Severokórejská družica obieha okolo Zeme, nevedno, či pracuje normálne

NETKY.SK • 13 December 2012, 13:35 • 2 min
Severokórejská družica obieha okolo Zeme, nevedno, či pracuje normálne

Severokórejská družica obieha okolo Zeme, nevedno, či pracuje normálne - Svet Severná Kórea dnes oznámila, že jej družica v poriadku obieha okolo Zeme, súčasne však priznala, že nie je jasné, či aj normálne funguje. Svoju pozorovaciu družicu na obežnú drá

slovakia

left justify in out

img

Severná Kórea dnes oznámila, že jej družica v poriadku obieha okolo Zeme, súčasne však priznala, že nie je jasné, či aj normálne funguje. 

Svoju pozorovaciu družicu na obežnú dráhu sa Severnej Kórei podarilo umiestniť v stredu po úspešnom vypustení rakety dlhého doletu.

Južná Kórea, Spojené štáty i Bezpečnostná rada OSN ju za to ostro odsúdili a pohrozili jej odvetnými opatreniami.

Podľa vyhlásenia 15-člennej rady BR OSN je vypustenie rakety jasným porušením jej rezolúcií č. 1718 a 1874, zakazujúcich KĽDR využívanie akýchkoľvek balistických raketových technológií.

Hovorca severokórejského ministerstva obrany dnes v Pchjongjangu uviedol, že družica sa pohybuje rýchlosťou 7,6 kilometra za sekundu. Priznal, že nie je známe, akú činnosť satelit vykonáva. Dodal, že potrvá asi dva týždne, kým sa podarí určiť, či družica úspešne pracuje. 

Ako informovala agentúra RIA Novosti, Južná Kórea dnes oznámila, že vyloví a preskúma úlomky rakety, ktoré spadli do Žltého mora. Časti rakety - predpokladá sa, že ide o zvyšky tretieho stupňa palivového bloku - našli v hĺbke približne 80 metrov vo vzdialenosti zhruba 160 kilometrov od mesta Kunsan.

Prvé dva stupne rakety spadli do Východočínskeho mora približne 200 a 300 kilometrov západne od Kórejského polostrova, tretí spadol do Tichého oceánu asi 300 kilometrov od východného pobrežia Filipín. 
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies