Sesterské odbory sa opäť pripomínajú, témou sú platy

NETKY.SK • 12 Máj 2014, 16:42 • 2 min
Sesterské odbory sa opäť pripomínajú, témou sú platy

BRATISLAVA - Sestry opätovne pripomínajú predstaviteľom vlády neriešenú situáciu okolo ich odmeňovania.

slovakia

left justify in out

Tvrdia, že nebojujú za právo na luxus, ale len za zlepšenie sociálneho postavenia tak, aby sa vymanili z existenčných problémov. Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) vyzýva ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú i predsedu vlády Roberta Fica, aby s nimi obnovili dialóg a prišli nielen s prísľubmi, ale aj s konkrétnymi návrhmi. Podľa združenia je nepochopiteľné, že záujem dokážu prejaviť len vtedy, keď zdravotníčky protestujú v uliciach, pred objektívmi kamier.

 

Predsedníčka OZSaPA Monika Kavecká tvrdí, že dialóg k problémom 40-tisícovej armády sestier a pôrodných asistentiek sa zastavil pred dvoma mesiacmi, keď naposledy rokovali s ministerkou a premiérom. "Tí nás 14. marca tohto roku, mimochodom deň pred prvým kolom prezidentských volieb, prijali na Úrade vlády SR a sľúbili riešenie problémov aspoň v obmedzenom rozsahu, keď mali byť garantované minimálne mzdové nároky sestier a pôrodných asistentiek okrem štátnych nemocníc aj v zdravotníckych zriadeniach v zriaďovateľskej kompetencii vyšších územných celkov," konštatovala Kavecká. Vládni činitelia sestrám na marcovom stretnutí zopakovali ponuku z októbra minulého roka a to garanciu platov vo všetkých zariadeniach verejného sektora, ako podotýkali, teda všade tam, kde to môže ovplyvniť štát. Kým vlani na jeseň odbory ponuku odmietli, presadzovali spravodlivé a jednotné odmeňovanie všetkých sestier, na jar toho roka s ňou už súhlasili, naďalej však trvajú na tom, aby sa ohodnotenie riešilo aj v súkromných zariadeniach. 

 

Ministerstvo zdravotníctva sa ohradilo voči tvrdeniam odborárov, nečinnosť odmieta. "Prvé kolo rokovaní so zástupcami VÚC sa uskutočnilo dňa 30. januára 2014 v Trenčíne , druhé sa konalo dňa 25. apríla 2014 v Žiline. Cieľom stretnutí je spoločne nájsť optimálne riešenia tejto problematiky," uviedla hovorkyňa MZ Martina Šoltésová. Rezort podľa jej slov v súčasnosti čaká na podklady od jednotlivých samosprávnych krajov, keď ich bude mať k dispozícii, bude pokračovať v ďalších rokovaniach o zákone o platoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies