Sestry trápia pracovné podmienky i plat

NETKY.SK • 28 November 2014, 11:27 • 2 min
Sestry trápia pracovné podmienky i plat

BRATISLAVA - Pracovníci v oblasti ošetrovateľstva na Slovensku sú prestarnutí, priemerný vek sestier a pôrodných asistentiek je kritický, až 75 percent je starších ako 35 rokov.

slovakia

left justify in out

Záujem o povolanie sestry pritom klesá, jedným z dôvodov sú pracovné podmienky aj nízke platové ohodnotenie. Vyplýva to z prieskumu Asociácie sestier a pacientov (ASAP), ktorý sa opieral o odpovede 2 363 respondentov. Ako podotkla predsedníčka asociácie Ľubica Kočanová, ide o významnú vzorku, až 5,5 percenta z celkového počtu 44 tisíc registrovaných sestier a pôrodných asistentiek.

 

Sestry pracujúce na nemocničných oddeleniach v prieskume namietajú nedodržiavanie personálnych normatívov, keď jedna sestra sa často stará o 15 a viac pacientov. "Na takýchto oddeleniach nemôžeme hovoriť o ošetrovateľskej starostlivosti, pretože nie je vôbec reálne ju poskytovať," povedala Kočanová, pričom podotkla, že aj napriek tomu sú nemocniciam udeľované certifikáty kvality. Prízvukuje, že nedodržiavaním normatívov je ohrozená bezpečnosť ako sestier tak i pacientov. 

 

Podľa podpredsedníčky ASAP Petry Polákovej sa v praxi navyše stáva, že sestra, ktorá má dohliadať na oddelenie, musí zároveň odbiehať na pohotovostnú ambulanciu. "Sestra, ktorá pracuje na oddelení, podľa personálneho normatívu tam má byť, sa musí starať o ambulanciu, ktorá môže byť o dve poschodia nižšie. Príde tam akútny pacient, ktorého musí ošetriť, pritom oddelenie s hospitalizovanými pacientmi ostáva bez dozoru," uviedla Poláková. 

 

Asociácia upriamuje pozornosť aj na zariadenia sociálnych služieb (ZSS), kde neexistujú personálne normatívy. Stáva sa tak, že v niektorých zariadeniach pripadá na jednu sestru aj viac ako sto klientov. Sú to práve sestry v ZSS, ktoré podľa prieskumu zarábajú najmenej. Až 75 percent z nich tvrdí, že ich čistý plat je nižší ako 550 eur. Časť sestier priznáva, že má aj viacero zamestnaní, aby uživili rodinu. Celkovo, nespokojnosť so svojou mzdou vyjadrilo až 84 percent zo všetkých respondentov. Tri štvrtiny potvrdili, že majú nižší príjem ako priemerná mzda v národnom hospodárstve, čo je 824 eur. "Jedna z príčin, prečo sa mladí ľudia tomuto povolaniu nechcú venovať," podotkla Kočanová. 

 

Okrem platového ohodnotenia sestry v prieskume uviedli aj ďalšie problémy, ktoré ich trápia. Medzi nimi aj to, že nemajú čas pri svojej práci ani na polhodinovú prestávku, nemajú možnosť vyčerpať náhradné voľno, chýbajú im denné miestnosti, počítače, či prípadne nemajú ani vlastnú stoličku. Musia zaskakovať za iný personál, za lekárov, sanitárov či upratovačky. 

 

"Naším cieľom nie sú priamo platy pre sestry, naším cieľom sú pacienti, ktorým chýba ošetrovateľstvo, ktoré im poskytuje všetky potreby. Samotní pacienti sa necítia bezpečne, pri takejto kvalite ošetrovateľstva, aká je na Slovensku," dodala Kočanová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies