Sinn Féin sa stiahla z rokovania o zostavení novej severoírskej vlády

NETKY.SK • 27 Marec 2017, 07:24 • 2 min
Sinn Féin sa stiahla z rokovania o zostavení novej severoírskej vlády

BELFAST - Katolícko-republikánska strana Sinn Féin sa v nedeľu stiahla z rokovaní o zostavení novej severoírskej vlády na základe výsledkov volieb zo začiatku marca.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak deň pred vypršaním trojtýždňovej lehoty na sformovanie kabinetu, ktorý na základe dohody o deľby moci spoločne zostavujú katolíci s protestantskými unionistami. Odchod z rokovaní, ktoré už podľa nej vyčerpali svoj potenciál, ohlásila v nedeľu líderka Sinn Féin Michelle O'Neillová.

 

Zdôraznila, že za zlyhanie rozhovorov sú zodpovední unionisti a britská vláda, ktorí podľa nej odmietajú vziať do úvahy zmeny v rozložení politických síl po predčasných parlamentných voľbách z 2. marca. Protestantská Demokratická unionistická strana (DUP) v nich síce zvíťazila, keď získala 28 z celkove 90 parlamentných kresiel.

 

Bolo to však výrazne menej než v predchádzajúcich voľbách, takže len tesne porazila Sinn Féin, ktorý získal 27 poslancov. Podľa O'Neillovej jej strana odchádza z koaličných rokovaní; nemieni ani nominovať svojho zástupcu do spoločnej vlády, čo by umožnilo jej ďalšie pokračovanie.

 

V prípade, že k vytvoreniu spoločnej autonómnej exekutívy nedôjde do dnešného poludnia, budú v hre dve možnosti riešenia situácie: buď opakovanie volieb alebo prechod Severného Írska pod priamu správu Londýna. Príslušné rozhodnutie bude na britskej vláde.

 

Predčasné voľby v Severnom Írsku vypísala britská vláda po tom, ako strana Sinn Féin odmietla nominovať nového vicepremiéra, ktorý by nahradil Martina McGuinnessa a spolupracoval s premiérkou Arlene Fosterovou z DUP. Sinn Féin požaduje Fosterovej odchod v súvislosti so škandálom okolo nadmernej štátnej podpory programu využívania obnoviteľných zdrojov energie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies