Severná a Južná Kórea rokujú o obnovení činnosti priemyselného parku Kesong

NETKY.SK • 6 Júl 2013, 08:27 • 2 min
Severná a Južná Kórea rokujú o obnovení činnosti priemyselného parku Kesong

SOUL - Delegáti Severnej a Južnej Kórey začali dnes rokovať o obnovení činnosti spoločného priemyselného parku Kesong, ktorý bol symbolom spolupráce medzi oboma súperiacimi kórejskými štátmi. Oznámila to agentúra Associated Press.

slovakia

left justify in out

Priemyselný park Kesong sa nachádza na severokórejskom území, pri severnom okraji demilitarizovanej zóny oddeľujúcej oba štáty a bol hlavným bodom spoločných projektov počas predchádzajúceho obdobia otepľovania vzťahov. V apríli ho však zatvorili v dôsledku nárastu napätia medzi oboma štátmi po spoločných manévroch Južnej Kórey s americkými silami neďaleko hraníc. Severná Kórea na protest stiahla svojich 53.000 pracovníkov z priemyselného parku. Južná Kórea reagovala nariadením, aby park opustili jej manažéri.

Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie, ktoré má na starosti vzťahy so Severnou Kóreou, dnes uviedlo, že obe strany začali rokovať na pracovnej úrovni v dedine Panmundžom vnútri demilitarizovaného pásma.

Dohodli sa, že budú rokovať o stiahnutí výrobkov, ktoré juhokórejskí manažéri nechali v priemyselnom parku v Severnej Kórei, na inšpekcii zariadení a na obnovení práce v parku.

Priemyselný park, ktorý dal dohromady severokórejský pracovnú silu s juhokórejským kapitálom, produkoval cezhraničný obchod v hodnote takmer dve miliardy dolárov ročne. Bol posledným spoločným projektom oboch kórejských štátov, ktorých vzťahy počas uplynulých piatich rokov postupne chladli.

Uzavretím priemyselného parku prišli o zárobok desiatky tisíc severokórejských pracovníkov, ktorí boli zamestnaní vo fabrikách 123 juhokórejských spoločností v parku. Juhokórejskí manažéri prišli o tovar, keďže spoliehali na Kesong, že v ňom vyrobia všetko od topánok a hodiniek až po káble a elektrické komponenty.

Dnešným rokovaniam predchádzal minulý mesiac spor o protokol, pre ktorý Severná a Južná Kórea odvolali to, čo malo byť prvým stretnutím na vysokej úrovni po dlhých rokoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies