Silný predaj nových bytov v Bratislave sprevádzal rast cien

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 13:50 • 2 min
Silný predaj nových bytov v Bratislave sprevádzal rast cien

BRATISLAVA - V druhom kvartáli tohto roka sa v Bratislave predalo 1 245 bytov v novostavbách, čo oproti minulému štvrťroku predstavuje nárast o 40 %. Ako ďalej informovala spoločnosť Bencont Investments, je to najsilnejší predaj od utlmenia realitného trhu po hospodárskej kríze v rokoch 2008 a 2009.

slovakia

left justify in out

Cena bytov v novostavbách v Bratislave medzikvartálne narástla o 2,4 % na úroveň 2 373 eur za meter štvorcový. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje nárast o 9 %. Podľa Bencont Investments to je rekordne vysoká jednotková cena voľných bytov. "Nárast ceny voľných bytov je ovplyvnený skutočnosťou, že spotrebitelia preferujú lacnejšie byty, pričom tie drahšie ostávajú v ponuke medzi voľnými bytmi. Okrem toho do ponuky pribúdajú aj projekty v lepšej lokalite bližšie k centru, čo tiež znamená nárast jednotkových cien," uviedla spoločnosť.

 

Absolútna cena za voľný byt dosiahla v sledovanom období 158 tisíc eur, čo medziročne predstavuje nárast o 1,5 % a medziročne o 4,8 %.

 

V hlavnom meste sa počas druhého štvrťroka nachádzalo 3 471 voľných bytov, čo je oproti minulému štvrťroku nárast o 99 voľných bytov. "Pri tomto počte voľných bytov je zaujímavá skutočnosť, že k jeho nárastu došlo aj napriek veľmi silnému predaju," uviedla spoločnosť. Najviac k počtu bytov prispel projekt Slnečnice v Petržalke, kde v zónach Villadomy a Mesto pribudlo až 465 nových bytov.

 

Priemerná rozloha voľných bytov dosiahla 66,48 metrov štvorcových. V porovnaní s predchádzajúcim kvartálom to znamená pokles o 0,78 metrov štvorcových. "Developeri sa prispôsobujú potrebám kupujúcich, ktorí preferujú menšie a lacnejšie byty, čoho dôsledkom je spomínaný pokles priemernej rozlohy bytov," vysvetlila spoločnosť.

 

V budúcnosti spoločnosť očakáva pokračovanie trendu rastúcej ceny bytov v novostavbách. "Lacnejšie byty sa veľmi rýchlo vypredávajú, na čo budú developeri reagovať pomalým dvíhaným cien nových bytov. Momentálna makroekonomická situácia je pre realitný trh priaznivá. Reálne mzdy majú rastúci trend a veľmi nízka nezamestnanosť v Bratislavskom kraji bude tento rast ešte viac akcelerovať. Lepšia ekonomická situácia v Bratislave stále priťahuje ľudí zo zvyšných oblastí Slovenska. A tí sú skôr či neskôr potenciálnymi kupcami nových bytov. Financovanie nehnuteľností bude aj naďalej výhodné, preto dopyt po bytoch ostane vysoký," informoval hlavný analytik Bencont Investments Matúš Jančura.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies