Posádke stratenej miniponorky Titan vypršal predpokladaný čas minutia zásob kyslíka

NETKY.SK • 22 Jún 2023, 14:20 • 2 min
Posádke stratenej miniponorky Titan vypršal predpokladaný čas minutia zásob kyslíka

ST. JOHN’S - Posádke stratenej miniponorky Titan už podľa všetkého vypršal predpokladaný čas minutia zásob kyslíka. Miniponorka sa zatiaľ stále nenašla a šance na prežitie jej posádky sú stále nižšie.

slovakia

left justify in out

Kapitán Jamie Frederick z Americkej pobrežnej stráže (USGC) v utorok povedal, že päť osôb na palube nezvestnej miniponorky Titan má zásoby vzduchu na už len približne 40 hodín. Odvtedy už čas ubehol, a ponorka sa stále nenašla aj napriek obrovskej pátracej akcii. Ponorka je od nedele nezvestná v severnej časti Atlantického oceánu. TASR správu prevzala z agentúry AFP a webovej stránky stanice BBC.

 

"Urobíme všetko, čo je v našich silách, na záchranu," povedal. Záchranná operácia je však podľa jeho slov veľmi zložitá a záchranné tímy pracujú nepretržite. Doterajšie pátranie však podľa USGC zatiaľ neprinieslo žiadne výsledky. Pobrežná stráž nasadila diaľkovo ovládané zariadenie, ktoré sa ponorí na mieste poslednej známej polohy ponorky. Neskôr v utorok mala prísť na pomoc aj kanadská pobrežná stráž a ďalšie plavidlá amerického vojenského námorníctva. Do pátrania sa zapojili i súkromné plavidlá.

 

img

Mapa znázorňujúca lokalitu vraku lode Titanic (bielou farbou vyplnený kruh) a poslednú zaznamenanú lokalitu miniponorky Titan (čevenou farbou vyplnený kruh) (zdroj fotografie: BBC /Seasearcher) 

 

Výletná ponorka Titan sa stratila v nedeľu počas plavby k vraku parníka Titanic. Ten sa nachádza v hĺbke okolo štyroch kilometrov vo vzdialenosti približne 640 kilometrov od pobrežia kanadskej provincie Newfoundland. Plavidlo Titan približne po hodine a 45 minútach plavby prestalo komunikovať s kanadskou výskumnou loďou Polar Prince, ktorá ju sprevádzala. Americká pobrežná stráž v utorok oznámila, že cestujúcim v Titane sa zásoby kyslíka minú najneskôr vo štvrtok o 13.00 h.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies