároveň uviedol, že na ich prepustenie neboli stanovené nijaké podmienky.
      

"Ako som im sľúbil - včera sme oslavovali moje narodeniny a oni odišli. Ako som povedal, boli mojimi hosťami," uviedol Ponomariov s tým, že bolo prepustených všetkých 12 ľudí - sedem Európanov a päť Ukrajincov.
      

Jedného z pozorovateľov, nemeckého plukovníka Axela Schneidera, videl na slobode spolu s jeho ukrajinským tlmočníkom aj reportér agentúry AP. Vzbúrenci v Slovjansku, srdci východnej Ukrajiny, zajali tím európskych pozorovateľov 25. apríla.

 

10:30 - Odeská polícia vyzýva na pokoj v meste, kde zahynuli desiatky ľud

Veliteľ polície v ukrajinskom prístavnom meste Odesa vyzval obyvateľov, aby po piatkových násilnostiach a zrážkach medzi stúpencami kyjevskej vlády a ich protivníkmi, ktoré si vyžiadali desiatky obetí na životoch, zostali pokojní.
      

Agentúra AP píše, že pri potýčkach, ktoré sa začali pouličnými bojmi a vyústili do rozsiahleho požiaru budovy odborových zväzov, zomrelo 42 ľudí. 
      

Budovu si vybrali za útočisko skupiny oponujúce vláde v Kyjeve. Objekt však nakoniec vzbĺkol, podľa AP sa údajne chytil od zápalných bômb vyhadzovaných oknami.
      

Miestny úrad ministerstva pre mimoriadne situácie uviedol, že vnútri budovy našli dnes 36 tiel. Ešte pred požiarom polícia informovala, že najmenej traja ľudia zomreli pri streľbe. 
      

Ministerstvo vnútra podľa AP dnes bez podrobnejšieho rozboru oznámilo, že celkovo zahynulo 42 osôb. Agentúra ITAR-TASS sa zase odvolala na hlavné veliteľstvo Odeskej oblasti a uviedla dovedna 37 mŕtvych a okolo 200 zranených. Nepokoje podľa vrchného velenia vyprovokovali radikáli z Pravého sektora a skupiny domobrany z Kyjeva, uvádza ITAR-TASS.

 

09:30 - Nepokoje v Odese vyprovokoval Pravý sektor, 37 mŕtvych

Piatkové výtržnosti v Odese, vyprovokované radikálmi z Pravého sektora a skupinami domobrany z Kyjeva, si vyžiadali 37 obetí na životoch a približne 200 zranených. Napísala to agentúra ITAR-TASS na základe dnes zverejnených špecifikovaných údajov hlavného policajného veliteľstva Odeskej oblasti.
      

Pri zrážkach bolo "zabitých 37 ľudí a asi 200 ďalších utrpelo zranenia, vrátane 22 policajtov", uviedlo v komuniké policajné velenie.
      

Okrem toho bezpečnostné zložky zadržali viac než 130 ľudí, ktorí sa podieľali na  masových nepokojoch, a začalo sa vyšetrovanie celkovo desiatich trestných činov, dodáva policajná správa.     
      

Šéf miestnych policajných zložiek Petro Luciuk spresnil, že väčšina z obetí sa buď zadusila dymom podpálenej budovy odborov, alebo zomrela po páde z okna, ktorým sa chcela zachrániť, potvrdili oficiálne zdroje.
      

Ruská televízia dokonca uviedla, že tých, čo v snahe zachrániť si život vyskočili z okien horiacej budovy a pád prežili, obkľúčili po dopade na zem futbaloví ultras a radikáli z Pravého sektora a dobili ich.

 

08:59 - Ukrajina informuje o bojoch pri Kramatorsku - nezastavujeme sa, hovorí Avakov

Vojenské operácie proti proruským separatistom na priemyselnom východe Ukrajiny pokračovali na úsvite dnešného dňa pri meste Kramatorsk, oznámil ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov.
      

Ukrajinské jednotky získali kontrolu nad televíznou vežou v Kramatorsku, ležiacom neďaleko bašty vzbúrencov - mesta Slovjansk, kde prebiehali v piatok ťažké boje.
      

"Aktívna fáza operácie pokračovala na úsvite. Nezastavujeme sa," napísal Avakov na svojej facebookovej stránke. Informácie o prípadných obetiach rannej operácie však nepodal, komentuje agentúra AP.

 

img

 

08:54 - Ozbrojené sily začali ofenzívu v Kramatorsku, jeden človek vraj zomrel

Jeden človek údajne zahynul a ďalších desať sa zranilo pri ofenzíve, ktorú ukrajinské ozbrojené zložky spustili v piatok neskoro večer proti proruským separatistom v meste Kramatorsk v Doneckej oblasti. S odvolaním sa na informácie z miestnej nemocnice to uviedla rozhlasová stanica Hlas Ruska.
      

"Prijali sme desiatich ľudí so strelnými poraneniami. Niektorí sú zranení ťažšie, niektorí ľahšie. Je medzi nimi najmenej jedna žena, aktivistka, vo veku 36 rokov. Žiaľ, jeden človek zomrel," nemenovaný miestny lekár uviedol pre agentúru RIA Novosti.
      

Podľa lekára prišiel do nemocnice bližšie nešpecifikovaný počet dobrovoľníkov, ktorí sa starajú o zranených ľudí. S poskytovaním prvej pomoci raneným pomáhali aj miestni obyvatelia.
      

V piatok ráno spustila ukrajinská armáda aktívnu fázu špeciálnej operácie proti proruským separatistom v meste Slavjansk.

 

 

 

08:52 -  Proruskí radikáli ponúkli, že prepustia pozorovateľov OBSE

Proruskí aktivisti, ktorí v Slovjansku na východe Ukrajiny zadržiavajú pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ponúkli ich prepustenie. S odvolaním sa na ruské ministerstvo zahraničných vecí o tom informovala agentúra DPA.
      

Ruskí separatisti zároveň požadujú, aby na prepustenie dohliadal ruský vyslanec na Ukrajine Vladimir Lukin. Agentúra ITAR-TASS citovala ruské ministerstvo zahraničných vecí, podľa ktorého však ukrajinská armáda a radikálne hnutie Pravý sektor Lukinovi bránia vo vstupe do mesta.
      

Lukin je podľa ministerstva v súčasnosti v Donecku, pričom je pripravený okamžite odísť do Slovjansku, aby rokoval o prepustení zadržiavaných vojenských pozorovateľov OBSE. 
      

"Dosiahla sa predbežná dohoda s vedúcimi predstaviteľmi Slovjansku, podľa ktorej európski predstavitelia budú môcť opustiť mesto v sprievode Lukina, ale v Lukinovom tíme by nemali byť iní zahraniční predstavitelia. Jednotky ukrajinskej armády a radikáli z Pravého sektora, ktorí zablokovali všetky prístupové cesty do Slovjansku, však nesúhlasia s tým, aby Lukin prišiel do mesta." uviedlo ruské ministerstvo.
      

V regióne pokračujú ozbrojené boje medzi miestnymi extrémistami a príslušníkmi ukrajinskej armády. Ukrajinské bezpečnostné sily spustili v piatok v meste Slovjansk v Doneckej oblasti operáciu proti ozbrojeným proruským aktivistom.
      

Ozbrojení separatisti zadržali 25. apríla v Slovjansku autobus, v ktorom sa viezlo osem pozorovateľov OBSE, päť ukrajinských vojakov a vodič. V skupine boli štyria nemeckí pozorovatelia a po jednom z Českej republiky, Poľska, Švédska a Dánska. Radikáli, podľa ktorých pozorovatelia sú v skutočnosti špióni, v nedeľu prepustili pozorovateľa zo Švédska, ktorý trpí cukrovkou.

 

08:50 - Polícia zatkla po požiari v Odese 130 osôb, boje si vyžiadali desiatky mŕtvych

Vyše 130 ľudí bolo v juhoukrajinskom prístavnom meste Odesa zatknutých po tom, čo pri požiari a pouličných prestrelkách medzi proruskými skupinami a demonštrantmi podporujúcimi vládu v Kyjeve zahynuli desiatky ľudí. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámila polícia.
      

Šéf miestnych policajných zložiek Petro Luciuk uviedol, že za piatkové pouličné boje, ktoré vyústili do podpálenia budovy odborov, môžu zadržaní čeliť obvineniam pohybujúcim sa v rozmedzí od účasti na nepokojoch až po úmyselnú vraždu.
      

Väčšina z obetí sa buď zadusila dymom, alebo zomrela po páde z okna, ktorým sa chcela zachrániť, potvrdili oficiálne zdroje. Policajti v piatok stratili nad situáciou v Odese kontrolu, keď začali v meste medzi sebou bojovať stovky ľudí vrátane futbalových fanúšikov. Luciuk však zdôraznil, že polícia urobí všetko pre to, "aby v budúcnosti takýmto tragédiám zamedzila".

 

08:29 - Bezpečnostná rada ani tentokrát neprijala žiadne opatrenia k Ukrajine

Bezpečnostná rada OSN, ktorej členovia sa v piatok zišli na mimoriadnom zasadnutí zvolanom Ruskom, ani na trinásty pokus neprijala žiadne opatrenia v súvislosti s eskalujúcou krízou na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Associated Press.
      

"Rusko vypustilo na Ukrajinu bandy gaunerov... a zrazu zisťuje, že by sa mu to mohlo vymknúť spod kontroly," uviedol francúzsky veľvyslanec pri OSN Gérard Araud. Reagoval tak na vyhlásenie ruského veľvyslanca Vitalija Čurkina, ktorý vyzval na "urýchlené zastavenie všetkého násilia".
      

Britský veľvyslanec Mark Lyall Grant spochybnil úprimnosť ruského postoja, pričom uviedol, že "toto umelé rozhorčenie Ruska nikoho nepresvedčí". Americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová vyhlásila, že zvolaním ďalšieho mimoriadneho zasadnutia "sa Rusko snaží uraziť inteligenciu svetového spoločenstva" 
      

Členovia rady zároveň obvinili Rusko z financovania proruských radikálov, ktorí sa zmocnili vládnych budov v desiatich mestách na východe Ukrajiny. Podľa západných mocností Rusko týchto aktivistov zároveň zásobuje zbraňami.
      

Bezpečnostná rada OSN, v ktorej má Rusko ako stály člen právo veta, sa zatiaľ nedohodla na žiadnom opatrení súvisiacom so stupňujúcou sa krízou na Ukrajine.

 

08:27 - Rumunsko dementovalo fámy o mobilizácii záložníkov

Rumunské ministerstvo obrany dnes dôrazne dementovalo fámy o údajnej mobilizácii záložníkov v súvislosti s vývojom na Ukrajine. Tamojšie médiá z výrokov hlavy štátu a istého ministerského dekrétu usudzovali, že sa krajina chystá na vojnu.
      

Ako podľa tlačovej agentúry MTI vyplýva z dnes vydaného komuniké rezortu obrany, dekrét obsahujúci údaje o tom, čo musia obsahovať lekárske potvrdenia brancov, nemám žiadnu súvislosť s bezpečnostnou situáciou v susedstve Rumunska.
      

Ministerstvo obrany odmietlo aj špekulácie o operatívnej efektívnosti rumunských ozbrojených síl a varovalo médiá pred tým, aby sa nedostali do pasce "psychologického vedenia vojny".

 

08:17 - Moskva žiada o dôkaz o ruských obetiach požiaru v Odese

Moskva dnes požiadala Kyjev o bližšie informácie o tom, čo medzi obeťami požiaru v juhoukrajinskom meste Odesa boli aj Rusi. S odvolaním sa na ruské ministerstvo zahraničných vecí o tom informovala agentúra ITAR-TASS.
      

Ukrajinské médiá informovali, že ruskú národnosť malo 15 z 38 obetí požiaru, ktorý vypukol v súvislosti s potýčkami medzi proruskými demonštrantmi a stúpencami vlády v Kyjeve. Ďalších približne 50 ľudí sa zranilo.
      

"Vyvstáva otázka, z akých materiálov tieto závery vychádzali. Ak všetky obete boli identifikované a existujú dokumenty, ktoré to potvrdzujú, musia sa okamžite zverejniť a zároveň sa nesmie zahrávať s citmi príbuzných obetí a s emóciami ľudí, ktorí už boli zatlačení na okraj priepasti," uviedlo ministerstvo.
      

"Ak sa nevykonala identifikácia a neexistujú dokumenty, potom takéto vyhlásenie je len ďalším pokusom presvedčiť verejnosť o akejsi 'ruskej' stope v protestných mítingoch v Odese," píše sa vo vyhlásení. Nová prozápadne orientovaná vláda Ukrajiny obviňuje Moskvu z podpory proruských skupín, aby destabilizovala krajinu, ktorá sa zúfalo snaží spamätať z niekoľkých mesiacov plných nepokojov, ktoré viedli k zvrhnutiu režimu bývalého prezidenta Viktora Janukovyča.
      

Kremeľ svoju úlohu v povstaniach na juhovýchode Ukrajiny popiera a tvrdí, že tamojšie rusky hovoriace obyvateľstvo jednoducho bráni svoje práva pred prípadným útokom zo strany prozápadných síl.

 

08:15 - Obama a Merkelová nevylúčili ďalšie sankcie voči Rusku

Prezident USA Barack Obama pohrozil dnes vo Washingtone ďalšími sankciami voči Ruskej federácii, aj keď sa osobne bude usilovať naďalej o diplomatické riešenie ukrajinskej krízy.
      

Podľa jeho slov po stretnutí s nemeckou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou budú čoskoro nasledovať ďalšie kroky, ak Rusko bude pokračovať v ďalšej destabilizácii situácie na Ukrajine. Ani Angela Merkelová nevylúčia uvalenie ďalších sankcií v prípade, ak diplomatické úsilie nepovedie k očakávanému výsledku, informovala tlačová agentúra DPA.

      

Barack Obama označil hostku z Berlína za neodmysliteľného partnera v Európskej únii i v skupine krajín G7. "Ďakujem za to, že si tak silný partner v tejto otázke," konštatoval v súvislosti s ukrajinskou krízou. Prezident Spojených štátov neočakáva podľa vlastných slov úplné zastavenie ruských dodávok zemného plynu, veď aj v najhorších časoch studenej vojny energetické dodávky z krajiny plynuli do Európy.
      

Napriek pretrvávajúcim odlišným názorom na niektoré aspekty je kancelárka Angela Merkelová za urýchlené uzavretie dohody o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi. To by mohlo mať pozitívny vplyv aj na diverzifikáciu zdrojov energie, dala dnes šéfka spolkovej vlády najavo na spoločnej tlačovej konferencii s americkým prezidentom.
      

Merkelová poukázala na iné, konkurenčné regióny na planéte, v prípade ktorých už podobné dokumenty jestvujú a vyslovila sa za prekonanie rozporov. Najvyšší americký predstaviteľ kritizoval neslýchaný prístup k sedmičke vojenských pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), zadržiavaných separatistami na východe Ukrajiny.

 

Aj podľa slov Angely Merkelovej má diplomacia prednosť pri riešení krízy na Ukrajine. V prípade, že neuspeje, sa ďalšie sankcie stanú nevyhnutnými, konštatovala.

 

Merkelová dúfa, že Rusko si v budúcnosti väčšmi uvedomí svoju zodpovednosť, o čom by mali svedčiť jeho činy. Plánované prezidentské voľby na Ukrajine by mali byť zorganizované s pomocou OBSE tak, aby priniesli skutočný pokrok, dodala kancelárka.

 

img

 

08:07 - V okolí Slovjanska prišli večer o život dvaja ďalší vojaci-výsadkári

Pri ozbrojenom útoku miestnych radikálov na ukrajinských výsadkárov zahynuli dnes večer v katastri obce Andrijivka v okolí Slovjanska dvaja príslušníci ukrajinských ozbrojených síl. Informuje o tom tlačová agentúra UNIAN. V regióne pokračujú ozbrojené boje medzi miestnymi extrémistami a príslušníkmi ukrajinskej armády.
      

Už v noci nadnes došlo v oblasti k zostreleniu dvoch ukrajinských armádnych vrtuľníkov typu Mi-24. Dve osoby pri tom prišli o život, viacero ďalších vyviazlo so zraneniami. Tretia ostreľovaná helikoptéra typu Mi-8 bezpečne pristála. Po útokoch zadržali vládne jednotky podľa ukrajinského rezortu obrany štyroch podozrivých. Ukrajinské bezpečnostné sily spustili dnes v meste Slovjansk v Doneckej oblasti operáciu proti ozbrojeným proruským aktivistom.

 

 

 

07:49 - Pan Ki-mun vysiela do Moskvy a Kyjeva svojho námestníka pre politické otázky

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov Pan Ki-mun vysiela v súvislosti s vyhrotením situácie na Ukrajine svojho námestníka pre politické otázky, amerického diplomata Jeffreyho D. Feltmana do Moskvy a Kyjeva.
      

Ako šéf svetovej organizácie informoval dnes v New Yorku, Feltman sa v budúcom týždni stretne s vysokopostavenými predstaviteľmi oboch krajín a medzinárodnými partnermi a bude sa usilovať o mierové riešenie konfliktu. Feltman by mal všetkých zainteresovaných vyzvať na maximálnu možnú zdržanlivosť a návrat k využitiu diplomatických prostriedkov, píše tlačová agentúra DPA.
      

Pan Ki-mun dnes podľa rovnakého zdroja opätovne vyjadril hlboké znepokojenie v súvislosti so zhoršujúcou sa situáciou na východe a juhu Ukrajiny.

 

07:42 - Ukrajina poprela zákaz letov ruských spoločností do Donecka a Charkova

Ukrajina poprela dnešné tvrdenia ruských úradov o tom, že Kyjev jednostranne zakázal lety z Moskvy do východoukrajinských miest Charkov a Doneck. Povedal to šéf ukrajinskej leteckej služby v reakcii na správu, ktorú prostredníctvom ruských médií rozšírila ruská Federálna agentúra leteckej dopravy.
      

"Štátna letecká služba Ukrajiny dnes 2. mája 2014 nezaviedla žiadne vážne obmedzenia pre lety nad ukrajinským územím," citovala agentúra Interfax-Ukrajina vedúceho tohto úradu Denysa Avtoňuka. Za súčasnej situácie je podľa neho iba obmedzená prevádzka po určitej trase medzi Doneckom a Ruskou federáciou.
      

Ruská letecká agentúra tvrdila, že sú zakázané lety ruských aerolínií do Donecka a Charkova a spoločnosti, ktoré na týchto trasách lietajú, majú zakázaný celkový vstup do ukrajinského vzdušného priestoru.
      

Podľa agentúry ITAR-TASS spoločnosti Aeroflot a Transaero už informovali svojich zákazníkov, že zakúpené letenky do Donecka a Charkova môžu vrátiť bez penále.
      

Moskva v tejto súvislosti sľúbila, že odvetné opatrenia nepodnikne a ruský vzdušný priestor pre ukrajinské letecké spoločnosti neuzavrie.

 

07:38 - Moskva poprela tvrdenie Kyjeva o pokuse ruských sabotérov prekročiť hranicu

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) odmietla tvrdenie Kyjeva, že ruskí "ozbrojení sabotéri" sa v noci nadnes pokúsili o vstup na ukrajinské územie, uviedla agentúra Reuters.
      

Správy o údajnom incidente prichádzajúce z ukrajinskej strany, ktoré potvrdil aj úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov, nezodpovedajú podľa FSB skutočnosti.
      

Informácie prichádzajú na pozadí dramatických udalostí, keď pri potýčke medzi proruskými aktivistami a stúpencami kyjevskej vlády prišli v prevažne ruskojazyčnom meste Odesa o život traja ľudia, pričom 15 utrpelo zranenia.
      

Ukrajinské ministerstvo obrany potvrdilo zostrelenie dvoch bojových vrtuľníkov Mi-24, pri ktorom zahynuli dvaja členovia posádky a viacero ďalších vojakov utrpelo zranenia. Tretí, transportný vrtuľník Mi-8 zasiahli projektily, bezpečne však pristál.
      

Bezpečnostné sily spustili v meste Slovjansk v Doneckej oblasti operáciu proti ozbrojeným proruským aktivistom. Turčynov sa vyjadril, že akcia nepostupuje tak rýchlo, ako dúfal, pretože situáciu komplikujú proruskí vzbúrenci ukrývajúci sa "za občanmi" a "strieľajúci z obytných blokov".

 

07:13 - Pri násilnostiach v Odese zahynulo vyše 40 ľudí!

Vyše 40 ľudí zahynulo dnes pri nepokojoch prebiehajúcich medzi proruskými demonštrantmi a stúpencami ústrednej vlády v juhoukrajinskom meste Odesa.

 

Väčšinu obetí - najmenej 38 - si vyžiadal požiar budovy domu odborov v centre mesta, ktorý má taktiež spojitosť s potýčkami, informovala agentúra Reuters odvolávajúc sa na miestne policajné zdroje.
      

Niektorí ľudia zahynuli na následky udusenia sa dymom, ďalší po skoku z okien horiacej budovy. Podľa agentúry RIA Novosti utrpelo zranenia 50 ľudí vrátane desiatich príslušníkov bezpečnostných síl.
      

Na ukrajinských demonštrantov najprv zaútočili proruskí aktivisti, z ktorých mnohí boli oblečení vo farbách futbalového klubu Metalist Charkov, takže svoju úlohu tu mohla zohrať aj rivalita futbalových fanúšikov.
      

Polícii sa situácia čoskoro vymkla spod kontroly. Neskôr došlo podľa policajných zdrojov k podpáleniu budovy odborov, za ktoré sú podľa agentúry ITAR-TASS zodpovední stúpenci vlády v Kyjeve.
      

Polícia už skôr v priebehu dňa oznámila, že pri pouličných bojoch prišli o život najmenej štyria ľudia. K zabitiu došlo krátko po tom, ako pochod prokyjevských demonštrantov napadli stúpenci Moskvy. K slovu sa počas zrážok dostali aj zápalné fľaše, dlažobné kamene a výbušniny. Niektorí účastníci manifestácie mali na hlavách prilby, v rukách držali obušky a mávali ukrajinskými zástavami.
      

Polícia ich počet odhadla na niekoľko tisíc. Pochod sa uskutočnil na podporu európskej cesty, ktorú nastúpil Kyjev. Člen oblastného parlamentu Dmytro Spivak pre ukrajinskú televíziu povedal, že pri potýčkach zahynuli najmenej šiesti mladí stúpenci vlády v Kyjeve. "Je dostatočne jasné, že proruská strana je veľmi dobre vyzbrojená, dobre zorganizovaná a že táto akcia bola dlho vopred naplánovaná," povedal Spivak a dodal, že polícia neurobila takmer nič, aby násilnosti zastavila.
      

 

"(Ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi odkazujem len jedno: Zabudni na Odesu," zdôraznil Spivak. Nová prozápadne orientovaná vláda Ukrajiny obviňuje Moskvu z podpory proruských skupín, aby destabilizovala krajinu, ktorá sa zúfalo snaží spamätať z niekoľkých mesiacov plných nepokojov, ktoré viedli k zvrhnutiu režimu bývalého prezidenta Viktora Janukovyča.
      

Kremeľ svoju úlohu v povstaniach na juhovýchode Ukrajiny popiera a tvrdí, že tamojšie rusky hovoriace obyvateľstvo jednoducho bráni svoje práva pred prípadným útokom zo strany prozápadných síl. Ide o najhoršie násilie v tomto čiernomorskom meste od februára, keď došlo k zosadeniu Janukovyča. Miestni obyvatelia sa teraz obávajú možnej odplaty.

 

 

 

 

18:41 - Do Litvy dorazilo päť lodí NATO

Do litovského prístavu Klaipeda sa v piatok doplavilo päť bojových lodí členských krajín NATO s cieľom podporiť pobaltské štáty, ktoré sú nervózne z diania na Ukrajine. Podľa litovského ministerstva obrany ich v prístave privítal samotný šéf rezortu Juozas Olekas. Príchod lodí označil za opatrenie namierené proti Rusku. Podľa litovskej vlády sa plavidlá presunú aj do prístavov v susedných krajinách a v priebehu mája sa zúčastnia na operácii v Lotyšsku. Súčasťou skupiny lodí z Nórska, Holandska a Belgicka sú štyri mínolovky.

 

18:10 - Pri nepokojoch v Odese zastrelili muža

Jeden človek zahynul dnes pri potýčke medzi proruskými demonštrantmi a stúpencami vlády v Kyjeve. K incidentu došlo v prevažne ruskojazyčnom ukrajinskom meste Odesa. Muža podľa polície zasiahla guľka do hrude, zomrel ešte pred príchodom sanitky. Polícia vo vyhlásení taktiež uviedla, že demonštranti útočili zápalnými fľašami, dlažobnými kockami a "výbušnými zariadeniami", informovala agentúra Reuters.

 

17:45 - Ruskí "sabotéri" sa pokúsili prekročiť hranicu, tvrdí Turčynov

Ukrajinská pohraničná stráž odrazila v noci nadnes pokus ruských "ozbrojených záškodníkov" o vstup do krajiny. Oznámil to ukrajinský úradujúci prezident Oleksandr Turčynov, ktorého citovala agentúra Reuters. Prezident vo svojom vyhlásení zároveň potvrdil, že operácia zameraná na opätovné získanie východoukrajinského mesta Slovjansk nepostupuje tak rýchlo, ako dúfal. Situáciu komplikujú proruskí vzbúrenci ukrývajúci sa "za občanmi" a "strieľajúci z obytných blokov", dodal Turčynov. "Požadujeme, aby teroristi, sabotéri a všetci, ktorí povstali proti našej vlasti, zložili zbrane, vzdali sa, prepustili rukojemníkov a opustili administratívne budovy," uviedol úradujúci prezident.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies